ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Όλοι ψάχνουν σχέδιο β’ στον Ενδιάμεσο

Παρασκήνιο, διαφορετικές επιστολές και χωριστές επαφές για τη συνεργασία των ευρωεκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η συμπόρευση ΔΗΚΟ-Ελένης Θεοχάρους να θεωρείτο σχεδόν βέβαιη στο κόμμα του Κέντρου, μετά από επαφές που είχε η κα Θεοχάρους με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ωστόσο η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης παράλληλα δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες τριμερούς στον Ενδιάμεσο. Την περασμένη βδομάδα απέστειλε νέα επιστολή σε ΕΔΕΚ και Οικολόγους με στόχο τη σύναψη τριμερούς συνεργασίας (αφήνοντας εκτός κάδρου τη Συμμαχία Πολιτών) για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

Παρασκηνιακές επαφές και κινήσεις βεβαίως γίνονται από όλους. Η ΕΔΕΚ φαίνεται να βλέπει θετικότερα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Οικολόγους θέτοντας χρονοδιάγραμμα, ενώ οι τελευταίοι δεν βιάζονται, μεταθέτοντας την όποια τελική απόφαση στα τέλη του Γενάρη, βλέποντας ως θετικότερη μία συνεργασία τριών ή και περισσότερων. Η Συμμαχία Πολιτών θέλει να κλειδώσει συνεργασία με τους Οικολόγους, ωστόσο μπροστά στα νέα δεδομένα δεν αποκλείει να καταλήξει και σε αυτόνομη πορεία. Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι πως κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν με την κάθε πολιτική δύναμη να προσπαθεί να έχει και σχέδιο β’ για την κάθοδο των ευρωεκλογών.

Το δίπορτο

Η «Κ» έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους για το ενδεχόμενο συμπερίληψής της στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Κάτι για το οποίο ενημέρωσε τη γραμματεία, σε πρόσφατη συνεδρία και η οποία τον εξουσιοδότησε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου. Ήδη κατά την χθεσινή συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως το ψηφοδέλτιο θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου και πως στα μέσα του Δεκέμβρη θα περιμένει μία τελική απάντηση από την κα. Θεοχάρους. Υπενθυμίζεται πως για το κόμμα του Κέντρου θεωρείται δεδομένο πως στο ενδεχόμενο καθόδου της Ελένης Θεοχάρους θα είναι υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ και όχι συνεργασίας ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης.

Η εν λόγω προϋπόθεση φέρνει σε δυσκολία την Αλληλεγγύη, καθώς στην ουσία αναιρείται το κόμμα και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει μία τέτοια πρόταση να περάσει στα συλλογικά σώματα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελένη Θεοχάρους δεν έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο πέραν της πρώτης επιστολής που απέστειλε για κοινή πορεία των τεσσάρων κομμάτων του χώρου, απέστειλε προ ημερών επιστολή σε ΕΔΕΚ και Οικολόγους για πορεία των τριών με κοινό ψηφοδέλτιο.

Τον Γενάρη οι Οικολόγοι

Στο Κίνημα Οικολόγων πάντως δεν βιάζονται για την όποια απόφαση γύρω από τις συνεργασίες. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι σε αντίθεση με το 2014, οι Οικολόγοι δεν θα βιαστούν να λάβουν απόφαση συνεργασίας και σύμφωνα με έγκυρες πηγές το κόμμα θα πάρει το χρόνο του μεταφέροντας την τελική απόφαση στα μέσα Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο βεβαίως δυσκολεύει ιδιαίτερα την ΕΔΕΚ, που μέσω επιστολής έχει παρουσιάσει πρόταση στον Γιώργο Περδίκη και του ζητά να δώσει μία απάντηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Πρόταση στην οποία δεν απάντησε η ηγεσία των Πρασίνων. Και αυτό γιατί όπως μαθαίνει η «Κ» οι όροι που έθεσε η ΕΔΕΚ ήταν ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς του 2014. Δηλαδή ψηφοδέλτιο με τέσσερις υποψήφιους από την ΕΔΕΚ και δύο από τους Οικολόγους.

Στο κίνημα Οικολόγων θεωρούν πως οι δυναμικές έχουν αλλάξει από το 2014, καθώς η ΕΔΕΚ δεν έχει την δύναμη που είχε άλλοτε ενώ και οι Οικολόγοι έχουν ενισχυθεί. Καθόλου τυχαίο ότι ο Γιώργος Περδίκης στην συζήτηση συνεργασίας είχε θέσει το ενδεχόμενο εκ περιτροπής θητείας αλλά και αλλαγή από την ομάδα των Σοσιαλιστών σε αυτή των Πρασίνων. Κάτι το οποίο είδε ως κόκκινη γραμμή η ΕΔΕΚ, καθώς κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο θα πλήξει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία των κομμάτων απέναντι στο εκλογικό κοινό.

Πάντως από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πώς θα κινηθεί η ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές. Ενδεικτικό ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως οι Σοσιαλιστές διεκδικούν την πέμπτη έδρα και όχι την έκτη, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Η ΕΔΕΚ έχει ήδη κάνει επαφές με τους Οικολόγους ενώ εκκρεμεί το πώς θα κινηθεί στη νέα προσπάθεια της Ελένης Θεοχάρους για τριμερή με τους Οικολόγους. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρεται να έβλεπε θετικά και τη συμπόρευση με την Αλληλεγγύη αλλά και με τους Οικολόγους, αποκλείοντας ωστόσο την πρόταση που έβλεπαν θετικά οι άλλες δύο πολιτικές δυνάμεις για εκ περιτροπής θητεία (πρόταση που όπως λέγεται δεν βρίσκει αντίθετο και τον νυν ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη). Σύμφωνα πάντως με πηγές της «Κ» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είναι έτοιμος και για αυτόνομη πορεία. Έχει ήδη μιλήσει με στελέχη για να απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος ακόμα και στο ενδεχόμενο που οδηγηθεί στην εκλογική μάχη χωρίς συνοδοιπόρο.

Τα σενάρια

Για τους Πράσινους το καλύτερο σενάριο θα ήταν μία συμπόρευση των τεσσάρων με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων που δεν θα είναι αρχηγοί κομμάτων. Αμέσως επόμενη καλύτερη πρόταση είναι η σύναψη τριμερούς καθώς όπως λένε κομματικές πηγές, κάτι τέτοιο αυξάνει το ενδεχόμενο κατάκτησης της έκτης έδρας. Από τα σενάρια των Οικολόγων απομακρύνεται μία διμερής συνεργασία ή και αυτόνομη κάθοδος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται. 

Βλέπει Σενέρ και Πλατή ο Λιλλήκας

Στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται αναμφίβολα η Συμμαχία Πολιτών, καθώς πλην των Οικολόγων και η Αλληλεγγύη αλλά και η ΕΔΕΚ, βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιώργο Λιλλήκα, το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του κ. Λιλλήκα σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ότι κάποιοι προσπαθούν να απομονώσουν τη Συμμαχία. Η Συμμαχία Πολιτών πάντως είναι η πρώτη που δεν έθεσε όρους στο ενδεχόμενο συνεργασίας και βλέπει ιδιαίτερα θετικά το ενδεχόμενο κοινής πορείας με τους Οικολόγους. Είναι βεβαίως έτοιμη και για μια αυτόνομη κάθοδο η οποία σίγουρα θα είναι δύσκολη δεδομένων και των οργανωτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το κόμμα. Στόχος είναι να κλειδώσουν τη συμπόρευση με τον Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος βάσει του «Politico» βρίσκεται στη λίστα των 28 προσωπικοτήτων που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2019. Από το κάδρο βεβαίως δεν λείπει και ο Στέλιος Πλατής, επικεφαλής του Κινήματος Ελπίδα, με τον οποίο ο κ. Λιλλήκας συζητά το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X