ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Νικόλας: «Υπάρχει σύγχυση και αμηχανία για τα επόμενα βήματα»

Βρισκόμαστε σε πολύ κακό σημείο στην πορεία του Κυπριακού, σημείωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Newsroom K

Στην χειρότερη φάση των τελευταίων χρόνων βρίσκεται το Κυπριακό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι καιρός για αλλαγή τακτικής και στρατηγικής.

Είναι, το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, το πως θα αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις, αλλά από την άλλη, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν το συζητήσαμε αυτό με αρκετή επάρκεια στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά δόθηκε περισσότερος χρόνος στο τι λέχθηκε και τι όχι, και ποιες είναι οι ευθύνες για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. «Το πιο σημαντικό πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η επόμενη μέρα και πως αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις γιατί βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κακό σημείο. Δεν έχω ακούσει τα μέτρα της Κυβέρνησης και δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο. Μακάρι να υπάρχουν και  να μην μας τα λένε». Βρισκόμαστε σε πολύ κακό σημείο και κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, τόνισε.

Πλαίσιο Γκουτιέρες

Το πλαίσιο γκουτιέρες είναι γεμάτο αρνητικές αναφορές για την πλευρά μας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος είπε «έχει μία αόριστη θετική αναφορά για το εδαφικό ότι θα πρέπει η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε βήματα για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των Ε/κ  χωρίς να γίνονται συγκεκριμένες αναφορές και μετά περιλαμβάνει σωρεία υποχωρήσεων ή τουρκικών θέσεων. Έκανε λόγο πάρχουν ασάφειες που ακόμα και οι Τούρκοι το επικαλούνται.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν ξανά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι με προσοχή να αξιολογηθούν τα σημερινά δεδομένα και να δούμε πως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας γιατί η δική μας θέση είναι ότι η τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια, απέτυχε γιατί βασιζόταν στην λανθασμένη θεώρηση ότι η Τουρκία θέλει λύση. Γι αυτό προχωρούσαμε από την μια γενναιόδωρη προσφορά στην άλλη για να καταλήξουμε σε λύση. 

Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα χειροκροτήματα των ξένων για τις δικές μας υποχωρήσεις διαρκούν όσο και οι υποχωρήσεις μας μετά θέλουν κι άλλες, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας για την επιστροφή των Μαρωνιτών και το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για σχέδιο Β της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της είναι περισσότερο επικοινωνιακές για να στείλει το μήνυμα ότι εκείνη έχει τον έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου, συμφωνόντας με την εκτίμηση του δημάρχου της πόλης Αλέξη Γαλανού ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να παίξει με τα συναισθήματα και να σπάσει τα νεύρα των πρισφύγων, είναι μέρος του παιχνιδιού. Η Αμμόχωστος αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά της Τουρκίας στο εδαφικό. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κρατήσει αυτό το χαρτί για το τελικό στάδιο της διαδικασίας και δεν θα προχωρήσει στο παρόν στάδιο σε οποιαδήποτε βήματα, χωρίς να αποκλείουμε τις όποιες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Πάντως ο κ. Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να παραβρεθεί στο δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λόγω ειλημμένης υποχρέωσης, ενώ στη θέση του θα παραβρεθεί ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Αλλαγή στρατηγικής

Κάποιοι με τους λανθασμένους χειρισμούς τους μας έφεραν στο σημείο που είμαστε σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος επανέλαβε την θέση για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα βασίζεται, όπως ανέφερε στην θεώρηση ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό.  Θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πιέσουμε την Τουρκία και να την πείσουμε να αλλάξει θέσεις, ανέφερε.

Παράλληλα επθσήμανε ότι το πρώτιστο είναι να πείσουμε την διεθνή κοινότητα. «Δεν λέω ότι είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά ξέρουμε ότι με την τακτική του καλού παιδιού έχουμε μηδέν πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X