ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με παρουσία Κληρίδη η σύσκεψη αρχηγών για την έδρα

Τροποποίηση του συντάγματος ζητούν όλοι πλην του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η έδρα της Λεμεσού, καθώς οι διαφωνίες και οι ενστάσεις συνεχίζουν γύρω από το ποια θα είναι η θεραπεία στο ζήτημα που έχει προκληθεί. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιείται η δεύτερη σύσκεψη αρχηγών, αυτή τη φορά στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα ούτως ώστε να διαφανεί πώς θα προχωρήσουν τα κόμματα για την πλήρωση της έδρας, χωρίς να προκληθεί άλλο νομικό ζήτημα. Όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ συμφωνούν στην τροποποίηση του συντάγματος και στο ότι η έδρα ανήκει στον σχηματισμό, στην προκειμένη περίπτωση στην Αλληλεγγύη.

Ο ΔΗΣΥ έχει ξεκαθαρίσει πρώτος πως διαφωνεί πλήρως με την τροποποίηση του συντάγματος ζητά αναπληρωματική εκλογή για να λυθεί το ζήτημα. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να συμπορευθεί με τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να ξαναψηφιστεί ο νόμος, με τον οποίο επανακατέλαβε την έδρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης, μετά την πρώτη απόφαση του εκλογοδικείου, και ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το δεύτερο εκλογοδικείο. Σημειώνεται πως στο ενδεχόμενο που ο ΔΗΣΥ καταλάβει την έδρα, αλλάζουν κατά πολύ οι ισορροπίες δυνάμεων εντός βουλής.
«Ως ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε και να συμπορευθούμε, να αλλάξουμε το Σύνταγμα που ουσιαστικά θα κάνει συνταγματική μια νομοθεσία, την οποία το Ανώτατο έκρινε ως μη συμβατή με το Σύνταγμα», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ ανοίγουμε ζήτημα άκρως πολιτειακό».

Όπως εξήγησε από το 1964 με πολλή φειδώ η Βουλή έκανε τροποποίηση του Συντάγματος, μόνο κατ΄ επίκληση του δικαίου της ανάγκης, διερωτώμενος αν η πολιτεία σήμερα δηλώνει πως αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα θα αφήσει μια Βουλή λειψή των 55 εδρών.
Επανέλαβε ότι «δεν έχουμε τίποτε με την Αλληλεγγύη ούτε και την κ. Θεοχάρους. Αν η πολιτική θέση είναι ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και όχι στους Βουλευτές θα πρέπει να απαντήσουν οι συνάδελφοι, αν η έδρα της Ευρωβουλής ανήκει στον ΔΗΣΥ, ή την κ. Θεοχάρους, επειδή», είπε, «δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Το ζήτημα είναι πως πέραν από τον ΔΗΣΥ κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να συμφωνεί σε αναπληρωματική εκλογή και επιμένουν πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη ζητώντας τροποποίηση συντάγματος.

Λιλλήκας: Ζητά πίσω τις έδρες του

Ενδεικτική και η στάση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του την Κυριακή πως η έδρα ανήκει στον σχηματισμό. Σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρει πως η λαϊκή εντολή ήταν να δοθούν 3 έδρες στην Αλληλεγγύη στην βάση της απλής αναλογής.
Με αυτή την αρχή σημειώνει ο κ. Λιλλήκας συμφωνούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο σημειώνει πως εάν ισχύει αυτή η αρχή τότε θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Η απλή αναλογική σημειώνει ο κ. Λιλλήκας καθορίζει τις έδρες που πήρε το κάθε κόμμα. Εάν ο λαός έδωσε 10 έδρες σε ένα κόμμα, τότε παραβιάζεται η λαϊκή εντολή εάν αυτό το κόμμα με αποσκίρτηση βουλευτή από άλλο κόμμα κατέχει πλέον 11 έδρες σημειώνει.

Για αυτό τονίζει ο κ. Λιλλήκας είναι ξεκάθαρη η θέση μας: Θα πρέπει επιτέλους εάν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοί έναντι της κοινωνίας και των πολιτών να πάψουμε να προσαρμόζουμε τις αποφάσεις και τις θέσεις μας με βάση τα μικροκομματικά κριτήρια και συμφέροντα. Να καθοριστούν αρχές και αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται για όλες ανεξάρτητα τις περιπτώσεις. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι και η πρόταση που θα καταθέσουμε αύριο και στην Σύσκεψη των Αρχηγών για τροποποίηση του Συντάγματος.

Σημειώνεται πάντως πως για τροποποίηση του συντάγματος, χρειάζεται να συναινέσουν τα 2/3 της βουλής.

Συνταγματική εκτροπή η τροποποίηση του Συντάγματος


Πάντως, ο Χαράλαμπος Προύντζος, ο νομικός ο οποίος εντόπισε την αντισυνταγματικό της κίνησης Θεοχάρους, σε συνέντευξή του στην «Κ» χαρακτηρίζει ως συνταγματική εκτροπή την τροποποίηση του συντάγματος και θεσμικά απαράδεκτη. «Νομικά τυχόν τροποποίηση του Συντάγματος κατά τρόπο που να υποσκελίζεται η ρητή υπόδειξη του Εκλογοδικείου για αναπληρωματική εκλογή και για τήρηση των αρχών της λαικής κυριαρχίας και της απευθείας εκλογής από το λαό θα συνιστούσε μέγιστη Συνταγματική εκτροπή. Θα σήμαινε παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού θα έδιδε τη δυνατότητα στη νομοθετική εξουσία να νομοθετεί προκειμένου να διαγράψει τελεσίδικο δεδικασμένο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Θα σήμαινε επίσης, ότι κάποιος μπορεί να αγνοεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις απλά επειδή διαφωνεί με αυτές ασκώντας εξουσίες που το Σύνταγμα του απέδωσε προκειμένου να το υπερασπίζεται ασκώντας τη λαϊκή κυριαρχία. Θα ήταν εξαιρετικά λυπηρή και θεσμικά απαράδεκτη ενέργεια κατά την άποψη μου. Θα υπέσκαπτε ακόμη περισσότερο την ήδη τρωθείσα εμπιστοσύνη του λαού προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η μόνη διέξοδος είναι οι αναπληρωματικές εκλογές. «Το Εκλογοδικείο, παρά την ακυρωτική του δικαιοδοσία, ακριβώς για να αποφευχθεί τυχόν παρερμηνεία της απόφασης του και νέος κύκλος άσκοπων διαδικασιών έδωσε κατεύθυνση για την Συνταγματικά αποδεκτή λύση. Και αυτή είναι σαφώς η αναπληρωματική εκλογή. Αυτό είναι παραδεκτό και από το Γενικό Εισαγγελέα. Σεβαστές οι διαφωνίες όμως οι θεσμοί οφείλουν να σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις αλλιώς οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς. Σε σχέση με την πιθανότητα νέου δικαστικού κύκλου, το δικαίωμα πρόσβασης προσώπων με έννομο συμφέρον στη δικαιοσύνη είναι ιερό, αναφαίρετο και απόλυτα σεβαστό» κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση