ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:02
 

Με τη στήριξη της Ε.Ε. οι ενεργειακές συμφωνίες της Κύπρου (βίντεο)

Έπεσαν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν κατά την τελετή υπογραφής της δεύτερης και τελευταίας διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου για τον αγωγό ΦΑ.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville που ήταν παρούσα μετέφερε την υποστήριξη της Κομισιόν σε τρείς επιλογές που υπάρχουν προκειμένου το ΦΑ της περιοχής να καταλήξει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η κ. Anne-Charlotte Bournoville στο σύντομο χαιρετισμό της είπε πως η Κομισιόν υποστηρίζει την παρούσα φάση που είναι η μεταφορά ΦΑ προς την Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης καθώς και μια τρίτη επιλογή που αφορά την υγροποίηση ΦΑ επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη. Αναφορές που κρίνονται ως πολύ σημαντικές για το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τα κοιτάσματα της περιοχής.

Υπεγράφη η διακρατική

Το τελετουργικό στο Προεδρικό Μέγαρο έκλεισε με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek Molla. Ο κ. Λακκοτρύπης πριν την υπογραφή της διακρατικής χαρακτήρισε τη συμφωνία ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή που απολαμβάνει στήριξης από ευρωπαϊκής πλευράς. Συμπλήρωσε δε πως ο αγωγός όταν θα λειτουργήσει θα υλοποιήσει το όραμα για μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων ΦΑ της περιοχής στην Ε.Ε.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων στα κοιτάσματα της Κύπρου, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση περαιτέρω διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Σημείωσε παράλληλα τη συμβολή της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών έργων σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

« Το ενεργειακό δυναμικό της λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή. Η ενέργεια είναι μια ευκαιρία για νέες πολιτικές εταιρικές σχέσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση