ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Τα πρακτικά ζητάει η Βουλή - Στην Αστυνομία ο Φαίδωνος

Το χρονικό και το «βραχυκύκλωμα» της υπόθεσης - Πώς απαντά στις κατηγορίες του Δημάρχου της Πάφου ο Βαφεάδης

Του Μάριου Χριστοφή

Νέα δεδομένα προκύπτουν για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ μετά τα όσα λέχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά την οποία εξετάστηκε η υπόθεση παροχής μιζών εκατομμυρίων από φυσικά πρόσωπα και εργοληπτικές εταιρείες στην υπόθεση, για την οποία υπάρχει απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου από το 2014. Ωστόσο, οκτώ και πλέον χρόνια μετά «παραμένουν ατιμώρητοι» από το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και το ΕΤΕΚ. Ο Δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος αποφάσισε να καταγγείλει στην Αστυνομία ΕΤΕΚ και Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών για πιθανή παράληψη επιτέλεσης καθήκοντος, ζητώντας παράλληλα να ανοίξει ξανά η υπόθεση. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος ήταν μέλος του εν λόγω Συμβουλίου παρουσιάζεται θετικός για τη συγκεκριμένη ενέργεια του Φαίδωνος καθώς όπως ισχυρίζεται ό,τι έκαναν το έκαναν νόμιμα και θεωρεί άδικο να κατηγορείται ένα Συμβούλιο χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Το χρονικό και το «βραχυκύκλωμα» - Απαντά στον Φαίδωνος ο Βαφεάδης

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε στην «Κ» ότι έχει ήσυχη τη συνείδηση του και όσο ήταν μέλος του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονταν από το Συμβούλιο ήταν κατόπιν νομικής συμβουλής. Ο ίδιος θεωρεί άδικους τους ισχυρισμούς του κ. Φαίδωνος, να κατηγορείται ένα Συμβούλιο χωρίς κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Η διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με το διορισμό ερευνώσας λειτουργός, η οποία υπέβαλε το πόρισμα της τον Φεβρουάριο του 2016. Ακολούθως καταρτιστήκαν τα κατηγορητήρια και στάλθηκαν στους κατηγορουμένους, με τις ακροαματικές διαδικασίες να αρχίζουν στις 28/11/2016 χωριστά για κάθε υπόθεση. Δώδεκα κατηγορούμενοι για έξι ξεχωριστές διαδικασίες (κάθε εταιρεία και τεχνικός διευθυντής ήταν και μία δίκη). Από τις 28/11/2016 μέχρι 31/12/2018 έγιναν 35 ακροαματικές διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να τελεσιδικήσει καμιά υπόθεση εξαιτίας της στρατηγικής των δικηγόρων των εταιρειών, οι οποίοι έθεταν συνεχώς νομικά ζητήματα και προδικαστικές ενστάσεις. Τονίζεται το 2017 τρεις από τους τεχνικούς διευθυντές με αίτημα δικό τους διαγράφηκαν από το μητρώο του Συμβουλίου. Το επόμενο Συμβούλιο που διορίστηκε το 2019 δεν συνέχισε την πειθαρχική έρευνα για λόγους δικούς τους. 06 Αυγούστου του 2021 διορίστηκε νέο Συμβούλιο, το οποίο ξεκίνησε ξανά την πειθαρχική έρευνα. Τον Ιανουάριο του 2024 μετά από 17 συνεδρίες, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη διακοπή της πειθαρχικής υπόθεσης για τους 6 από τους 8 διωκόμενους, λόγω κατάχρησης της διαδικασίας και καθυστέρησης στην προώθηση και ολοκλήρωσης της. 

Στα σκαριά ν/σ για άμεσες διαδικασίες

Για να αποφευχθούν μελλοντικά ζητήματα ο κ. Βαφεάδης προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει πιο γρήγορες διαδικασίες και εύκολο τρόπο για να καταλήγει το Συμβούλιο σε πιο εύκολες αποφάσεις και να απονέμεται δικαιοσύνη.

Φαίδωνας: Καταγγέλλει στην Αστυνομία ΕΤΕΚ και Συμβούλιο Εργοληπτών

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος κατά την συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ζήτησε να ανοίξει ξανά η υπόθεση και όπως αποκάλυψε στην «Κ» θα καταγγείλει στην Αστυνομία ΕΤΕΚ και Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών για πιθανή παράληψη επιτέλεσης καθήκοντος. Θεωρεί φθηνή τη δικαιολογία του Συμβουλίου ότι 9 χρόνια δεν κατάφεραν να βγάλουν απόφαση επειδή έληγαν και ξεκινούσαν οι θητείες στο αρμόδιο τμήμα. Χαρακτήρισε συμπαθή τον Υπουργό Μεταφορών ωστόσο, τον συγκαταλέγει σε αυτούς που φέρουν μερίδιο της ευθύνης για το κλείσιμο ή τη μη εκδίκασης της υπόθεσης. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, η εταιρεία ΕΛΕΚΤΩΡ, η οποία έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο με πενταετή αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις για παροχή μιζών εξακολουθεί να διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ Λάρνακας.

Δημητρίου: Θα ζητήσουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου κληθείς να απαντήσει στην «Κ» ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής για το εν λόγω σκάνδαλο, ανέφερε «θα ζητήσουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Συμβουλίων από το 2015 και μετά για να μελετήσουμε πώς κατέληξαν στην τελική απόφαση, ούτως ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα». 

Εταιρείες με εμπλοκή σε ποινικές υποθέσεις, λαμβάνουν δημόσια έργα 

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών ότι εταιρείες συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις παρόλο που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις. Αναφέρθηκε στην εταιρεία Cyfield, που κέρδισε τον διαγωνισμό για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία, ενώ συνδέεται με την εταιρεία Nemesis «που εμπλέκεται στο ΣΑΠΑ» και το Συμβούλιο Προσφορών έκρινε ότι «άλλο η Cyfield, άλλο η Nemesis», κάτι που επιβεβαιώθηκε με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Θύμισε την υπόθεση του Μετροπόλιταν, το οποίο η εταιρεία «εκόττισεν» σε «μη συμφέρουσα προσφορά για το κράτος», όπως είπε, με τη Βουλή να εγκρίνει την εκταμίευση του κονδυλίου. Επίσης, Αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργειακής εταιρείας στο Βασιλικό «που συνδέεται με τη Cyfield», λέγοντας ότι εξετάζουμε ισχυρισμούς ότι «αυτή η εταιρεία ενεργεί ως κράτος εν κράτει χωρίς άδειες, χωρίς να σέβεται οποιαδήποτε διαδικασία και θα εκδοθεί σχετική έκθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση