ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Στοχεύουμε στο τέλος του στάτους κβο

Προειδοποιεί για οικόπεδο 7 και νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στη σημασία τροποποίησης του υφιστάμενου στάτους κβο αναφέρθηκε στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολίας ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

«Στοχεύουμε στο τέλος του υφιστάμενου κατεστημένου, διότι η διαιώνιση του κατεστημένου βλάπτει την τ/κ πλευρά», δήλωσε προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για μισό αιώνα και κάθε φορά ολοκληρώνονται με αποτυχία, μας επιβάλλει την αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ε/κ πλευρά στοχεύει στη συνέχιση των συνομιλιών για την διαιώνιση του κατεστημένου. «Ο στόχος δεν είναι η λύση αλλά να φανείς ότι διαπραγματεύεσαι» είπε και ανέφερε πως η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

«Εφόσον δεν σημειώνει επιτυχία αυτό που δοκιμάζουμε για 50 χρόνια, τι θα συμβεί (στην συνέχεια); Πρέπει να ξεκινήσουμε διαδικασία αναθεώρησης με ειλικρίνεια. Την ίδια στιγμή, πρέπει να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, συνάπτοντας συνεργασίες με την ε/κ πλευρά, ξεκινώντας από την οικονομία, σε διάφορα πεδία» δήλωσε.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, αναφέρθηκε και στην πρόταση της τ/κ πλευράς για την απομάκρυνση ενός στρατοπέδου του ΟΗΕ από την Αμμόχωστο, προβάλλοντας την άποψη ότι τα ελικόπτερα και τα οχήματα που χρησιμοποιούν αυτήν την βάση προκαλούν ενόχληση στην ντόπια κοινωνία.

Το «7» και η αντίδραση της τουρκικής πλευράς

«Παράνομες» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οικόπεδο 7 ο «υπεξ», ενώ ισχυρίστηκε πως η ε/κ πλευρά επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τα δικαιώματα του τ/κ λαού.

Υποστήριξε πως «η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ δεν θα επιτρέψουν βήματα που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με άλλες εταιρίες εντός του τεμαχίου 7. Στις υπόλοιπες περιοχές, σε περιοχές που φέρουν δικαιώματα οι τ/κ και εσείς ως ε/κ πραγματοποιείτε γεωτρήσεις, δίνετε άδειες σε εταιρίες και ψάχνετε φυσικό αέριο, και εμείς θα πραγματοποιήσουμε έρευνες και γεωτρήσεις. Ο Συνεταιρισμός της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων, στον οποίο παραχωρήσαμε άδεια και η τ/κ πλευρά δεν θα επιτρέψουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή και θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση