ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου το θέμα της Πύλας

Οι Πασιουρτίδης και Σούπερμαν σημείωσαν ότι η άμεση αντίδραση του Προέδρου της Συνέλευσης στο διάβημα της καταδεικνύει το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον του οργανισμού για την κατάσταση στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Το ζήτημα των επεισοδίων της Πύλας θα τεθεί προς συζήτηση κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), καθώς και κατά τις συναντήσεις αξιωματούχων της Συνέλευσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, οι βουλευτές Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΜ συμμετείχαν την Δευτέρα το βράδυ, σε διευρυμένη συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης στο Αμμάν. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας συμπεριλήφθηκε, κατόπιν απόφασης του Προέδρου της ΚΣΜ Enaam Mayara, συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο εξ αφορμής των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα, μετά την επιστολή-διάβημα που απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου για το ζήτημα αυτό στους Προέδρους Κοινοβουλίων μεγάλου αριθμού κρατών και διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Οι Κύπριοι βουλευτές σημείωσαν ότι η άμεση αντίδραση του Προέδρου της Συνέλευσης στο διάβημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδεικνύει το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον του οργανισμού για την κατάσταση στην Κύπρο. Επισήμαναν ότι τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή της Πύλας συνιστούν τη σοβαρότερη παραβίαση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες εναντίον Μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τις οποίες καταδικάσαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνιστούν έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου και αντίκεινται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Κύπριοι βουλευτές επισήμαναν ακόμα ότι οι ανθρωπιστικοί λόγοι που προέβαλε η κατοχική δύναμη ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της, καταρρίπτονται παντελώς, καθότι η Πύλα είναι δικοινοτικό χωριό εντός της νεκρής ζώνης, όπου κατοικεί γηγενής πληθυσμός και στο οποίο ασκεί έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιτηρείται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους όρους εντολής της. Οι ενέργειες αυτές, τόνισαν οι Κύπριοι βουλευτές, εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσαν ότι όπως καταδεικνύεται στην προκειμένη περίπτωση, αποσκοπούν στην απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος σε ένα νευραλγικό σημείο της νεκρής ζώνης, με στόχο την κατάληψη εδάφους της νεκρής ζώνης και την επέκταση της δήθεν «κυριαρχίας» της υποτελούς στην Τουρκία παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες», τόνισαν οι Κύπριοι βουλευτές, «υπονομεύουν σοβαρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση