ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το δεξί στο 11 το τρυπάνι της Total-Eni

Χωρίς παρατράγουδα ξεκίνησαν οι εργασίες – σε 75 μέρες τα αποτελέσματα της γεώτρησης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις 01:30 τα ξημερώματα, Τετάρτης το πλωτό γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Total-ENI, έφθασε στο σημείο γεώτρησης του τεμαχίου 11 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τρυπάνι, με την ονομασία «West Capella», που άρχισε το ταξίδι του για την κυπριακή ΑΟΖ από την Τενερίφη πριν δυο εβδομάδες, ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες του με πρώτο μέλημα τη σταθεροποίηση στο σημείο γεώτρησης και τις δοκιμές του εξοπλισμού, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Η επίσημη πρώτη του γεωτρύπανου κύλησε χωρίς παρατράγουδα, με τα αρμόδια τμήματα της Δημοκρατίας σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές διεργασίες για να ξεκινήσει, το ουσιαστικό έργο των ερευνών που είναι η έναρξη της γεώτρησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Περίπου 12 ώρες μετά την άφιξη του γεωτρύπανου, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη των εργασιών της ερευνητικής γεώτρησης «Onesiphoros West 1» στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Οι δοκιμές

Το πλωτό γεωτρύπανο σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη από το κάτω σημείο του τεμαχίου 5 που εφάπτεται με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, και από εκεί μέσω του τεμαχίου 10 κατέληξε στο τελικό προορισμό του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» το πλωτό γεωτρύπανο κατά την πορεία του από την Κρήτη προς την Κύπρο και 30 ναυτικά μίλια πριν εισέλθει στο FIR Λευκωσία, του ζητήθηκε αναγνώριση από πολεμικό μέσο της Τουρκίας. Περιστατικό που όπως υποστηρίζεται από αρμόδιες αρχές έχει να κάνει με τη συνήθη τακτική των Τούρκων να προχωρούν σε αναγνωρίσεις εμπορικών πλοίων που περνούν από την περιοχή. Οι διαδικασίες σταθεροποίησης του γεωτρύπανου ξεκίνησαν άμα τη άφιξή του στο σημείο γεώτρησης. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές του εξοπλισμού καθώς και ο εφοδιασμός με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα. Στις 8.30 το πρωί Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πτήσεις ελικοπτέρων ιδιωτικής εταιρείας, που έχει μισθώσει η κοινοπραξία για τη μεταφορά προσωπικού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πτήσεις πραγματοποίησαν, προς το πλωτό γεωτρύπανο και ελικόπτερα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) για σκοπούς επιτήρησης αλλά και εξοικείωσης.

4 Ζώνες Ασφάλειας

Πολύ πριν το γεωτρύπανο πάρει θέση στο σημείο γεώτρησης, το ΚΣΕΔ με NAVTEX και NOTAM προχώρησε στην δέσμευση της περιοχής μέχρι και της 10 Οκτωβρίου, δημιουργώντας τέσσερις ζώνες ασφάλειας πέριξ του σημείου της γεώτρησης. Η πρώτη όπως φαίνεται και στο χάρτη είναι η Κόκκινη Ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο γεώτρησης, η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, η Πορτοκαλί Ζώνη σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων και η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων.

Στις τέσσερις ζώνες μέχρι και το πέρας των εργασιών, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα από θάλασσα και αέρα. Το πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με το ΚΣΕΔ ενώ σε εικοσιτετράωρη βάση θα υπάρχουν σε επιφυλακή ελικόπτερα και πλοία της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον χρειασθεί να επέμβουν, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη υποστήριξη στις ερευνητικές εργασίες.

Ηρεμία στην περιοχή

Παρά τις πληροφορίες, εκτός Κύπρου, που θέλουν να επικρατεί στην περιοχή κλίμα έντασης, η εικόνα σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές είναι τελείως διαφορετική. Για την πρώτη μέρα παρουσίας του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11, σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων επικρατούσε νηνεμία από πλευράς παρουσίας πλωτών μέσων. Η παρουσία πολεμικών μέσων από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ και Γαλλία, δεν σχετίζεται με τις εργασίες στο τεμάχιο11.

Τα δυο γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν σχεδόν μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ένεκα Συρίας και κυρίως Λιβάνου Λιβάνου τα δε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή λόγω Συρίας. Από πλευράς Τουρκίας η δραστηριότητα δεν επιβεβαιώνει τις απειλές με εξαίρεση τις παραβιάσεις κανόνων δέσμευσης περιοχής νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση