ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε ακρόαση ΚΔ για Σύμφωνο Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων

Η Επίτροπος Νομοθεσίας παρουσίασε την 5η Περιοδική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής των ΗΕ στην Γενεύη, η διήμερη ακρόαση της 5ης περιοδικής έκθεσης που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2020 για το Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα (International Covenant on Civil and Political Rights), που περιλαμβάνει δικαιώματα ασύλου, μετανάστευσης, βίας κατά των γυναικών, θέματα φυλακών κά.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, η οποία ηγήθηκε της αποστολής, εξήγησε ότι η διαδικασία αποτελεί παρακολούθηση από την εν λόγω Επιτροπή της συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με το Σύμφωνο.

Η κ. Ζαννέτου ανέφερε ότι η αποστολή αποτελείτο από εκπροσώπους της Αστυνομίας, του ΥΠΕΣ, του Υφυπουργείου Πρόνοιας, του ΥΠΑΝ, του Υπουργείου Εργασίας και του Τμήματος Φυλακών και υποστηρίχθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΚΔ στην Γενεύη, ευχαριστώντας γι’ αυτό.

Η κ. Ζαννέττου είπε ότι υποβλήθηκε σωρεία ερωτημάτων για τα συγκεκριμένα άρθρα του Συμφώνου που έχουν να κάνουν με το άσυλο, τη μετανάστευση, τους ανήλικους παραβάτες, θέματα βίας κατά των γυναικών, κρατήσεων, θέματα φυλακών, πρόνοιας, εργασιακά, ισότητας των δύο φύλων κά. Τα ερωτήματα, πρόσθεσε, απαντήθηκαν και η Δημοκρατία έχει το δικαιώματα υποβολής εντός 48 ωρών συμπληρωματικών απαντήσεων για όσα θέματα δεν πρόλαβαν να απαντηθούν λόγω του αυστηρού χρονικού περιθωρίου.

Θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Πρόεδρος και τα πλείστα μέλη της εν λόγω Επιτροπής έδωσαν συγχαρητήρια στην κυπριακή ομάδα για την ακρόαση.

Η τελική έκθεση της Επιτροπής των ΗΕ, σημείωσε, θα αποτελέσει υλικό για την ΚΔ για νομοθεσίες, σχέδια δράσης και πολιτικές του κράτους, ώστε να πετύχουμε την πλήρη συμμόρφωση με το σύμφωνο αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR) θεωρείται θεμελιώδες έγγραφο στην ιστορία του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποτελεί μέρος της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( UDHR).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση