ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Ποιος έπρεπε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, με τα όσα κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ;

Εκτενής η αναφορά Αναστασιάδη στο κυπριακό και στις εξελίξεις μέσα από το συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την προσήλωση τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών αλλά και στην άρση αδικιών που είχαν όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα όπου είναι εφικτό, επανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρουσία του στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.

«Έχουμε διανύσει κρισιμότερες περιόδους, σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, νοουμένου πως παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας. Να μην δημιουργήσουμε την εικόνα πως μπορεί να μπούμε στον φαύλο κύκλο της σπατάλης. Θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, κι όταν είμαστε σε θέση να γίνονται οι αναγκαίες παραχωρήσεις. Για αυτό σήμερα είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος των περιορισμών που επιβλήθηκαν, αποκαθιστώντας σταδιακά το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε σχετικά.

Ωστόσο αναφέρθηκε και στο κυπριακό, τονίζοντας πως ενώ ο κ. Ακιντζί είχε φύγει από τις συνομιλίες για μια απλή αναφορά στο ενωτικό, ο ίδιος παραμένει στις συνομιλίες παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ, σημάδι της αποφασιστικότητας του για λύση όπως τόνισε.

Τόνισε δε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη με τα όσα πράττει και απευθυνόμενος προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου είπε πως «αντί να καταδικάζουμε τις ενέργειες μιας κατοχικής δύναμης προσπαθούμε να πούμε πως ευθύνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί ως εκ του καθήκοντος έχει υποχρέωση να πράξει, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του»;

Διερωτήθηκε δε αν θα έπρεπε και ο ίδιος να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με τα όσα γίνονται στην ΑΟΖ.
Αναλυτικά τα όσα είπε για το κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ξέρω και γνωρίζω την αγωνία σας για το κυπριακό πρόβλημα. Σας διαβεβαιώνω πως εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο κυπριακό, ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης που να διασφαλίζει ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο. Θέλω να πω πως παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας, τα οποία επηρεάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, μια ανησυχία για τη δυνατότητα να επιβιώσει αυτό το κράτος την επόμενη μέρα.

Είναι για αυτό με όλο το σεβασμό που τρέφω και προς την άλλη κοινότητα, καλώ να συνειδητοποιήσει και η τ/κ ηγεσία αλλά και η Τουρκία αλλά και η τ/κ κοινότητα πως δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν ανησυχίες ή που θα ήθελαν να αισθάνονται με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους. Είναι και οι ε/κ θύματα της εισβολής που έχουν εγκαταλείψει πατρογονικές εστίες που έχουν χάσει περιουσίες, που βρίσκονται στην προσφυγιά έχοντας αγνοούμενους, που έχουν νεκρούς σαν αποτέλεσμα της εισβολής. Αλλά και που πριν και πάνω από όλα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες. Όπως θέλουν να τα έχουν και οι τ/κ συμπατριώτες μας. Αλλά δεν μπορεί και πρέπει να γίνει συνείδηση εν ονόματι της λύσης να είναι μια ετεροβαρής συνθήκη να ευνοεί τη μια και να αδικεί την άλλη πλευρά.

Να γίνει κατανοητό και από όλους που με κατακρίνουν ότι τάχα κάνω υποχωρήσεις είτε τους άλλους που λένε ότι τώρα δεν επιθυμώ την λύση επειδή επιδιώκω τις προεδρικές εκλογές. Εχω κάνει κινήσεις που δείχνουν πόσο με νοιάζομαι για τις προεδρικές και πόσο γνοιάζομαι περισσότερο για τη λύση του κυπριακού. Η 1η του Δεκέμβρη δεν είναι μακριά που πήρα την απόφαση για συνέχεια του διαλόγου και έπαιρνα την απόφαση για διεθνή διάσκεψη για να δοκιμαστεί η καλή θέληση της Τουρκίας, να κάνει υποχωρήσεις στις εγγυήσεις, της αποχώρησης στρατευμάτων. Η αποφασιστικότητά μου για λύση διαφαίνεται σε σωρεία παραδειγμάτων, όταν είχαμε μεταβεί στο Μοντ Πελερέν και η συμφωνία ήταν ότι θα έπρεπε να συμφωνηθούν τα τρία βασικά κριτήρια και να κατατεθούν χάρτες.

Όταν συνάντησα τις δυσκολίες, έκανα δεχτό ότι θα μπορούσε η διαφορά μας να είναι σε απόσταση συμφωνίας. Για τα κριτήρια. Όπως έγινε κατορθωτό να συμφωνήσουμε για την εδαφική έκταση συνιστωσών πολιτειών. Και δεν δίστασα εκεί που δεν ια επηρεαζόταν αρνητικά να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των τ/κ. Προκαλώ και τώρα σε ποιο άλλο εκ των 45 ομόσπονδων κρατών υπάρχουν πρόνοιες με βάσει τις δικές του αξιώσεις προκειμένου να βρεθεί λύση. Για αυτό και κάνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Όταν για ασήμαντη αφορμή ο κ. Ακιντζί αποχωρούσε μου απέδωσαν ευθύνη επειδή έπρεπε να βρω μέτρα για να επιστρέψει στο τραπέζι. Και ήταν για μια αναφορά σε ιστορικό γεγονός. Είναι ορθό κάποιοι να με καλούν να παραγνωρίσω το γεγονός ότι παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της κυπριακής Δημοκρατίας με όσα προκλητικά η Τουρκία πράττει; Και είναι αυτή η χώρα που μπορώ τάχα να εμπιστευτώ και να δεχτώ ως εγγυήτρια της κυπριακής Δημοκρατίας; Αντί να καταδικάζουμε τις ενέργειες μιας κατοχικής δύναμης προσπαθούμε να πούμε πως ευθύνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί ως εκ του καθήκοντος έχει υποχρέωση να πράξει, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του;

Ποιος έπρεπε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες; Ο κ. Ακιντζί ή εγώ με τα όσα γίνονται στην ΑΟΖ; Μένω όχι για να μην αποδοθούν ευθύνης αλλά επειδή επιδιώκω την επανένωση της Κύπρου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση