ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλη η διακαναλική συνέντευξη του Ακιντζί

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ακιντζί αναμένεται να συναντηθεί με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Kathleen Doherty.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην σκιά των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και λίγο πριν των κρίσιμων επαφών του με εκπροσώπους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον του Κυπριακού.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Μουσταφά Ακιντζί παραχώρησε διακαναλική  συνέντευξη τύπου στα τ/κ τηλεοπτικά κανάλια, που μεταδόθηκε ζωντανά στα κατεχόμενα. 

Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών, στο ενδεχόμενο της επανέναρξης των συνομιλιών και στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγες ώρες μετά από αυτήν την συνέντευξη, ο κ. Ακιντζί πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επαφών, ενώ το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ακιντζί συναντιέται με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Kathleen Doherty.

Αμέσως μετά, στις 11.30, ο κ. Ακιντζί θα δει τον Βοηθό Γραμματέα για Επιχειρήσεις των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ, Jean Pierre Lacroix.

Συνεχής ενημέρωση από τον δημοσιογράφο της «Κ» Νικόλαο Στέλγια

22:45 Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη

22:43 Η τ/κ πλευρά δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο, δεν έφερε την ευθύνη το 2004, δεν φέρει την ευθύνη σήμερα, τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Η τ/κ πλευρά την παρούσα στιγμή, είπε, επιθυμεί να πληροφορηθεί την πραγματική διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη και παράλληλα αναμένει τα βήματα του ΓΓΟΗΕ. «Ας του δώσουμε μια ευκαιρία, μόλις βγήκε από τις εκλογές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης εκ νέου», αναφέρει.

22:35 «Θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2020 ο κ. Ακιντζί;»

«Ακόμη υπάρχουν δυο χρόνια. Αν αλλάξει η νοοτροπία (της ε/κ πλευράς) θα υπάρξουν εξελίξεις», απαντά ο κ. Ακιντζί.

Επίσης απορρίπτει την έναρξη μιας διαδικασίας με «ανοιχτή την άκρη», δίχως να είναι επικεντρωμένη στον στόχο της λύσης (result orianted).

«Οι επαφές με την Τουρκία είναι συνεχόμενες. Τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα μεταβαίνουν οι εκπρόσωποι της νέας «κυβέρνησης». Ο ίδιος δεν έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα.

«Θα ρωτήσουμε στον κ. Αναστασιάδη», σημείωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος τόνισε ότι θα ζητήσει την άποψη του Προέδρου για το μοντέλο «δυο κρατών υπό την σκέπη της Ε.Ε.» Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό το μοντέλο βρίσκει σύμφωνο τον Αρχιεπίσκοπο που υποστηρίζει τον Πρόεδρο.

«Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την ομόσπονδη λύση και η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται την ένταξη της στο ενιαίο κράτος ως μειονότητα, τότε η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την πορεία της με το δικό της κράτος και οι δυο πλευρές θα συναντηθούν υπό την σκέπη της Ε.Ε» είπε.

22:31 «Υπάρχει ρίσκο για (στρατιωτική) αντιπαράθεση στην ΑΟΖ; Η τ/κ πλευρά θα πραγματοποιήσει βήματα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ερώτημα της δημοσιογράφου.

«Εφόσον το φυσικό αέριο είναι υπό την δικαιοδοσία του ομόσπονδου κράτους τότε δεν μπορεί να αποφασίζει μονάχα μια κοινότητα. Εδώ θα μπορούσε να προκύψει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την δημιουργία μιας δικοινοτικής επιτροπής», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια «ενδιάμεση φόρμουλα» για το φυσικό αέριο ενώ, επισημαίνει την σημασία της αλλαγής νοοτροπίας της ε/κ πλευράς για την λύση.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι πολλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παραμένουν σε φάση στασιμότητας, σημειώνοντας την περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας επιρρίπτοντας ευθύνες στην ε/κ πλευρά.

«Υπάρχει ανάγκη για μια αλλαγή, αλλαγή νοοτροπίας», τονίζει.

22:29 Απαντώντας σε ένα νέο ερώτημα, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στις επαφές του Κουντρέτ Όζερσαϊ στην Ρώμη.

Ο ίδιος κάνει λόγο για σημαντικές επαφές, παρέχοντας κάλυψη και υποστήριξη στον κ. Όζερσαϊ. «Στην Ρώμη οι επαφές δεν περιορίστηκαν με συναντήσεις με αξιωματούχους της εταιρίας (ΕΝΙ)», δηλώνει.

22:24 Δημοσιογράφος αναφέρει στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη και στην αναφορά του ίδιου στο ενδεχόμενο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Ακιντζί απάντησε στο ενδεχόμενο μια διάσκεψης με την συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή απορρίπτει αυτήν την ιδέα, σημειώνοντας ότι αυτή απορρίφθηκε και στο παρελθόν.

«Σε περίπτωση που λάβει χώρα μια νέα διάσκεψη, αυτή θα έχει την ίδια σύνθεση της προηγούμενης διάσκεψης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να χωρίσει τα εσωτερικά θέματα από τις εγγυήσεις. «Όμως αυτά αποτελούν κομμάτι ενός πακέτου».

«Να συζητήσουμε, όσο συνεχίζουν οι συνομιλίες δεν θα υπάρξει ένταση στην θάλασσα», είναι σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί η οπτική γωνία της ε/κ πλευράς την παρούσα στιγμή.

22:19 Αναφέρθηκε στην σημασία μιας ειλικρινούς πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Υπογραμμίζοντας την σημασία της ενδεχόμενης συνάντησης του με τον Πρόεδρο, ο κ. Ακιντζί τόνισε την σημασία της λύσης, επισημαίνοντας ότι με την αποτυχία θα χάσουν όλες οι πλευρές.

Σε περίπτωση αποτυχίας η ε/κ πλευρά δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί από μόνη τους το φυσικό αέριο, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς για αυτό το ζήτημα.

«Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες, αυτές δεν πρόκειται να συνεχιστούν με τρόπο που διεξάχθηκαν μέχρι σήμερα, και αυτό σε περίπτωση που οι δυο πλευρές εστιάζουν στο αποτέλεσμα», σημείωσε.

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν επιθυμεί μια νέα διαδικασία με ανοιχτή την άκρη της», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο τ/κ ηγέτης.

22:16 Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι έχει καθαρή την συνείδηση του σε ότι αφορά τις προσπάθειες για λύση της προηγούμενης περιόδου. 

«Η δε Τουρκία έστειλε το μήνυμα ότι θα έδειχνε την αναγκαία ευελιξία. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε με θετικό τρόπο σε αυτές τις κινήσεις και σε αυτά τα μηνύματα» ανέφερε.

Επίσης σημείωσε πως «ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν έτοιμος να μεταβεί στην διάσκεψη, εντός τεσσάρων ωρών. Και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επιθυμούσε να συμμετάσχει. Όμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έδωσε την συγκατάθεση του».

«Όταν ξεκινήσαμε είχα πολλές ελπίδες. Αυτές δεν ήταν ψεύτικες ελπίδες», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους είχε ελπίδες. Αναφέρθηκε στην στήριξη που παρείχε ο κ. Αναστασιάδης στο Σχέδιο Αννάν.

«Ωστόσο, οι ελπίδες δεν έγιναν πραγματικότητα. Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε αυτά που αποδέχθηκε ο κ. Χριστόφιας (εκ περιτροπής)». 

22:11 Σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί έκανε αναφορά στα δικαιώματα της τ/κ πλευράς που προέρχονται από το συνεταιρικό κράτος του 1960.

Τόνισε ταυτόχρονα πως στις τελευταίες εξελίξεις κανείς, ακόμη και η ΕΝΙ, δεν αμφισβήτησε τα δικαιώματα των τ/κ. «Η ε/κ πλευρά θα μπορούσε να απευθυνθεί με θετικό τρόπο στους τ/κ και στην Τουρκία, έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο διαφορετικό».

«Η πιο φτηνή λύση για την μεταφορά του αερίου στην Δύση είναι η Τουρκία, ωστόσο επιχειρούν (οι ε/κ) να αλλάξουν τον προορισμό, να στείλουν το αέριο δια μέσου της Αιγύπτου ή της Ελλάδας. Αν ήταν διαφορετική η στάση της ε/κ πλευράς τα δεδομένα θα ήταν πολύ πιο διαφορετικά».

22:08 Ο τ/κ ηγέτης κατηγόρησε την ε/κ πλευρά με το πρόσχημα ότι τηρεί μαξιμαλιστική στάση.

Προέβλεψε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διορίσει έναν αξιωματούχο, τον οποίο θα τον στείλει στο νησί. Σημείωσε πως η  τ/κ πλευρά θα ζητήσει από αυτόν τον αξιωματούχο να λάβει απαντήσεις στις προαναφερόμενες ερωτήσεις.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μια επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ για την ΑΟΖ όμως δεν αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

22:02 Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο δικαίωμα των τ/κ στο κυπριακό φυσικό αέριο. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην άφιξη του τουρκικού σκάφους γεωτρήσεων στην Κύπρο, μια διαδικασία που θα μας απασχολήσει μέχρι το Καλοκαίρι.

«Εφόσον η ε/κ πλευρά επιμένει για έρευνες και η τ/κ πλευρά θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί».

Στην συνέχεια αναρωτήθηκε: Ποια θα είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη για εκ περιτροπής προεδρία, θα επιμείνει για μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις και ποια θα είναι η στάση του στο ζήτημα της ΑΟΖ;

Ο ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι και οι δυο πλευρές έχουν μερίδιο στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή.

«Συμφωνούν στο πλαίσιο Γκιουτέρες οι δυο πλευρές», αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι η στάση της ε/κ πλευράς είναι προβληματική σε αυτό το πεδίο. «Ζητάς τον χάρτη του Σχεδίου Αννάν, αποδέχεσαι τις υπόλοιπες πτυχές του σχεδίου; Αποδέχεσαι την διατήρηση των εγγυήσεων mutatis-mudandis», αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί.

21:56 Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. Η πενταμερή διάσκεψη έλαβε χώρα με βάση την προσπάθεια της τ/κ πλευράς.

Η ε/κ ηγεσία δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την διακυβέρνηση, τονίζει στην συνέχεια ο τ/κ ηγέτης. Ο ίδιος δήλωσε, στην εκ περιτροπής προεδρία. Στο ζήτημα του χάρτη, παρά τις αντιδράσεις, απευθύνθηκε στους τ/κ και δήλωσε ότι σε περίπτωση λύσης στο εδαφικό η τ/κ καλείται να επιστρέψει εδάφη.

«Το ίδιο δεν έπραξε ο κ. Αναστασιάδης (στο πεδίο της διακυβέρνησης)».

Σημείωσε επίσης ότι μετά το Κραν Μοντάνα, αμέσως μετά το ναυάγιο, ο κ. Αναστασιάδης απέσυρε τις προτάσεις του (τον Ιούλιο). Για αυτό τον λόγο, ο κ. Ακιντζί ζήτησε την επιστροφή του χάρτη.

Στις 15 Μαΐου 2015 ξεκίνησαν οι συνομιλίες. Την νύχτα της 11ης Μαΐου 2015, ο κ. Ακιντζί, στα πλαίσια του δείπνου, συνομίλησε με τον κ. Αναστασιάδη. Σε αυτήν την συνομιλία δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες. Σημειώνει παράλληλα ότι ο Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο. Άλλωστε η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθούσε καθοδική πορεία.

21:55 Δημοσιογράφος υπενθύμισε στον κ. Ακιντζί τις χθεσινές δηλώσεις του Αναστασιάδη, ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες είναι πολύ δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών. «Συνηθίσαμε (αυτές τις δηλώσεις)», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

21:39 Σε αναφορά δημοσιογράφου για την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις δήλωσεις του κ. Ακιντζί, σχετικά με το ενδεχόμενο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, απάντησε χαρακτηριστήκα ότι «τι δεν επιθυμεί ο τ/κ;», ενω επανέλαβε την θέση του ότι οι τ/κ δεν επιθυμούν να μετατραπούν σε 82η επαρχία της Τουρκίας.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε πρόσφατη, σχετική δήλωση του σύμβουλου του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας ο κ. Ακιντζί φέρει την ευθύνη να απαντήσει σε τέτοιες τοποθετήσεις. Η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μειονότητα της νότιας Κύπρου και επαρχία της Τουρκίας, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

21:36  Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι οι τ/κ πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές τους.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τ/κ πλευράς να σταθεί πάνω στα πόδια της», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα εστιάσει σε αυτό το θέμα.

21:29 Την ίδια στιγμή τόνισε στην σημασία του διαλόγου, κυρίως με την Τουρκία.

Επιστρέφοντας στην προηγούμενη περίοδο, σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον ίδιον να γίνει αποδεχτή η πολιτογράφηση 2000 ατόμων.

Απέδωσε παράλληλα σημασία στο ζήτημα των «πολιτογραφήσεων», επισημαίνοντας ότι η νέα «κυβέρνηση» θα επανεξετάσει τις παράνομες «πολιτογραφήσεις». «Αυτή η επανεξέταση πρέπει να γίνει».

Επίσης έκανε αναφορά και στην «πώληση» υπηκοοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια λανθασμένη πρακτική.

21:25 Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί επισήμανε εκ νέου στην σημασία της κοσμικής αρχής και στην προσκόλληση των τ/κ σε αυτήν την αρχή.

«Όλοι οι τ/κ μπορούν να βιώσουν την θρησκεία τους ή ακόμη και να μην την βιώσουν όπως επιθυμούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά υιοθέτησε τις αρχές του Κεμαλισμού από την δεκαετία του 1920.

Σε αυτό το σημείο ο ίδιος αναφέρθηκε στις σχέσεις της τ/κ κοινότητας με την Τουρκία. «Πρόκειται για την μοναδική χώρα που μας υποστηρίζει», αναφέρει και επαναλαμβάνει την ρήση του «το τελευταίο λιμάνι στο οποίο θα βρουν καταφύγιο οι τ/κ». Αποδέχεται ότι αυτή η ρήση στο παρελθόν δέχθηκε κριτική.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να υιοθετήσει (μιμηθεί) λέξη προς λέξη όλες τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας. «Η τ/κ πλευρά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά».

21:19 Δέχτηκε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την δράση των ταρικάτ, των θρησκευτικών ταγμάτων της Τουρκίας.

«Κάθε εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Κεμαλισμού, την κοσμική αρχή με προβληματίζει», επισήμανε ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Μουφτή της Κύπρου από τα καθήκοντα του. Υπενθυμίζει ότι σε ότι αφορά τις κατηγορίες για συμμετοχή στην Οργάνωση Γκιουλέν, ο ίδιος, την προηγούμενη περίοδο δεν είχε απομακρύνει τον ίδιο από τα καθήκοντα του. Σήμερα, υπό το φως νέων πληροφοριών περί δράσης τουρκικών ταρικάτ στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ζήτησε πληροφορίες από τον Μουφτή. Ο Μουφτής ισχυρίστηκε ότι οι νέοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

21:14 Ο κ. Ακιντζί δέχτηκε ερώτημα σχετικά με προεδρικό σύστημα.

Κάθε σύστημα, τόνισε, έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. «H Ε.Ε. παραμένει ως στόχος της τ/κ πλευράς. Στην περίπτωση της Ε.Ε. μονάχα στην Γαλλία υπάρχει προεδρικό σύστημα. Στις υπόλοιπες χώρες το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί δίχως προβλήματα».

«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των δημοκρατικών δομών της τ/κ κοινότητας», αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει ότι έχει επιφυλάξεις για συστήματα όπου οι εξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων ατόμων. 

«Στην περίπτωση των ΗΠΑ υπάρχει το σύστημα check and balances. Ωστόσο, στην Λατινική Αμερική, κατά διαστήματα έχουν αναδειχθεί φασιστικά καθεστώτα». Για αυτό τον λόγο, ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την σημασία της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Πρόσθεσε ότι το προεδρικό σύστημα δεν αποτελεί προτεραιότητα της νέας «κυβέρνησης».

21:10 Ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στην περίπτωση της Αφρίκα δήλωσε ότι μια άποψη, ένα δημοσίευμα αντιμετωπίστηκε με βία και απόπειρα εισβολής σε ένα κτίριο. «Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις», δηλώνει ο ίδιος.

21:01 Συνεχίστηκαν οι ερωτήσεις σχετικά με την Υπόθεση Αφρίκα.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι έλαβε και δεύτερη έκθεση από την «αστυνομία» για τα επεισόδια. Η πρώτη έκθεση δεν είχε ικανοποιήσει τον ίδιο. Και η ίδια η «αστυνομία» προβάλλει παράπονα και κάνει λόγο για ελλείψεις. Ωστόσο, είπε ότι η «αστυνομία» έπρεπε να είχε προλάβει τις εξελίξεις.

«Η αστυνομία δεν έπραξε όπως θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Οι ειδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επέμβουν νωρίτερα. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για αυτά που ακολουθούσαν.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο μέλλον του «Γενικού Διευθυντή Αστυνομίας» και στο ενδεχόμενο της απομάκρυνσης από τα καθήκοντα του. Υπενθυμίζει το νομικό καθεστώς με το οποίο αναλαμβάνει καθήκον και λαμβάνει χώρα η παύση του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απομάκρυνε τον Διευθυντή Αστυνομίας της Λεμεσού όταν δέχθηκε επίθεση ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επειδή στις ελεύθερες περιοχές υπάρχει προεδρικό σύστημα. Το ίδιο δεν ισχύει στο βόρειο τμήμα του νησιού, αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Σημείωσε επίσης στην σημασία του σεβασμού της δικαιοσύνης και υπενθυμίζει ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα της έφεσης των αποφάσεων της.

20:59  Δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας για την υπόθεση Αφρίκα. «Δεν έχω κάποια επαφή με την Τουρκία για αυτό το ζήτημα», σημειώνει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος θεωρεί ότι η υπόθεση δεν πρέπει να λάβει διαστάσεις.

Σε περίπτωση που υπάρχει μια παρανομία, στα πλαίσια των νόμων της «ΤΔΒΚ» η υπόθεση εξετάζεται από την «δικαιοσύνη», φυσικά αν και εφόσον υπάρχει το στοιχείο της παρανομίας, τόνισε αναφερόμενος στην Υπόθεση της Αφρίκα.

20:56 Η Τουρκία διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, συγκυρία και για αυτό όλοι πρέπει να προσέχουν τις τοποθετήσεις τους. Και η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις ευαισθησίες της τ/κ κοινότητας, σημειώνει ο κ. Ακιντζί.

20:51 Οι δημοσιογράφοι εστίασαν στα επεισόδια της Αφρίκα, τις 22 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ακιντζί απαντώντας αναφέρθηκε στην επίθεση στην Αφρίκα. «Εμείς δείχνουμε ανοχή στις αντίθετες απόψεις, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνουν το στοιχείο της βίας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε με αυτές», τονίζει ο κ. Ακιντζί. Υπήρχαν λόγοι για τους οποίους ήρθε η εμπλοκή του τ/κ ηγέτη στα επεισόδια της Αφρίκα, επεξηγεί.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι εκείνο το πρωί ο γραμματέας του τον ενημέρωσε ότι έγινε προσπάθεια για εισβολή στα γραφεία της Αφρίκα.

Εκείνη την ώρα, όπως ανέφερε ο ίδιος, βρισκόταν στην «βουλή». Ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μπορούσε να τηρήσει σιωπηλή στάση όταν υπήρχε κίνδυνος για την μεγέθυνση των επεισοδίων, ακόμη και να χυθεί αίμα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις επαφές του με την «αστυνομία» και στην εισβολή των διαδηλωτών στην οροφή του κτιρίου της «βουλής». Κάνει λόγο για απαράδεκτες εξελίξεις. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας στα επεισόδια στο κτίριο της Αφρίκα. Για μια ακόμη φορά εύχεται πως «να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους επεισόδια»

20:50 Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις αρχές του Κεμαλισμού, στην αρχή του κοσμικού καθεστώτος στην δημοκρατία. Τόνισε ότι η τ/κ υιοθέτησε αυτές τις αρχές και δεν επιλέγει την πολιτική βία για να επιλύσει τα προβλήματα της, κάτι που είχε αναφέρει και σε προηγούμενη του ομιλία. Έκανε λόγο για μια «τ/κ ταυτότητα-υπηκοότητα», η οποία δεν αγνοεί το υπόλοιπο της Κύπρου, δηλαδή τις ελεύθερες περιοχές.

20:45 Απαντώντας σε νέο ερώτημα, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην αντιπαράθεση τ/κ-εποίκων που έχει έρθει το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο της επικαιρότητας στα κατεχόμενα.

20:44 Η συνέντευξη συνεχίστηκε με ερωτήσεις δημοσιογράφων και τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί που αφορούν το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Ακιντζί ασκεί κριτική στην προηγούμενη «διακυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

20:38 «Την νέα κυβέρνηση δεν την δημιούργησα εγώ. Συνέβαλλε στον σχηματισμό της με την προεκλογική συμπεριφορά του ο τέως Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Ακιντζί απαντώντας. Παράλληλα επισήμανε τους ισχυρισμούς του Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν. Ο ίδιος έστειλε τις δικές του απαντήσεις-μηνύματα στην τ/κ Δεξιά και αναφέρεται σε εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες αφορούν τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της τ/κ κοινότητας.

20:37 Δεύτερο ερώτημα αφορούσε τους ισχυρισμούς της τ/κ Δεξιάς, σχετικά με την παρασκηνιακή συμμετοχή του κ. Ακιντζί στην νέα «κυβέρνηση». Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι με την προηγούμενη «κυβέρνηση» είχαν σημαντικές διαφορές.

20:30 Με ερώτηση του Μπαϊράκ ξεκίνησε η συνέντευξη, σχετικά με την νέα πολυκομματική «κυβέρνηση». «Συμπεριλαμβάνει δυσκολίες (η πολυκομματική)», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί απαντώντας. Σε περίπτωση που τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την «κυβέρνηση» καταφέρουν να έρθουν σε συνεννόηση με βάση μια δέσμη αρχών, θα μπορούσαν να υπερνικηθούν τα προβλήματα», σημειώνει ο τ/κ ηγέτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση