ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαδόπουλος: Η Τουρκία να δείξει καλή θέληση για να καταλήξουμε σε λύση

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα

ΚΥΠΕ

Τις θέσεις αλλά και τις ανησυχίες του ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, εξέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην Αθήνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό.

Από τους κκ Παυλόπουλο και Τσίπρα εισέπραξε, όπως είπε, την αποφασιστικότητα της Αθήνας να στηρίξει τον κυπριακό ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία, στη δύσκολη προσπάθεια που θα καταβληθεί από τις 28 τρέχοντος μηνός στο αλπικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα.

Πάμε με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε το καλύτερο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος στους δημοσιογράφους, αλλά δυστυχώς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι διότι βλέπουμε ότι η Τουρκία παραμένει στις ίδιες αδιάλλακτες θέσεις, που δεν επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε με ειρήνη και ευημερία πάνω στο νησί μας.

Επομένως, κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ εναπόκειται στην Τουρκία να δείξει καλή θέληση «για να καταλήξουμε σε μία λειτουργική λύση».

Στους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα, που είδε ξεχωριστά, 11:30 τον πρώτο, 12:30 τον δεύτερο, παρουσίασε ενδεικτικά την πρόταση των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, για την ασφάλεια. Αυτή, είπε, προνοεί πλήρη αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, πλήρη κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, και την απαίτηση – όπως τόνισε – να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πιστεύει ότι με αυτές τις προτάσεις δημιουργείται «ένα περιβάλλον ασφάλειας» που θα βοηθήσει όχι μόνο στο να εγκριθεί η όποια συμφωνία στα δημοψηφίσματα, αλλά θα προσφέρει και την προοπτική της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας που απαιτεί και χρειάζεται ο κυπριακός λαός.

Σε ερώτηση ποιες είναι «όλες οι υποχρεώσεις» της Τουρκίας που, όπως είπε, πρέπει να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή όποιας συμφωνίας τυχόν επιτευχθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Άγκυρα η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΑΟΖ αυτής. «Όταν θα δοθούν οι όποιες αρμοδιότητες και εξουσίες στην άλλη πλευρά, όσον αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, θα πρέπει ήδη να έχει αποχωρήσει από το νησί κάθε Τούρκος στρατιώτης,» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησε και με τους δύο ηγέτες στην Ελλάδα για το Έγγραφο Έιντε, αλλά δεν επιθυμεί να δηλώσει οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, αρκέστηκε μόνο στην παρατήρηση ότι «αντίθετα με ό,τι αρχικά είχε λεχθεί ότι θα είχαμε ένα κοινό και συμφωνημένο έγγραφο για την ασφάλεια , φαίνεται ότι δυστυχώς η κακοπιστία που έχει επιδείξει από πλευράς των διαμεσολαβητών ο κ. Έιντε, δεν έχει αφήσει, ή δεν έχει επιτρέψει την κατάληξη σε ένα τέτοιο συμφωνημένο έγγραφο.

Στην ερώτηση εάν έχει ο ίδιος κάποια εξήγηση για αυτό που αποκαλεί «κακοπιστία» του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή «για ποιόν λόγο, νομίζετε, ότι κάνει αυτό που λέτε;», απάντησε «καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο».

Το πρώτο προγραμματισμένο ραντεβού του κ. Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Άμυνας δεν πραγματοποιήθηκε. Ο κ. Καμμένος κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το περιεχόμενο τηλεφωνικής του επικοινωνίας με ισοβίτη που καταδικάστηκε σε υπόθεση εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Έτσι, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με συνεργάτες του Υπουργού, όπως ενημερώθηκε το ΚΥΠΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση