ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρικό φρένο στην προεκλογική παροχολογία

Με άρωμα προεδρικών εκλογών η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στο φετινό συνέδριο του Economist

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της δεκαετούς θητείας της, κυριάρχησαν κατά την έναρξη του 18ου συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία. Εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, η φετινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στο οικονομικό κομμάτι, με αναφορές οι οποίες ξεκάθαρα έδωσαν προεκλογική νότα στην παρουσία του στο φετινό Economist. Ωστόσο, αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ασπίδα προστασίας του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, στις επιθέσεις που δέχεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παγώσει κάθε αίτημα οικονομικής φύσεως που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως παροχολογία μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει «όπως από την 1η Νοεμβρίου όποια νέα αιτήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε σημαντικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μην γίνουν αποδεκτά». Από τον κανόνα ο Νίκος Αναστασιάδης εξαίρεσε αιτήματα τα οποία, όπως είπε, είναι δικαιολογημένα και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τους προϋπολογισμούς ή τους σχεδιασμούς.

Καρφιά προς ΑΚΕΛ

Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά το χώρο των επικρίσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του συνεδρίου φρόντισε να απαντήσει σε κάποια από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος πρόεδρος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Κάνοντας μια γενική αναφορά πως ο φετινός προϋπολογισμός που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα είναι ο τελευταίος της, υπενθύμισε πως πριν από δέκα χρόνια που παρέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας τα ρευστά διαθέσιμα κάλυπταν τις δημόσιες δαπάνες ενός μηνός. Στην ουσία, όπως συμπλήρωσε, η Κύπρος βρισκόταν στα στάδιο της χρεωκοπίας. Δέκα χρόνια μετά η κυβέρνηση παραδίδει, κατά τον ίδιο, μια εύρωστη οικονομία με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντικά μειωμένη ανεργία, παρά τις κρίσεις του 2013, του 2020.

Όχι στις παροχές

Προτάσσοντας την αίσθηση ευθύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε η κυβέρνησή του να προβεί, όπως είπε, σε κινήσεις οι οποίες ναι μεν θα ικανοποιούσαν αιτήματα προεκλογικής υφής αλλά θα άφηναν αποτύπωμα στα δημοσιονομικά του κράτους, πλήττοντας την αξιοπιστία της «οικονομικής μας πολιτικής».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την λύπη του για τις αναφορές που γίνονται, προφανώς από υποψηφίους, «για μια δήθεν ανάλγητη Κυβέρνηση η οποία δεν επαναφέρει πολιτικές που είχαν ληφθεί όχι επί των ημερών μας αλλά επί διακυβέρνησης εκείνων που μας επικρίνουν, όπως η ΑΤΑ, που αποκαταστάθηκε από την παρούσα διακυβέρνηση, ή η αποκοπή του 12% στις συντάξεις όσων αποχωρούν από την εργασία τους στο 63ο έτος, με απόφαση που λήφθηκε επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης». Κλείνοντας το κομμάτι αυτό της ομιλίας του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι ωφέλιμη παρά αρεστή σε όλους και συνεπής ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, ούτως ώστε να μην «παραδώσουμε το κράτος που παραλάβαμε το 2013», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ουκρανία-Τουρκία

Στην πρώτη μέρα του συνεδρίου του Economist κυριάρχησαν και άλλα ζητήματα πέρα από τις εκτεταμένες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στα οικονομικά του τόπου, τα τελευταία δέκα χρόνια. Η κρίση ένεκα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν από τα θέματα με έντονο ενδιαφέρον. Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Economist εστίασε στο αποτύπωμα της κρίσης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως «Κύπρος και Ουκρανία αποτελούν παράλληλες πορείες, αφού τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης, λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο για 48 συναπτά έτη. Το μόνο που αλλάζει είναι ο εισβολέας και η χρονική απόσταση από τα γεγονότα». Παρουσίασε την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο και προβλέψιμο δυτικό εταίρο εντός της ΕΕ, προσθέτοντας πως «καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή, χωρίς ουρές και υποσημειώσεις». Ο κ. Κασουλίδης κατηγορηματικά επισήμανε πως η στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία δεν είναι ευκαιριακή, ούτε διακηρυκτικού χαρακτήρα. Υποστήριξε δε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Κατά Τουρκίας

Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών με την Τουρκία την οποία, όπως είπε, «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε στον θεσμικό και πολιτικό κατήφορο, δεν θα βαδίσουμε στο δρόμο της ρητορικής παραφροσύνης, αλλά στο δρόμο του ορθολογισμού και του Διεθνούς Δικαίου». Τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί την παρατεταμένη στασιμότητα που οδηγεί στη διχοτόμηση, επέκρινε την Τουρκία πως επιχειρεί να καταστήσει τους Τ/κ το πολιτικό της παρακλάδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023