ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς αδιέξοδο: Έθεσε γραπτώς η Τουρκία την προφορική της θέση για ασφάλεια

Έκ νέου εκνευρισμό προκάλεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας που έσπασε το consensus για μη δηλώσεις

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε». Αυτή η πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά την έξοδό του αργά τη νύχτα από το χώρο της διαπραγμάτευσης, ουσιαστικά εσωκλείει όλο το κλίμα και την ουσία της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Κι αυτό γιατί η πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία αναφορικά με το συγκεκριμένο κεφάλαιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», δεν διαφέρει στη γραπτή της εκδοχή από όσα έλεγε και την προηγούμενη εβδομάδα προφορικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα το έγγραφο που με τη σειρά της κατέθεσε και η τ/κ πλευρά ουσιαστικά, είναι επί της ουσίας το ίδιο με ελάχιστες διαφορές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Σημειώνεται πως το περιεχόμενο αμφότερο των προτάσεων καθώς και της ελληνοκυπριακής αλλά και της ελληνικής πλευράς δεν έχουν γίνει και ούτε, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει γνωστό. Είναι πάντως λίγες σε έκταση σελίδες, το περίγραμμα της πρότασης Κοτζιά αναφέρεται παρακάτω, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με πληροφορίες θα είχε ως άξονα την πρόταση που κατέθεσε και στη Γενεύη.

Από την άλλη όμως, τόσο όπως ήδη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νικος Χριστοδουλίδης αλλά και ε/κ πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, άφησαν με τον πλέον έντονο τρόπο να εννοηθεί πως σε καμία περίπτωση η γραπτή πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία δεν μπορεί να ικανοποιεί την πλευρά μας. Το εν γένει κλίμα άλλωστε και την Τρίτη δεν διέφερε από τις προηγούμενες μέρες, νοουμένου πως η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της, συνεπικουρούμενο από τον γνώριμο πια στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντάνα εκνευρισμό που προκάλεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μίλησε ενώ δεν μιλούσαν

Ενώ υπήρχε όπως όλα δείχνουν ένα consensus ανάμεσα σε όλες τις πλευρές στο να μην προβαίνουν σε δηλώσεις, αυτό το έσπασε ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος όχι στους δημοσιογράφους αλλά σε μέλη φορουμ που συγκεντρωνονται από την πρώτη μέρα κοντά στο χώρο που γίνονται οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά. Εκεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε πως η Τουρκία έχει κάνει ένα βήμα μπροστά και η ελληνική πλευρά ένα βήμα πίσω. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δώσει οδηγίες για σχετική τοποθέτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος με μια περιεκτική δήλωση άφησε αφενός να φανεί ξεκάθαρα η ενόχληση της ε/κ πλευράς τόσο για τη συμπεριφορά και τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, όσο και για την ουσία αφετέρου, εφόσον κάλεσε τον Τσαβούσογλου να δείξει δημόσια την πρόταση της Τουρκίας.

Σημείο από το οποίο προέκυψε νωρίς το απόγευμα το συμπέρασμα πως η ε/κ πλευρά δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη με τα όσα αποτύπωσε στο χαρτί η Τουρκία για το θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από ε/κ πηγές, στο ίδιο χρονικό σημείο και πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια, δεν διαφαίνεται ικανοποίηση της ε/κ πλευράς και για τα όσα κατατέθηκαν από την τ/κ πλευρά στα εσωτερικά θέματα, με τα οποία πάντως οι πλευρές θα συνεχίσουν τη συζήτηση αύριο το πρωί.

Οι ίδιες πηγές πάντως, την ώρα που τόνιζαν ότι δεν υπάρχει κρίση στις συνομιλίες, δεν έκρυβαν τον έντονο προβληματισμό τους για την πιθανή ύπαρξη αδιεξόδου και τόνιζαν πως «σαφώς θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα αν ακόμη ήταν στην Ελβετία ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες». Δεν ήταν άλλωστε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θετική εξέλιξη η αναχώρησή του, και για ουσιαστικούς λόγους αλλά και για λόγους διαχείρισης της επικοινωνίας, εφόσον τα παρατράγουδα δεν τελείωσαν με τη συμπεριφορά Τσαβούσογλου, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν λάβει χώρα στην παρουσία Γκουτιέρες.

Η… έλευση των Πρωθυπουργών

Εκτός πλαισίου και εντελώς λανθασμένη κρίνεται και από αρμόδιες πηγές, η προσπάθεια του ειδικού συμβούλου για το κυπριακό Έσπεν Έιντε, το πρωί της Δευτέρας, να θέσει θέμα καθόδου στην Ελβετία των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, χωρίς ωστόσο να μην υπάρχει έδαφος για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Ελληνικές πηγές τόνιζαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στην Ελβετία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και να περιμένει να γίνει πρόοδος.

Το γεγονός, πέρα από το χάσιμο χρόνου που προκάλεσε και χωρίς καμιά αιτία για να αναδυθεί, το σχολίασε δεικτικά και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς λέγοντας πως κάποιοι προσπαθούν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρόσθεσε δε πως ορισμένοι βιάζονται ενώ δεν πρέπει. Ενδεικτικό του πόσο επί της διαδικασίας ήταν λοιπόν όλη η συζήτηση τις προηγούμενες μέρες, και την ίδια ώρα άνευ καθαρού προγράμματος, ήταν και η προαναφερόμενη πρόθεση του Έσπεν Έιντε που είχε το ελάχιστο να χαθεί χρόνος από τη μια ώρα που θα συζητούσαν οι πλευρές τη Δευτέρα το πρωί και από την άλλη να επαναβεβαιώσει εαυτόν ο ειδικός σύμβουλος ως αρνητικό πρωταγωνιστή στην όλη διαδικασία.

Η μεστή δήλωση Κοτζιά

Στην αντίπερα όχθη της επικοινωνιακής διαχείρισης των συνομιλιών βρίσκεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλάει στον Τύπο δίνοντας το πραγματικό στίγμα των συνομιλιών και θέτοντας σύμφωνα με ε/κ πηγές, καίρια τα ζητήματα. Είναι ευχής έργων σχολίαζαν πηγές πως σε αυτή την περίοδο για το κυπριακό, υπάρχει αυτή η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παρασκηνιακά φαίνεται πως μπορεί και κρατάει τα προσχήματα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, όταν ο τελευταίος προκαλεί με τη συμπεριφορά του.

Τη Δευτέρα πάντως το πρωί ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις που αφορούν αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων να γίνει ένα σύμφωνο φιλίας των κρατών της περιοχής και τη δημιουργία συνθήκης για τον τρόπο με τον οποίο τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν όπως επίσης και για τον καταρτισμό μηχανισμό ελέγχου για τα συμφωνηθέντα. Το βράδυ πάντως και προβληματισμένος και ο ίδιος για τα όσα κατέθεσε η Τουρκία, τόνισε προς τους δημοσιογράφους πως πρέπει να σκεφτεί πως θα τοποθετηθεί, δείχνοντας έτσι και εκείνος την εικόνα που είχε σχηματιστεί. Πάντως δεν φαίνεται το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο και το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, παρά το «φούσκωμα» από τα τουρκικά ΜΜΕ που έκαναν απευθείας σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα, να επηρέασε τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X