ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

"Όχι" Γενικού Ελεγκτή για έρευνα κατά Χασαπόπουλου

Δεν συντρέχουν λόγοι διεξαγωγής πειθαρχικής απάντησε στο Υπουργικό κ. Μιχαηλίδης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια μακροσκελέστατη επιστολή του με παραλήπτη τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας απορρίπτει σχετική εισήγηση του κυβερνητικού σώματος για διεξαγωγή έρευνας κατά του Ανδρέα Χασαπόπουλου Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου σήμερα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιστολή του αφού επικαλείται σχετική γνωμάτευση που πήρε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατέληξε στο εξής συμπέρασμα. «.. με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέρους του κ. Χασαπόπουλου σε σχέση με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ημερομηνίας 30.11.2016 στην υπόθεση με αρ. 7280/2013».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοινώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο την απόφασή του και επικαλούμενος την διαρροή της απόφασης του σώματος κάνει γνωστό ότι θα δώσει στην δημοσιότητα την παρούσα επιστολή προκειμένου όπως αναφέρει «.. να αποκατασταθεί, κατά το δυνατό, το όνομα και η αξιοπρέπεια του κ. Χασαπόπουλου που αδίκως επλήγη, τόσο από τη διαρροή, όσο και από τον άκρως διαστρεβλωτικό και αήθη τρόπο με τον οποίο η υπόθεση παρουσιάστηκε από συγκεκριμένες εφημερίδες». Ο κ. Μιχαηλίδης κάνει λόγο για αήθη επίθεση εναντίον του κ. Χασαπόπουλου εξαίροντας συνάμα το έργο που επιτελεί στην Υπηρεσία με την αποκάλυψη αριθμό σκανδάλων όπως τονίζεται.

Το ιστορικό

Η υπόθεση για την οποία ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο έρευνας κατά του κ. Χασαπούλου είχε να κάνει με μια απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σε υπόθεση όπου ο κ. Χασαπόπουλος παρέστη ως μάρτυρας κατηγορίας. Η υπόθεση αφορούσε «το διαγωνισμό 1/2010, της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Λάρνακας για το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ολοκληρωμένης λύσης, αυτόματης καταγραφής μετρητών νερού καθώς και συστημάτων ελέγχου του δικτύου υδατοπρομήθειας στα κοινοτικά συμβούλια Κιτίου, Βορόκλινης, Ορμήδειας, Τόχνης, Μαρωνίου, Αγγλισίδων και Μαζωτού». Προτού η υπόθεση καταλήξει στην δικαιοσύνη, όπως αναφέρεται, είχε γίνει καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία επί διοικήσεως Χρυστάλλας Γιωρκάτζη η οποία παρέπεμψε το όλο ζήτημα στον τότε Γενικό Εισαγγελέα για αξιολόγηση του ενδεχόμενου ύπαρξης βάσης για ποινική δίωξη. Η υπόθεση κατάληξε τελικά στην δικαιοσύνη για τις διαδικασίες του διαγωνισμού με το δικαστήριο να αθωώνει τον κατηγορούμενο και να διατυπώνει επικριτικά σχόλια για την μαρτυρία και παρουσία του Ανδρέα Χασαπόπουλου ως μάρτυρα κατηγορίας. Σχόλια στα οποία βασίσθηκε το υπουργικό για να παραπέμψει το όλο θέμα στον Γενικό Ελεγκτή για διορισμό ερευνώντα λειτουργού.

Το σκεπτικό του Οδυσσέα

Ο Γενικός Ελεγκτής αφού δηλώνει πλήρη σεβασμό στην απόφαση του Δικαστηρίου και αφού τονίζει ότι μελέτησε ως αρμόδια αρχή τα σχετικά καταλήξει ότι δεν διαπιστώνει την ύπαρξη πειθαρχικών παραπτωμάτων επισημαίνοντας. «.. δεν φαίνεται να προκύπτει ότι ο κ. Χασαπόπουλος είπε ψέματα ή παραπλάνησε το δικαστήριο, ή ότι μετέφερε στο δικαστήριο θέσεις που δεν ήταν θέσεις της Υπηρεσίας του».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει επίσης με νόημα ότι την περίοδο που έγινε η καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία ο κ. Χασαπόπουλος κατείχε τη θέση του Ανώτερου Πρώτου Λειτουργού Τεχνικού Ελέγχου. «Άμεσα προϊστάμενος του ήταν ο τότε Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου, και φυσικά Γενική Ελέγκτρια η κα Γιωρκάτζη». Θα ήταν πιστεύω, αν μη τι άλλο, πολύ παράξενο να διωχθεί πειθαρχικά κάποιος υπάλληλος που καθηκόντως καταθέτει στο δικαστήριο επιστολές που είχε ετοιμάσει η Υπηρεσία του, άσχετα αν υπογράφει ο ίδιος, πόσο μάλλον όταν πλείστες εξ αυτών υπογράφει ο προϊστάμενος του αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση