ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναύαρχος Τατλιόγλου: Σημαντική η Κύπρος, η Τουρκία κατασκευάζει βάση Β.Α. Αμμοχώστου

Ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε πως έχουν κατασκευάσει μια νέα βάση βορειανατολικά της Αμμοχώστου όπου θα σταθμεύον μόνιμα οι τουρκικές δυνάμεις.

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, είναι σημαντική από την άποψη της θέσης κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ και του ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ερτζουμέντ Τατλιόγλου, ενώ δήλωσε πως έχουν κατασκευάσει μια νέα βάση βορειανατολικά της Αμμοχώστου όπου θα σταθμεύον μόνιμα οι τουρκικές δυνάμεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ερτζουμέντ Τατλιόγλου αμφισβήτησε επίσης την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο λέγοντας: «Έχουμε νησιά και βραχονησίδες (στο Αιγαίο) των οποίων αμφισβητείται η κυριαρχία τους», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «οργανώνουν επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά».

Σε ομιλία του χθες στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας κατά την εκδήλωση για την 133η επέτειο από την ίδρυση των Σχολών Υπαξιωματικών Ναυτικού, υποστήριξε ότι υπάρχουν 8 βασικά προβλήματα με την Ελλάδα και τα 7 σχετίζονται με τις ναυτικές δυνάμεις.

«Αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς σε δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση. Για παράδειγμα, αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό», ισχυρίστηκε. Όπως είπε, «αγοράζει 4 φρεγάτες Belharra από τη Γαλλία. Επρόκειτο να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale, αυξήθηκαν κατά 6 ακόμη. Αγοράζει 24 Rafale».

Συνεχίζοντας, ο Τατλιόγλου είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν γίνει γείτονές μας στα δυτικά. Έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, 19 από αυτά είναι εξοπλισμένοι».

Σε ό,τι αφορά τα νησιά και βραχονησίδες είπε ότι «έχουμε νησιά και βραχονησίδες των οποίων αμφισβητείται η κυριαρχία τους. Προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως δικά τους διοργανώνοντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά. Προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις δικές τους στρατηγικές μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία».

Η Ελλάδα, υποστήριξε, «αύξησε τα δυτικά χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει αυτό το μήνυμα: Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα κάνω αύξηση σε 12 μίλια και στο Αιγαίο». Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατλίογλου είπε ότι «παρενοχλούν συνεχώς τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν 32 παρενοχλήσεις συνολικά και αυτές οι παρενοχλήσεις αυξάνονται».

Ο Τούρκος Ναύαρχος είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. «Ωστόσο, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση για να αποτρέψουν αυτήν την υποστήριξη. Σε αυτήν την επιχείρηση, προσπαθούν να μειώσουν τη στήριξη που δίνουμε στη Λιβύη και τη νόμιμη κυβέρνησή της. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθούν να διακόψουν την επαφή μας με τη Λιβύη, πραγματοποιώντας μια επιχείρηση στα βόρεια της Λιβύης».

Υποστήριξε πως «μια άλλη δραστηριότητα που κλιμακώνει την ένταση είναι η ανακήρυξη περιοχών διαφοράς στο Αιγαίο όπου λένε θα διεξάγουμε εκπαιδευτική άσκηση εδώ, εμποδίζοντάς μας να χρησιμοποιήσουμε το Αιγαίο». Αναφέροντας ότι υπάρχουν προβλήματα στη Μεσόγειο, ο Τατλίογλου είπε ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε 3 λεκάνες της Ανατολικής Μεσογείου. Δήλωσε ότι υπάρχει μάχη εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο γι' αυτό το λόγο. «Κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να κηρύξει θαλάσσια δικαιοδοσία από μόνο του. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και έχουν αλληλένδετες δικαιοδοσίες», είπε.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) έχει κηρύξει διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη νότια Κύπρο και η Ελλάδα έχει δηλώσει διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη νότια Κρήτη. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ κατά της Τουρκίας. Η μεγαλύτερη υποστήριξη για αυτό το μπλοκ είναι η Γαλλία και η Αμερική. Με αυτό το μπλοκ, σκοπεύουν να αποτρέψουν εμάς και τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις με κοινές ασκήσεις», ισχυρίστηκε.

«Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες της τις πρακτικές. Για παράδειγμα, ενώ καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες με την Ιταλία, δεν αποδέχεται εφαρμογή θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δικά της νησιά. Όταν κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Καστελόριζου», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Ο ναύαρχος Τατλίογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία έξω από την εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του έργου Eastmed. «Χρησιμοποιούν επίσης την Ιταλία. Ήρθαν ιταλικά πλοία και είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν εντός του πλαισίου του Eastmed Project. Τους μπλοκάραμε. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Ανέφερε ότι δεν θα αφήσουν κανέναν θαλάσσιο πεδίο που δήλωσε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη στη Μεσόγειο. «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν εδώ. Λέμε ότι όλος ο πλούτος εδώ ανήκει στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, δώσαμε τα θαλάσσια πεδία στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για να διεξάγει έρευνες. Έχουμε δώσει άδεια. Κάνουμε έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε αυτά τα πεδία».

Υποστήριξε ότι «θέλουν επίσης να κάνουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ίδια θαλάσσια πεδία. Έχουμε μπλοκάρει συνολικά 35 πλοία μέχρι στιγμής. Πρέπει να παρακολουθείτε αυτά τα μπλοκ από καιρό σε καιρό στον Τύπο. Κάποια από αυτά δεν δίνονται στον Τύπο. Είναι πολύ σοβαρά μπλοκ που μας φέρνουν στο χείλος του πολέμου. Συνεχίζουμε να εξερευνούμε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εδώ στη δική μας υφαλοκρηπίδα».

Η Κύπρος είναι στρατηγικό σημείο

Ο Τατλίογλου υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι και πάλι μια ξεχωριστή προβληματική περιοχή με την Ελλάδα». «Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως γνωρίζουμε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Είναι σε ένα πολύ στρατηγικό μέρος. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη της ύπαρξης κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ και του ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

«Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα ή συστήματα αεράμυνας κατά της Τουρκίας. Κάναμε μια δήλωση το 2021. Είπαμε, στην Κύπρο δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από τη λύση των 2 κρατών», είπε ο Τούρκος ναύαρχος.

Ιδρύεται ναυτική βάση στην Κύπρο

Ο Τατλίογλου είπε ότι έχουν κατασκευάσει μια νέα βάση στην περιοχή της προβλήτας, βορειοανατολικά της Αμμοχώστου, και ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί. Ανέφερε ότι ο αριθμός των πλοίων της Ελλάδας ήταν πολύ μικρότερος από εκείνον της Τουρκίας, αλλά τώρα έχει φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. «Ως εκ τούτου, έχουμε ανάγκες πλοίων σε διάφορες πλατφόρμες. Εκτελούμε τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση