ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαργαρίτης Σχοινάς στην «Κ»: Οι μικρές χώρες μπορούν χωρίς βέτο

H έκθεση Μπορέλ-Κομισιόν έχει πολύ ικανοποιητικό περιεχόμενο για τις κυπριακές επιδιώξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η χρήση του βέτο ως πρώτης γραμμής άμυνας κάνει πιο δύσκολο τον συμβιβασμό και όχι πιο εύκολο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξή του στην «Κ». Μιλώντας από το γραφείο του στις Βρυξέλλες λίγες μέρες πριν από τη μάχη που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω της στάσης Όρμπαν, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως αν υπάρχει ένας τομέας όπου το βέτο δεν μπορεί να καταργηθεί αυτός είναι η διεύρυνση. Τόνισε όμως ότι θεωρεί πως «οι μεγάλες επιδιώξεις των μικρών χωρών έχουν γίνει κατορθωτές όχι λόγω βέτο», αλλά λόγω της ανθεκτικότητας, των συμμαχιών και της πειθούς που χτίζουν. Ο κ. Σχοινάς είπε ακόμα πως η έκθεση Μπορέλ/Κομισιόν για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας έχει «πολύ ικανοποιητικό περιεχόμενο για τις κυπριακές επιδιώξεις», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις ελλείψεις της, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα ούτε πολιτικό, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα» να προσθέτεις θέματα σε έναν δρόμο που είναι «ντε φάκτο μπλοκαρισμένος». Μιλώντας για τις τουρκικές δηλώσεις για λύση δύο κρατών, επανέλαβε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι «το τι εξυπηρετεί αυτή η ρητορική σε όρους εσωτερικής τουρκικής πολιτικής δεν είναι θέμα δικό μας, είναι θέμα δικό τους».

–Μέχρι τη δημοσίευση της συνέντευξης θα ξέρουμε τι έχει γίνει με το ουγγρικό βέτο στις ενταξιακές της Ουκρανίας, όμως από σας θα ήθελα να ακούσω μια άποψη για το πώς βλέπετε τις δυσκολίες που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας σε κεφαλαιώδη ζητήματα. Πώς μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί χωρίς να πλήξει τα μικρά κράτη τα οποία βασίζονται στην ανάγκη ομοφωνίας;

–Είμαι πολλά χρόνια στους μαιάνδρους της ευρωπαϊκής πολιτικής, και η ερώτηση αυτή δεν έχει σταματήσει ποτέ να μου τίθεται, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε είναι υπαρξιακή η απάντησή της. Δηλαδή βέτο ναι ή βέτο όχι για να χτίσουμε την Ευρώπη; Η απάντηση η δική μου είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να χτιστεί η Ευρώπη είναι χωνεύοντας τις διαφορές μας, βρίσκοντας κοινούς τόπους. Το να έχουμε ως πρώτη γραμμή άμυνας το βέτο δεν κάνει τον συμβιβασμό πιο εύκολο, τον κάνει πιο δύσκολο. Είναι πιο απαιτητικός ο συμβιβασμός μετά την άσκηση ενός βέτο, ενώ είναι πολύ πιο λογικός και πολλές φορές προωθητικός για τα συμφέροντα όλων ο συμβιβασμός, το χώνεμα των διαφόρων. Υπάρχει ένας τομέας στον οποίο βλέπω την αξία του βέτο διαχρονικά και στον οποίο πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να καταργηθεί, που είναι η διεύρυνση. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα θέμα μεγάλης εμβέλειας, όπου το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να έχει λόγο, όπως ακριβώς γίνεται και σε οποιονδήποτε θέλει να μπει σε ένα σωματείο, σε ένα κλαμπ, σε έναν όμιλο, πάντοτε υπάρχουν κανόνες που αποφασίζουν τα ισχύοντα μέλη. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τη λύση για το μέλλον. Στο χώνεμα των διαφορών στα πεδία εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, και στη διατήρηση του βέτο σε πολύ αυστηρά προσδιορισμένες στιγμές που έχουν να κάνουν με τα μεγάλα θέματα όπως η διεύρυνση.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση