ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από ποιους να φοβάται ο Νίκαρος;

= ΣΑΒΒΑΤΟ 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μια δύσκολη εβδομάδα πέρασε ο Νίκαρος στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα και όπως προβλέπει άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος η νέα εβδομάδα στη Γενεύη θα είναι “κατά πολύ χειρότερη”…

Όπως μαθαίνω, λίγες ώρες πριν αρχίσουν επίσημα οι συνομιλίες στη Γενεύη, τα νέα από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν κάτι από το χρώμα του επωνύμου του, ενώ ούτε από Αθήνα, ούτε κι από τα Ηνωμένα Έθνη, φθάνουν θετικές πληροφορίες. Κοντά σ’ αυτά μπαίνει και “η αναμπουμπούλα που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να στρέφονται κατά του Νίκαρου, πλην του Φούλη και του Άντρου”, όπως μου ανέφερε η πηγή μου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθασαν κοντά μου ο Νίκαρος δεν κατάφερε, μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, να πείσει ούτε τους πολιτικούς του αντιπάλους ούτε καν την Ιερά Σύνοδο. Άτομο που γνωρίζει μου ανέφερε ότι, “παρά την άνεση του στη συζήτηση που είχε τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Νίκαρος δεν έπεισε ούτε κατ’ ελάχιστον τους ιεράρχες ή τους πολιτικούς αρχηγούς του Ενδιάμεσου, ούτε καν τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού, πως υπάρχει έστω και μια χαραμάδα για να αλλάξει η τουρκική στάση και να οδηγηθούμε σε λύση”.

“Η γενική εντύπωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να πατάμε σταθερά κάπου και όλα, όπως και πριν, παραμένουν στις διαθέσεις των Τούρκων και ειδικότερα του Ερντογάν. Εάν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που έχει αυτή την ώρα ο νεοσουλτάνος ολίγον μάλλον τον ενδιαφέρει εάν θα πετύχει ή όχι η Γενεύη. Από τουρκική πηγή μάλιστα ακούστηκε ότι ίσως ο νεοσουλτάνος να ψάχνει και ευκαιρία να το παίξει… εθνικιστικότερος των εθνικιστών στο Κυπριακό και να το εξαργυρώσει με πολιτική υποστήριξη στις αλλαγές που ετοιμάζει” συμπλήρωσε ο συνομιλητής μου, ο οποίος έχει πρόσβαση σε διπλωματική πληροφόρηση. Κατέληξε μάλιστα στο καθόλου αισιόδοξο σενάριο ότι “σε μια τέτοια περίπτωση και οι ελπίδες για λύση και επανένωση θα πάνε περίπατο και ίσως το ίδιο να πράξει και ο ίδιος ο Μουσταφά… ”

Πολιτικός φίλος του Νίκαρου σχολίαζε προχθές στη Λευκωσία την… ανήσυχη ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζεται ο Πρόεδρος από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και από τον Άντρο Κυπριανού! Όπως είπε “ο μεν Αρχιεπίσκοπος το είπε κατά πρόσωπον στον Νίκαρο πως τίποτε δεν αναμένει από την Γενεύη, όπως κατά βάθος δεν πρέπει αναμένει ούτε ο Νίκαρος, αφού δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε βασικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και της ΕΕ, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην πενταμερή” (έτσι την είπε). Όπως μου ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε στον Νίκαρο “ο Θεός να βάλει το χέρι του, αν και νομίζω πως οι ευχές και οι προσευχές δεν είναι αρκετές”. Εικάζεται πως είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμα του Χρυσόστομου…

Σε ό,τι αφορά τον Άντρο, ο έμπειρος πολιτικός μου είπε ξεκάθαρα: “Εγώ τον φοβάμαι και εάν ήμουνα στη θέση του Νίκαρου θα τον φοβόμουνα ακόμη περισσότερο. Θυμάμαι πως εξέθεσε τον Νίκαρο στο συνέδριο του ΑΚΕΛ μπροστά σε όλους τους ξένους καλεσμένους, λέγοντας του ότι υπάρχει ακυβερνησία, ότι είναι ένας Πρόεδρος αδύναμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ότι μεγαλοεπιχειρηματίες αποφασίζουν και αυτός εκτελεί, ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους και ότι στενά συγγενικά του πρόσωπα φυγάδευσαν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα.”


“Διερωτώμαι πώς κρίνει ότι τώρα ο Νίκαρος μπορεί να είναι ένας ικανός Πρόεδρος και μάλιστα μπορεί να γίνει και Πρόεδρος της λύσης. Σας το λέω και γράψτε το ότι πολύ σύντομα το ΑΚΕΛ θα ανακαλύψει ξανά ότι ο Νίκαρος είναι ανίκανος και αδύναμος… γράψτε το και θα το δείτε” είπε γεμάτος θυμό. Και κατέληξε: “Πιστεύετε ότι είναι χωρίς σχέδιο που κάθε τρεις και λίγο ο Άντρος προειδοποιεί τον Νίκαρο ότι δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή και ότι πρέπει να παραμείνει αταλάντευτος σε θέσεις αρχών στη Γενεύη και να λειτουργήσει με συλλογικότητα; Δυστυχώς πάνω από όλα το ΑΚΕΛ βάζει το ΑΚΕΛ και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη και ο Νίκαρος και ο Φούλης. Και το ΑΚΕΛ βλέπει ήδη πολύ πιο μακριά από τη Γενεύη, στις… προεδρικές!”

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός τσαντίστηκε πολύ με τον Νίκαρο την περασμένη Πέμπτη, στο Εθνικό Συμβούλιο σε βαθμό που τον πήραν χαμπάρι και οι δημοσιογράφοι; Δεν ήταν, ούτε ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ούτε ο Σιζό…

 

--------------------------------------


*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X