ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με γεμάτες βαλίτσες στο Κράνς-Μοντάνα ΠτΔ και αρχηγοί

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Νικόλα και η παύση του προεκλογικού από Λιλλήκα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με την πολιτική ηγεσία του τόπου να τον συνοδεύει ετοιμάζει βαλίτσες για το Κρανς Μοντάνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις μεταξύ των μελών.

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε πρόταση μαζί με την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη, γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποτελεί μέρος των θέσεων της ε/κ πλευράς.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας, εισηγήθηκε όπως σταματήσει ο προεκλογικός κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, κάτι που ο ίδιος αναμένεται να ακολουθήσει, παρά τη διαφωνία των υπόλοιπων μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Αντιπαραθέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος, κατέθεσε πρόταση που αποτελεί κοινή εισήγηση με την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να την υιοθετήσει.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους αρχηγούς του ενδιάμεσου χώρου, για το γεγονός ότι το έγγραφο διέρρευσε σε μέσα μαζικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Κάποιες διαφωνίες για το έγγραφο, φέρεται να εξέφρασε και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να μην τοποθετήθηκε επί του εγγράφου.

Ένταση υπήρξε και για το κοινό έγγραφο, με τους αρχηγούς του ενδιάμεσου χώρου να εκφράζουν την ανάγκη να δουν το προσχέδιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δηλώνει πως θα μεταφέρει ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης το προσχέδιο του κοινού εγγράφου στους πολιτικούς αρχηγούς.

Έγγραφο για ασφάλεια

Η πρόταση του Ενδιάμεσου θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη το πρωί σε διάσκεψη τύπου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει καταρτιστεί στη βάση των εισηγήσεων του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή λύσης του κυπριακού.

Όπως επισημαίνεται, είναι συμβατή με τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού και ανταποκρίνεται στη θέση για ανάγκη υλοποίησής της από πλευράς της Τουρκίας, πριν από την έναρξη της λύσης.

Από πλευράς του προεδρικού πάντως, θεωρείται πως δεν λέει κάτι καινούργιο η εισήγηση του Ενδιάμεσου. Το τι ακριβώς εισηγείται η πρόταση του Ενδιάμεσου θα διαφανεί βέβαια στην δημοσιογραφική διάσκεψη που παραθέτει την Τρίτη ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παγώνει την προεκλογική

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έθεσε εισήγηση για διακοπή του όποιου προεκλογικού και της όποιας αντιπαράθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης. Μία πρόταση που όπως επεσήμανε δεν έγινε δεκτή. Δεδομένου ότι ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξαγγείλει ούτε το ΑΚΕΛ, τα φώτα στρέφονται προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως το πολιτικό πρόσωπο που αρνήθηκε την παύση της προεκλογικής εκστρατείας. Πάντως ο κ. Λιλλήκας, δεσμεύτηκε για παύση της προεκλογικής του όσο θα εξελίσσεται η διάσκεψη στην Ελβετία.  

Εισήγηση Λιλλήκα

H πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, πέραν της διαρκούς συνεδρίας πριν και μετά από κάθε σύνοδο, περιλάμβανε όπως :

  • Η διάσκεψη να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις διεθνείς πτυχές του κυπρπιακού, δηλαδή την ασφάλεια και τους έποικους. Το εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τις ομόφωνες αποφάσεις του για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων όπως και για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων. 
  • Καμία διασύνδεση δε μπορεί να υπάρξει μεταξύ των διεθνών πτυχών με τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού
  • Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ή να διασυνδεθεί με τις ομιλίες για επίλυση του κυπριακού 

Με το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως εθνικός στόχος είναι η απαλλαγή από την εθνική καταστροφή του 1974 υπογραμμίζοντας πως χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δε μπορεί να υπάρξει επίλυση του κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε έκκληση για συναίνεση όλων των πολιτικών αρχηγών για να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σημείωσε δε πως η νέα διάσκεψη ίσως να είναι η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση