ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Έστειλε επιστολή σε Γκουτέρες ο Ακιντζί για τα περί κατάργησης της ειρηνευτικής δύναμης που θέτουν οι ΗΠΑ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε ο Τ/κ ηγέτης Μουστάφα Ακιντζί, με αφορμή μεταξύ άλλων και την προώθηση από τις ΗΠΑ αιτήματος για κατάργηση της ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τ/κ πλευρά φαίνεται να μην βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πολιτική Τραμπ

Το ζήτημα περί κατάργησης της ειρηνευτικής δύναμης ανέδειξε την προηγούμενη βδομάδα η εφημερίδα «Πολίτης» και εμπίπτει στη γενικότερη πολιτική που προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμό κονδυλίων προς τα Ηνωμένα Έθνη. Άλλωστε, έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάργηση ειρηνευτικών αποστολών που είχαν κριθεί πως δεν έχουν πλέον σκοπό ύπαρξης.

Στην περίπτωση της Κύπρου το ζήτημα φαίνεται να γίνεται πιο περίπλοκο. Μαζί με την αντίδραση του ΟΗΕ, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Ρωσία η Γαλλία και η Αγγλία αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να ενοχλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Λευκωσία πάντως έχει ήδη κινητοποιηθεί για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει εδώ και μέρες επιστολή στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σύμφωνα με έγκυρες πηγές συνομίλησε με τον Ρώσο ομολογό του Σεργέι Λαβρόφ ενώ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα έχει επαφές και συζητήσεις με τον Γάλλο και Βρετανό ομόλογό του. Δεν αποκλείεται πάντως να μεταβεί και στην Ουάσινγκτον για το εν λόγω θέμα, αν χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραμμιστεί πως το ενδεχόμενο αποχώρησης θα πλήξει αρκετά το ενδεχόμενο αναβίωσης μίας νέας διαδικασίας στο κυπριακό, ενώ αναμένεται να τεθεί και το ότι για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΟΗΕ δαπανά μόλις το 0,5% του προϋπολογισμού του. Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουλίου.

Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση της έκθεσης του γ.γ του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα υποστηρίξει τη θέση του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα συνέχισης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι μήνες, θέτοντας ζήτημα και τις εξελίξεις στο κυπριακό πέραν του καίριου ρόλου που παίζει η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Η συζήτηση πάντως γίνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κυπριακό.

Ήδη κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι βλέπουν το εν λόγω περιστατικό ως μοχλό πίεσης στο κυπριακό ενώ άλλοι το συνδέουν με την στάση της Κύπρου στον πόλεμο μεταξύ Δύσης- Ρωσίας. Κυβερνητικές πηγές, απορρίπτουν κάτι τέτοιο περιορίζοντάς το στις νέες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η κύρια θεώρηση είναι πως μετά από την πάροδο τόσων χρόνων οι αποστολές αυτές ίσως να συντηρούν μία κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά, παρά να προωθούν και να ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση