ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα προειδοποίηση Άγκυρας για την ΑΟΖ

Η ε/κ πλευρά υπέγραψε συμφωνίες αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/κ αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση οι παράνομες εργασίες ξένων εταιριών για αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας», τονίζει σε νέο ανακοινωθέν η Άγκυρα

«Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Νότια Κύπρο» είναι ο τίτλος της είδησης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας, Γιενί Σαφάκ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται σημαντικό μήνυμα της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για μια ακόμη φορά η τουρκική πλευρά εξωτερικεύει την ανησυχία της σε σχέση με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει σημαντικά μηνύματα στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με το νέο ανακοινωθέν, Τουρκία και τ/κ πλευρά επιθυμούν μια λύση για την Κύπρο η οποία θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης. «Ο μοναδικός τρόπος για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού πριν την λύση είναι η εξασφάλιση της συγκατάθεσης της τ/κ πλευράς, η κοινή εκμετάλλευση τους και η κατάλληλες ρυθμίσεις για την δίκαιη ανακατανομή τους», τονίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο νέο ανακοινωθέν του.

Όπως υπογραμμίζει η Άγκυρα στο ανακοινωθέν της, στις 5 και 6 Απριλίου η ε/κ πλευρά, αγνοώντας τα δικαιώματα των τ/κ, υπέγραψε κάποιες συμφωνίες με διεθνείς εταιρίες για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το βήμα συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά αναμένει από την ε/κ πλευρά να παρουσιάσει ισχυρή βούληση για την δημιουργία ενός συνεταιρισμού με τον τ/κ «λαό».

Στην συνέχεια του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά πραγματοποιεί τα εν λόγω βήματα με βάση τον σκεπτικό ότι αυτή είναι ο μοναδικός «ιδιοκτήτης» του νησιού. Από την σκοπιά της Άγκυρας, αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τα εξής: «Σε αυτό το ζήτημα, συμμεριζόμαστε όλα τα σημεία που εκφράστηκαν στο χθεσινό ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ. Συμμεριζόμαστε τους δίκαιους προβληματισμούς και την αγανάκτηση του τ/κ λαού».

Έντονες οι αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την υπογραφή συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ενεργειακούς κολοσσούς

Το ανακοινωθέν συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Ως γνωστόν, η πλευρά μας επεσήμανε με επιμονή τα λάθη που αφορούν την δραστηριοποίηση των εταιριών υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές όπου και οι τ/κ έχουν δικαιώματα. Επίσης, ένα μεγάλος μέρος του τεμαχίου 6 από τις προαναφερόμενες περιοχές εμπίπτει εντός της υφαλοκρηπίδας (kıta sahanlığı) της Τουρκίας.

Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση οι παράνομες εργασίες ξένων εταιριών για αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας». Σε αυτό το σημείο, η Άγκυρα προειδοποιεί τις ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με την Λευκωσία ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την συνεργασία της με όσες εταιρίες παραγνωρίζουν την βούληση των τ/κ.

Στην συνέχεια το ανακοινωθέν υπογραμμίζει τα εξής: «Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι η ισχύι αυτών των συμφωνιών που υπογράφονται με την ε/κ πλευρά στο πεδίο της ενέργειας μετά την συνολική λύση θα εξαρτηθεί από την κοινή αναθεώρησή τους από τις (δυο) πλευρές που θα δημιουργήσουν το κοινό κράτος».

Τέλος, η Τουρκία υπενθυμίζει στην Λευκωσία ότι οι κινήσεις στο πεδίο της ΑΟΖ, οι οποίες παραβλέπουν τα δικαιώματα των τ/κ ενδέχεται να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αποτυχία.

Το ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με την εξής προειδοποίηση: «Υπογραμμίζουμε με επιμονή ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στην υφαλοκρηπίδα της, αλλά και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση