ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΟΖ και προεδρικές είναι οι παράγοντες που μας πιέζουν, λέει ο Ακιντζί

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όμως οι γεωτρήσεις αρχίζουν τον Ιούλιο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Από πολύ νωρίς ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο τ/κ ηγέτης τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, οι εξελίξεις, μας δείχνουν ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα»

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά και η τ/κ ηγεσία δεν αποδίδουν στον ΟΗΕ καθήκον διαιτησίας, αλλά ούτε ο ΟΗΕ επιδιώκει τέτοιο ρόλο. Την ίδια ώρα αναφέρει ότι πλέον δεν είναι δυνατόν οι πλευρές να επικεντρώνονται σε ένα θέμα και να χάνουν πολύτιμο χρόνο, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να δημιουργήσει προτάσεις.

Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για «προφορικές γεφυρωτικές προτάσεις» του ΟΗΕ που δεν πρόκειται να απορρίψει η ε/κ πλευρά ενώ αναφέρθηκε στον στόχο της συνέχισης της Διάσκεψης της Γενεύης, δηλαδή στην διευθέτηση του ζητήματος των εγγυήσεων παράλληλα με την διευθέτηση όλων των άλλων ανοιχτών ζητημάτων. Στην συνέχεια, οι δυο πλευρές θα καθορίσουν μια νέα ημερομηνία για την νέα διάσκεψη.

Μετά την νέα διάσκεψη οι δύο πλευρές θα προετοιμαστούν για το δημοψήφισμα, αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

 Δεν υπάρχει «επίσημο» χρονοδιάγραμμα

Έμφαση στα χρονικά περιθώρια έδωσε στις δηλώσεις του ο τ/κ ηγέτης αναφέροντας ότι δεν υπάρχει «επίσημο χρονοδιάγραμμα» παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε διαπραγματεύσεις για 50 χρόνια, όπως είπε. Ανέφερε δε ότι ο τ/κ λαός θέλει να διαπιστώσει αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση εντός των επόμενων πολύ σημαντικών μηνών. 

Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αρχές Ιουλίου έρχονται εξελίξεις.

«Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα ρίσκα που θα προκύψουν τότε αν δεν έχει επιτευχθεί λύση», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά έχει άλλη άποψη σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στον στόχο της συνέχισης της Διάσκεψης της Γενεύης, δηλαδή στη διευθέτηση του ζητήματος των εγγυήσεων παράλληλα με τη διευθέτηση όλων των άλλων ανοιχτών ζητημάτων.

"Στη συνέχεια, οι δυο πλευρές θα καθορίσουν μια νέα ημερομηνία για τη νέα διάσκεψη. Μετά τη νέα διάσκεψη οι δυο πλευρές θα προετοιμαστούν για τα δημοψηφίσματα", ανέφερε σχετικά. 

Η δυναμική της έντασης 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι δεν «απειλεί» την ε/κ πλευρά στο ζήτημα της ΑΟΖ. Αντιθέτως πράττει μέσα στα πλαίσια του ρεαλισμού, κάνοντας λόγο για «παράγοντες που μας πιέζουν, η ΑΟΖ και οι προεδρικές εκλογές». 

Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η ένταση; Ή θα αναβληθεί η γεώτρηση ή θα επισπευθείη λύση. Εφόσον υπάρχει αποφασιστικότητα, θέληση και βούληση και με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο κ. Ακιντζί εκφράζει ένα παράπονο. Στο σημείο που έφτασαν οι δυο ηγέτες άρχισαν να επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους. Με άλλα λόγια επιχειρούν με αποτυχημένο τρόπο να πείσουν ο ένας τον άλλον. Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αναρωτήθηκε απαντώντας πως ο ΟΗΕ θα μπορούσε να λάβει δράση για να βελτιώσει το συνολικό κλίμα. 

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής ισότητας και των εγγυήσεων.

Οι επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί στις 20 Απριλίου, 2 Μαίου, 11 Μαίου και 17 Μαϊου.

Συνάντηση Έιντε - Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΕΕ και "πρωθυπουργό" Χουσείν Οζγκιουργκιούν θα έχει στις 14.30 στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, «ο κ. Οζγκιουργκιούν θα δεχθεί τον κ. Έιντε».


 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η επίσκεψη του Καμμένου, ο χαμένος παράδεισος του αρχιεπισκόπου και ένα φιλέτο

«Δηλαδή κ.Ονασαγόρα θα πρέπει να δεχόμαστε χωρίς αντιρρήσεις τις όποιες άτοπες δηλώσεις κάνουν Ελλαδίτες ...»
leo  |  17:22

Εκπαιδευτικοί: Απεργιακά μέτρα διαρκείας από Σεπτέμβριο

«Αυτη η ανεντιμη σταση των εκπαιδευτικων να απειλουν με μετρα τον σεπτεμβρη, εκβιαζοντας και χρησιμοποιοντας ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  16:05

Β. Πάλμας: Η Κυβέρνηση δεν θα βολευτεί στη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης

«ΕΝΩ ΕΣΥ ΒΟΛΕΥΤΗΚΕΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΚΟΨΕΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟ ΔΗΚΟ!!!! ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΥΣΕΙ ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  14:21

Με αντίκτυπο η συνέντευξη του Στίβεν Λίλι στην «Κ»

«Το Brexit είναι μια ευκαιρία που χρήζει διπλωματικής χρήσης από την Κυβέρνηση μας προς όφελος του Κράτους. ...»
Αναστάσιος  |  13:36

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση