ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στεφάνου: Το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο

Είναι φανερό ότι η παρέλευση του χρόνου, χωρίς λύση, ευνοεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο, που βρέθηκε ποτέ, από το 2017 μέχρι και σήμερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως είναι φανερό ότι η παρέλευση του χρόνου, χωρίς λύση, ευνοεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτή την περίοδο του αδιεξόδου η Τουρκία την αξιοποιεί, για να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους, ενώ οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ χαμηλές», για να προσθέσει πως «είναι γι’ αυτό που εμείς ανεξαρτήτως των χαμηλών προσδοκιών θα πρέπει να εργαστούμε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες, να δημιουργηθούν δυναμικές, για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, το 2017».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με αφορμή το σκηνικό το ΑΚΕΛ επανακατάθεσε τις δικές τους προτάσεις και τις σκέψεις, οι οποίες συμπυκνώνονται σε τέσσερα βασικά σημεία.

Είπε συγκεκριμένα πως «πρώτον ενόψει της μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας στη λύση δύο κρατών, η δική μας η πλευρά με κάθε ευκαιρία ξεκάθαρα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στο δεύτερο σημείο των προτάσεων του κόμματός του, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς αμφισημίες, χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις, θα πρέπει να διατυπώνει τη θέση της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και να εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Τρίτον», σημείωσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαμορφώσει και να εξαγγείλει συγκεκριμένη θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ασφαλώς τα ευρωτουρκικά αποτελούν ένα πεδίο για ανάπτυξη θετικής ατζέντας, αλλά δεν επαρκεί για να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται να δημιουργηθεί για να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή τη θετική ατζέντα «θα πρέπει να ενταχθούν και τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχή και της Κύπρου», σημειώνοντας πως γι’ αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ «έχει επιδώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020».

Σε σχέση με το τέταρτο σημείο που συμπυκνώνουν οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι έχει να κάνει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι επανέλαβαν τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μονομερώς θα πρέπει να εξαγγείλει μέτρα στήριξης προς την τ/κ κοινότητα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε ή να δημιουργήσουμε καλύτερα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στην προσπάθεια για να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένο γραπτό έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τα τέσσερα σημεία, αλλά σημείωσε πως θα επεκταθούν και σε διάφορα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το σκηνικό στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ομάδα Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σήμερα είχαν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά στο ρόλο της Ομάδας Κυπριακού, για να σημειώσει πως το κόμμα του έχει πάρει κάποιες απαντήσεις.

«Εντός των επόμενων ημερών», είπε, «θα απαντήσουμε στον Πρόεδρο αν και κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα αποστείλει συγκεκριμένα ονόματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση