ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Στοχεύουμε στο τέλος του στάτους κβο

Προειδοποιεί για οικόπεδο 7 και νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στη σημασία τροποποίησης του υφιστάμενου στάτους κβο αναφέρθηκε στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολίας ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

«Στοχεύουμε στο τέλος του υφιστάμενου κατεστημένου, διότι η διαιώνιση του κατεστημένου βλάπτει την τ/κ πλευρά», δήλωσε προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για μισό αιώνα και κάθε φορά ολοκληρώνονται με αποτυχία, μας επιβάλλει την αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ε/κ πλευρά στοχεύει στη συνέχιση των συνομιλιών για την διαιώνιση του κατεστημένου. «Ο στόχος δεν είναι η λύση αλλά να φανείς ότι διαπραγματεύεσαι» είπε και ανέφερε πως η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

«Εφόσον δεν σημειώνει επιτυχία αυτό που δοκιμάζουμε για 50 χρόνια, τι θα συμβεί (στην συνέχεια); Πρέπει να ξεκινήσουμε διαδικασία αναθεώρησης με ειλικρίνεια. Την ίδια στιγμή, πρέπει να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, συνάπτοντας συνεργασίες με την ε/κ πλευρά, ξεκινώντας από την οικονομία, σε διάφορα πεδία» δήλωσε.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, αναφέρθηκε και στην πρόταση της τ/κ πλευράς για την απομάκρυνση ενός στρατοπέδου του ΟΗΕ από την Αμμόχωστο, προβάλλοντας την άποψη ότι τα ελικόπτερα και τα οχήματα που χρησιμοποιούν αυτήν την βάση προκαλούν ενόχληση στην ντόπια κοινωνία.

Το «7» και η αντίδραση της τουρκικής πλευράς

«Παράνομες» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οικόπεδο 7 ο «υπεξ», ενώ ισχυρίστηκε πως η ε/κ πλευρά επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τα δικαιώματα του τ/κ λαού.

Υποστήριξε πως «η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ δεν θα επιτρέψουν βήματα που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με άλλες εταιρίες εντός του τεμαχίου 7. Στις υπόλοιπες περιοχές, σε περιοχές που φέρουν δικαιώματα οι τ/κ και εσείς ως ε/κ πραγματοποιείτε γεωτρήσεις, δίνετε άδειες σε εταιρίες και ψάχνετε φυσικό αέριο, και εμείς θα πραγματοποιήσουμε έρευνες και γεωτρήσεις. Ο Συνεταιρισμός της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων, στον οποίο παραχωρήσαμε άδεια και η τ/κ πλευρά δεν θα επιτρέψουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή και θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X