ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σοφοκλέους: «Βεβαίως» θα πρέπει να είναι η απάντηση Αναστασιάδη στον Ακιντζί

Αυτό ζητάμε τόσο καιρό και οποιαδήποτε άλλη απάντηση απλά θα μας εκθέσει λέει ο τέως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Βεβαίως» πρέπει να είναι η απάντηση που θα δώσει ο Νίκος Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο τέως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους. Όπως επισημαίνει τόσο καιρό η δική μας πλευρά ζητά όχι μόνο το Πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και τις συγκλίσεις που έχουμε πετύχει στην διαπραγμάτευση, χωρίς την παραγνώριση της αρχής ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. «Οποιαδήποτε άλλη απάντηση με οποιαδήποτε ουρά απλά θα μας εκθέσει. Είναι η δική μας η πλευρά που ζητά με κάθε τρόπο από το Κράν Μοντανά την συνέχιση του διαλόγου απ’ εκεί που έμεινε στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ, του πρώτου κειμένου που αμφισβητεί τα κυριαρχικά – «κηδεμονικά» - δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:

Υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση που πρέπει να δοθεί και μια ενδελεχής ανάλυση που πρέπει να γίνει για την πρόταση Ακιντζί.

Και η απάντηση είναι «Βεβαίως». Αυτό ζητάμε τόσο καιρό. Και όχι μόνο το Πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και τις συγκλίσεις που έχουμε πετύχει στην διαπραγμάτευση, χωρίς την παραγνώριση της αρχής ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.

1. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση με οποιαδήποτε ουρά απλά θα μας εκθέσει. Είναι η δική μας η πλευρά που ζητά με κάθε τρόπο από το Κράν Μοντανά την συνέχιση του διαλόγου απ’ εκεί που έμεινε στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ, του πρώτου κειμένου που αμφισβητεί τα κυριαρχικά – «κηδεμονικά» - δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου.

2. Η επιφυλακτικότητα απέναντι στον κ. Ακιντζί είναι δεδομένη και επιβεβλημένη. Στην Ελβετία ήταν ωσεί παρών και από την Ελβετία και μετά, τόσο αυτός όσο και η Άγκυρα, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα έχουν αλλάξει και το Πλαίσιο δεν υπάρχει. Λίγη σημασία έχει για τώρα εάν εννοεί την πρότασή του ή αν το κάνει για να διασωθεί πολιτικά. Θα φανεί στην πράξη.

3. Στρατηγική συμφωνία δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο. Τέτοια συμφωνία ήταν και η κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου τον Φεβρουάριο του 2014.

4. Ασφαλώς χωρίς την Τουρκία μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να έχει νόημα. Και δεν πιστεύω ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της επί της Κύπρου. Προσωπικά όμως έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και εξελίξεων που στην ευρύτερη περιοχή μας θα υπάρξουν σύντομα. Και ένα τέτοιο βήμα βοηθά να είμαστε έτοιμοι τη δεδομένη στιγμή.

5. Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο στην Τουρκία που δυσκολεύει για τον κ. Ερτογάν. Η οικονομία θυμίζει την Κύπρο του 2012, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι S&P έχουν υποβαθμίσει - εκτάκτως - το αξιόχρεο των Τουρκικών ομολόγων σε σκουπίδια, επικαλούμενοι μάλιστα την επιδείνωση της διεθνούς θέσης της Άγκυρας. Μια πρόοδος στο Κυπριακό θα απομακρύνει το σοβαρό ενδεχόμενο έξαρσης της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ίσως και έναντι της Ελλάδας.

6. Εάν η Τουρκία έχει πρόβλημα με την κίνηση του κ. Ακιντζί, ή δεν την ενστερνίζεται, είναι δουλειά δική τους και όχι δική μας. Ας εναντιωθεί η Άγκυρα σε μια συμφωνία των δύο κοινοτήτων επί κειμένου του ΓΓ του ΟΗΕ. Και ας αναλάβει εκείνη το τεράστιο κόστος της ανατροπής μιας συμφωνίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλοίμονο αν προστρέξουμε εμείς να ζητούμε την εκ των προτέρων συγκατάθεση της Τουρκίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση