ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφήνα ο Πρύτανης μετά την υποψηφιότητα Μαλά

Χωρίς θέρμη προκρίθηκε ο Μαλάς, την ίδια στιγμή που ο Χριστοφίδης βγαίνει με κεντροαριστερή ατζέντα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ένα Σαββατοκυρίακο χρειάστηκε να περάσει ούτως ώστε η προεκλογική σκακιέρα να στηθεί επίσημα. Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να προχωρήσει με την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, μπήκε στον προεκλογικό χορό και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, με τις πηγές της «Κ» να μιλούν για εξαγγελία ανεξάρτητης υποψηφιότητας το Φθινόπωρο. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει πως λίγο πριν την επίσημη πρόκριση του κ. Μαλά, η ηγεσία του κόμματος δέχτηκε κρούση από πρόσωπα που ευνοούν την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Μία πρόταση ωστόσο που έπεσε στο κενό. Με δεδομένες τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προέκυψαν από την υποψηφιότητα Μαλά αλλά και το ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να καταρτίσει όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μία κεντροαριστερή προεκλογική ατζέντα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή η υποψηφιότητα, ενδέχεται να αλιεύσει ψήφους από την Αριστερά. 

Αντιδράσεις για Μαλά

Η πρόκριση Σταύρου Μαλά, το περασμένο Σάββατο από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ άλλωστε είχε προϊδεάσει, πως η ονοματολογία δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν αλλά θα βασιστεί πάνω στη λίστα που υπήρχε πριν την πρόκριση του επιχειρηματία Μάικ Σπανού. Αυτό βέβαια που προκάλεσε ενδιαφέρον, ήταν η σπουδή στελεχών της ηγεσίας, να βρουν ένα νέο άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, όπως ο κ. Λουκαϊδης τον Γιάννη Παναγιώτου (πρώην πρόεδρο της ΝΕΔΗΚ) να μπει στον προεκλογικό, αλλά και άλλα ονόματα, όπως αυτό του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, που μπήκε τελικώς στο τραπέζι της διαβούλευσης. Στην όλη πάντως συζήτηση των τελευταίων δύο βδομάδων, αρκετά ήταν τα στελέχη και μέλη του κόμματος, οι οποίοι ζητούσαν την υποψηφιότητα ενός νεαρότερου κομματικού στελέχους για τις προεδρικές του 2018.

Με ψύχρα στα συλλογικά όργανα

Ενδεικτικό των αντιδράσεων αλλά και των αναστολών απέναντι στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, το γεγονός ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διχάστηκε απέναντι στους κ.κ Μαλά και Δημητριάδη. Ούτε όμως και στην Κεντρική Επιτροπή, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα θετικά τα δείγματα για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ καθώς από τους 110, παρόντες ήταν οι 82. Από αυτούς τους 82 οι 57 ήταν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μαλά , 19 υπέρ του Αχιλλέα Δημητριάδη, 15 υπέρ κομματικού υποψηφίου και 21 υπέρ της παράτασης για μία ακόμη βδομάδα. Ενδιαφέρον καταδεικνύει και το γεγονός ότι σε καμία ψηφοφορία δεν έγινε καταμέτρηση των αρνητικών ψήφων στις παραπάνω εισηγήσεις.

Ανοίγει κεφάλαιο ο Χριστοφίδης

Με τις εσωκομματικές αντιδράσεις και την απογοήτευση στους ΑΚΕΛικούς κύκλους να εντείνεται, ερωτήματα εγείρονται κατά πόσο ο κ. Χριστοφίδης μπορεί να αλιεύσει απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους. Όπως άλλωστε κατέγραψε η «Κ» ο ίδιος είναι έτοιμος για ένα κεντροαριστερό προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα πλαισιώνουν ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από την διασπορά. Όπως εκτιμάται ο ίδιος θα δώσει βαρύτητα στην τεχνογνωσία εξαγγέλλοντας ένα υπουργικό συμβούλιο καταρτισμένο από εμπειρογνώμονες και όχι κομματικά στελέχη. Μαζί με αυτό, αναμένεται να ακολουθήσει μία πολιτική υπέρ της επίλυσης του κυπριακού, βάσει αρχών και ιδεών που υποστηρίζει εν πολλοίς και το ΑΚΕΛ.

Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι πως όπως όλα δείχνουν ΑΚΕΛ και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, έχουν ένα βαθύ ρήγμα. Πέραν των επικρίσεων του Πρύτανη στη διακυβέρνηση Χριστόφια και προσωπικά στον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένταση προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του περί βολεμένης και ιδεολογικώς αγκυλωμένης εγχώριας Αριστεράς.

«Αντιακελικός»

Ήδη κομματικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν πως έγιναν κρούσεις από τον στενό περίγυρό του στην Εζεκία Παπαϊωάννου, ούτως ώστε να υποστηριχθεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο απορρίφθηκε αμέσως. Κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως πέραν της τότε αντιπαράθεσης με τον κ. Χριστόφια, ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2013, τον Σταύρο Ζένιο που κατήλθε με τον ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ όπως αναφέρουν οι δηλώσεις του βρίθουν από αντιακελικά αισθήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση