ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:15
 

Πιέζουν για κάθοδο στις ευρωεκλογές τα μέλη της ΔΗΠΑ

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ληφθεί απόφαση για το αν θα κατέλθει στη μάχη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα κατέλθει στην εκλογική μάχη των ευρωεκλογών ή όχι η Δημοκρατική Παράταξη. Το νεοσυσταθέν κόμμα προχώρησε σε ιδρυτικό συνέδριο τον προηγούμενο Οκτώβριο, έχοντας εν πολλοίς ως δεδομένο πως θα απέχει από την επικείμενη εκλογική μάχη εξαιτίας τόσο της έλλειψης χρόνου όσο και της έλλειψης εκείνης της οργανωτικής σύστασης που απαιτούν οι εκλογές.

Οι τελευταίες ωστόσο επαφές που είχε η ηγεσία με τις τοπικές επιτροπές που συντάσσονται αλλά και με τα μέλη που εγγράφονται, καταδεικνύουν πως το ακροατήριο του κόμματος επιθυμεί κάθοδο στις ευρωεκλογές. Το ποιοι θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθεί, ωστόσο στο ενδεχόμενο που το κόμμα θα κατέλθει θα το κάνει όπως λένε κομματικοί κύκλοι αυτόνομα και όχι με συνεργασίες.

Οργανωτική σύνταξη

Το πώς κινείται η Δημοκρατική Παράταξη και ποια είναι η εκλογική της δύναμη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα κομματικά πηγαδάκια και ιδιαίτερα τους κύκλους του ενδιάμεσου χώρου, καθώς στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος ο Μάριος Καρογιάν είχε ξεκαθαρίσει πως το κόμμα διεκδικεί θέση στον κεντρώο χώρο με μετριοπαθή ρόλο και λόγο έχοντας ανοικτές γέφυρες τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με τον ΔΗΣΥ. Κάτι το οποίο, όπως λένε μέλη του νεοσυσταθέντος κόμματος, έλειπε από τον χώρο άμα τη εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Την περασμένη βδομάδα το κόμμα παρουσίασε την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του κόμματος που αποτελείται από 306 μέλη. Ένας αριθμός καθόλου αμελητέος αν ληφθεί υπόψη πως το κόμμα μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής δείχνοντας πως η ηγεσία κινείται έντονα στο παρασκήνιο. Κομματικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία, τόσο για την προσέλευση κόσμου, όσο και για το γεγονός ότι συμμετέχουν νέα ηλικιακά άτομα και ιδιαίτερα άτομα που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. Ήδη οργανώνονται οι επαρχιακές επιστημονικές και θεματικές επιτροπές για την ανασύνταξη του κόμματος.

Στις συνεδρίες των τοπικών επιτροπών έχει τεθεί το ενδεχόμενο καθόδου της Δημοκρατικής Παράταξης στις ευρωεκλογές. Μέλη του κόμματος εκτιμούν πως η απουσία από την εν λόγω εκλογική αναμέτρηση τη στιγμή που η επόμενη απέχει δύο χρόνια, θα οδηγήσει σε κάμψη της δυναμικής που απέκτησε από την ίδρυσή της.

Υπενθυμίζεται πως κοντά στη Δημοκρατική Παράταξη ήρθαν μέλη και στελέχη που είτε είχαν διαγραφεί από το ΔΗΚΟ, μετά τις προεδρικές εκλογές αλλά και διαφωνούντες Κεντρώοι με τους χειρισμούς και την πολιτική που ακολούθησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Η απόφαση να μείνουν εκτός της εκλογικής κούρσας, εκτιμάται πως θα απομακρύνει ένα σημαντικό ακροατήριο που τους βλέπει ήδη με συμπάθεια στρέφοντάς τους πίσω στο ΔΗΚΟ. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει λειάνει κατά πολύ τη ρητορική του στο Κυπριακό και ανοίγει πόρτες τόσο με την κυβέρνηση όσο και με το ΑΚΕΛ.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που θεωρούν πως η σύσταση του κόμματος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πως ο στόχος θα πρέπει να είναι μία καλή προετοιμασία στον κύριο στόχο, που δεν είναι άλλος από τις βουλευτικές του 2021.

Τραινάρει συμμαχίες ο Περδίκης

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Συμμαχία Πολιτών με Οικολόγους, με στόχο την κοινή συμπόρευση στις επικείμενες εκλογές όπως άλλωστε έγραψε σε ρεπορτάζ η «Κ» την περασμένη Κυριακή. Στη Συμμαχία Πολιτών βιάζονται να κλειδώσουν συνεργασία με κοινό ψηφοδέλτιο, καθώς θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου, ωστόσο ο Γιώργος Περδίκης έχει καταστήσει σαφές πως δεν βιάζεται, με τα συλλογικά όργανα να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις τέλος Ιανουαρίου.

Ήδη Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης είχαν συνάντηση το προηγούμενο δεκαήμερο με τον Τ/κ δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ συζητώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας στις επικείμενες εκλογές. Συνεργασία η οποία φαίνεται να προχωρά ομαλά . Στην ονοματολογία πέραν του Σενέρ Λεβέντ δεδομένο θεωρείται το όνομα του βουλευτή Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ενώ από τη Συμμαχία πολιτών πιθανό θεωρείται το όνομα του αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Πάντως στο ενδεχόμενο καθόδου τελικώς του κ. Λεβέντ με το εν λόγω ψηφοδέλτιο, πολύ πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του γ.γ. της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτσιλ. Το όνομά του ακουγόταν εντόνως και για το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, ωστόσο στο κόμμα εκφράζονται ανησυχίες για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν στα τ/κ κόμματα η υποψηφιότητα Τ/κ που διαμένει στα κατεχόμενα. Πιθανή θεωρείτο και η κάθοδος του Μηνύματος Ελπίδας καθώς ο κ. Λιλλήκας διατηρεί στενές επαφές με τον Στέλιο Πλατή, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Πλατής φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X