ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο... ανεξήγητος Κοτζιάς και το τζετ λανγκ

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολλές ήταν οι εκπλήξεις στη Γενεύη χθες. Από τη φυγή της Θεοχάρους, την άρνηση των εκπροσώπων του ενδιάμεσου (πλην Λιλλήκα) να παραστούν στο κόκτεϊλ, την επίσημη διακήρυξη του Νίκαρου ότι πήγε εκεί με δύο καπέλα (και του Προέδρου και του ηγέτη κοινότητας) και την αναφορά του Γκουτέρες στη Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της μέχρι και τον λαλίστατο Νίκο Κοτζιά ο οποίος πρόλαβε τους πάντες και τα είπε όπως… ήθελε.

Όπως μου ανέφερε πηγή μου κατευθείαν από το χώρο των συνομιλιών, η κινητικότητα που υπήρξε χθες για το Κυπριακό ήταν όντως άνευ προηγουμένου και καταγράφεται ως ιστορική. Όπως μου ανέφερε: “και μόνο το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε επίσημα και τέθηκε υπό συζήτηση το θέμα των εγγυήσεων του 1960 είναι πολύ σημαντικό και κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αδιανόητο. Ακόμα και η κατάθεση χάρτη από τους Τούρκους, ανεξάρτητα εάν δεν συμφωνούμε μ’ αυτόν είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, ό,τι και να λέγεται. Επιπλέον η παρουσία της ΕΕ στα μεγάλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό είναι όπως και να το πούμε, όπως και να το αναγνώσουμε μια επιτυχία”.

Ωστόσο η πηγή μου, η οποία διακρίνεται για την σοβαρότητά της, εκφράστηκε με θλίψη για την εικόνα που παρουσιάζει η κυπριακή αντιπροσωπεία “με κάποια από τα μέλη της να έχουν αποχωρήσει, κάποια να απειλούν ότι θα το πράξουν και άλλα να μην συμμετέχουν στα διαδικαστικά διαμαρτυρόμενα”. Σημείωσε πως η εικόνα αυτή εκτός του ότι “μας κάνει διεθνώς ρεζίλι και αποτελεί βαρίδι για τον Νίκαρο, υπογραμμίζει και τη δική του ευθύνη για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο”.

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη χθες προήλθε από τον Νίκο Κοτζιά, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας “ο οποίος κάλεσε ξαφνικά τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε για πράγματα που δεν είχαν συμφωνηθεί δίνοντας μάλιστα και λανθασμένες ημερομηνίες!”. Όπως μου ανέφερε η πηγή μου: “Η κίνηση Κοτζιά εξέπληξε τους πάντες, ακόμα και μέλη της αντιπροσωπείας της Ελλάδας και είμαι σίγουρος πως σήμερα που θα βλέπει τα βίντεο με καθαρό μυαλό θα τον εκπλήξει ακόμα και τον ίδιο!”

Ένας πολύ καλός συνάδελφος που βρίσκεται στη Γενεύη και καλύπτει τις εξελίξεις μου έλεγε χθες (πριν ο Κοτζιάς καλέσει την ιδιότυπη συνέντευξη τύπου) πως “όλοι εκφράζουν τη συμπάθειά τους για την ταλαιπωρία του Κοτζιά ο οποίος υποφέρει από το τζετ λαγκ. Ξέρεις τι σημαίνει να πηγαίνεις Αμερική για να δεις τα νέα πρόσωπα του Τραμπ και να κάνεις δύο μέρες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα; Με πλοίο πιο γρήγορα θα έκανε το ταξίδι…”

Τα αποτελέσματα του τζετ λαγκ στον Νίκο Κοτζιά επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα, όταν ο ΥΠΕΞ κάλεσε συνέντευξη τύπου το απόγευμα, πριν από την απογευματινή συνάντηση. “Οι δημοσιογράφοι προς στιγμή διερωτήθηκαν κατά πόσον έγινε η απογευματινή συνάντηση και εξουσιοδοτήθηκε ο Κοτζιάς να τα ανακοινώσει”, όπως μου ειπώθηκε.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κοτζιάς έδωσε και ημερομηνία 23 Ιανουαρίου για τη συνέχεια στη Γενεύη (η οποία όμως έγινε 18 κατά την απογευματινή συνάντηση), μίλησε για την “μακροχρόνια πλέον εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα προβλήματα και εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους ότι σκεφτόταν κατά πόσον έπρεπε να δημοσιοποιήσει την πρότασή του αλλά “σκεφτήκαμε ότι ήσαστε εδώ για να καλύπτετε και την τρέχουσα επικαιρότητα” όπως είπε…

Ζήτησε μάλιστα να κλείσουν οι κάμερες και έκανε και έξτρα, οφ δε ρέκορντ ενημέρωση…

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνέπειες του τζετ λανγκ στον ίδιο από τα ταξίδια του σε δύο ηπείρους τις τελευταίες ημέρες. “Αυτό είναι φανερό” ακούστηκε να λέει χαμηλόφωνα δημοσιογραφικό πειραχτήρι…

Η ανακοίνωση του Κοτζιά που έγινε μονομερώς προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, απ’ ότι πληροφορούμαι ακόμα και από την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, γιατί δεν προηγήθηκε συνεννόηση...

Ελληνοκύπριος πολιτικός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση εκφράζει την εκτίμηση του για τον Νίκο Κοτζιά σχολίασε πως “ο υπουργός θα ήταν πιο χρήσιμος εάν έπαιρνε έναν υπνάκο, έστω και για ένα τέταρτο στον καναπέ παρά να ταλαιπωρείται ο ίδιος και να ταλαιπωρεί τους δημοσιογράφους”.

Ωστόσο το δημοσιογραφικό πειραχτήρι σχολίασε αλλιώς το συμβάν, με μια κυπριακή παροιμία: “άλλοι πίνουν τζαι άλλοι μεθκιούν”…



--------------------------------------  


**Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση