ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις ενέργειες του σλοβακικού αποσπάσματος στην Πύλα αναφέρθηκαν Κόμπος - Bezák

Από το 1993 που η Σλοβακία εγκαθίδρυσε διπλωματική αποστολή στην Κύπρο, ανέφερε ο ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Τη στάση αρχών του σλοβακικού αποσπάσματος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας τις τελευταίες ημέρες εξήραν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο, Martin Bezák στον χαιρετισμό τους στην εκδήλωση για την Ημέρα του Συντάγματος της Σλοβακίας και της επετείου των 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών που έγινε απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Από το 1993 που η Σλοβακία εγκαθίδρυσε διπλωματική αποστολή στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Κόμπος, συμβάλλει στην οικοδόμηση στενών σχέσεων, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, σημειώνοντας ότι κοινή βάση είναι οι αμοιβαίες αξίες της Δημοκρατίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και η δέσμευση στη διεθνή νομιμότητα. Η ένταξη και των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004, πρόσθεσε, προσέδωσε μια νέα συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η συμβολή της Σλοβακίας στην Κύπρο είναι πολύτιμη για δύο επιπλέον λόγους, συνέχισε, αναφέροντας ως πρώτο την προσφορά των καλών υπηρεσιών της για έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, «κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ένα κοινό, αμοιβαίο μέλλον». Δεύτερον, είπε, η Σλοβακία συμβάλλει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για πάνω από 20 χρόνια και διασφαλίζει ώστε τα ΗΕ να εφαρμόζουν την εντολή που τους έχει δοθεί από τα ψηφίσματα του ΣΑ. «Εκτιμούμε την συμβολή και στα δύο» τόνισε.

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάτι που διαφάνηκε όπως σημείωσε, και στα όσα συνέβησαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Πύλας, όπου οι κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν και τραυμάτισαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης σε μια ξεκάθαρη παραβίαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτές οι πράξεις καταδικάστηκαν άμεσα, δήλωσε, από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ούτε και ανεκτές.

Ο κ. Κόμπος θέλησε να ευχαριστήσει τη Σλοβακία για την στάση αρχών στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Εξέφρασε επίσης «προσωπικά ευγνωμοσύνη» στα μέλη του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο για την προσπάθειά τους τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Πύλας.

Τόσο ο ΥΠΕΞ, όσο και ο Πρέσβης της Σλοβακίας αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις και την προσδοκία για ενίσχυση και διεύρυνσή τους.

Ο Martin Bezák σημείωσε ότι η Ημέρα Συντάγματος αφορά την 1η Σεπτεμβρίου 1992 κι ακολούθησε αυτό που είναι γνωστό ως «βελούδινη επανάσταση» στην πρώην Τσεχοσλοβακία και με την επέτειο αυτή γιορτάζουν τις αξίες, τις αρχές, τα δικαιώματα και ελευθερίας που χαρακτηρίζουν την Δημοκρατίας της Σλοβακίας.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, είπε, χαρακτηρίζει τη διπλωματία της Σλοβακίας τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αναφέρθηκε επίσης σε τρεις βασικές αρχές στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Σλοβακίας: σεβασμός, βοήθεια (assistance) και διαδραση-αλληλεπίδραση (interaction). Όπως εξήγησε, και οι δύο χώρες επιδεικνύουν σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών, που είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά για μικρά κράτη, όπως η Σλοβακία και η Κύπρος. Σημείωσε δε ότι γι’ αυτό το λόγο και οι δύο χώρες δεν αναγνωρίζουν την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου και η Σλοβακία – πρόσθεσε – όπως και η Κύπρος, καταδικάζει έντονα την εισβολή, κατοχή και προσάρτηση ως εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής, ανεξάρτητα σε ποιο μέρος της Ευρώπης ή του κόσμου συμβούν.

Για τη βοήθεια, ο Σλοβάκος Πρέσβης αναφέρθηκε στη φιλοξενία και διοργάνωση πάνω από 300 δικοινοτικών συναντήσεων ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας και πάνω από 130 συναντήσεων της επιτροπής προετοιμασίας αυτών στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Σημείωσε επίσης ότι η Σλοβακία έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 4.500 στρατιώτες κι αστυνομικούς στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Πρόσφατα, είπε, στις 8 Αυγούστου επέδειξαν τον υψηλό επαγγελματισμό τους και την αφοσίωσή τους στην εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και σημείωσε την παρουσία πολλών απόψε στην εκδήλωση.

«Επιβεβαιώνω απόψε ότι η μόνη φιλοδοξία της Σλοβακίας όσον αφορά την προσφορά των καλών της υπηρεσιών, είναι να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αξίες της ΕΕ, ώστε η μέλλουσα λύση να είναι βιώσιμη και δίκαιη, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Ο κ. Bezák αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεπίδραση όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών, αλλά και στο επίπεδο των απλών ανθρώπων, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 50.000 Σλοβάκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο ενώ αρκετές χιλιάδες Κύπριοι έχουν επισκεφθεί τη δική του χώρα. Περίπου 2.500 Σλοβάκοι πολίτες, ανέφερε, διαμένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο.

Στον χώρο υποδοχής του Θεάτρου είχε τοποθετηθεί έκθεση από τις σημαντικότερες στιγμές και γεγονότα των διπλωματικών σχέσεων Σλοβακίας – Κύπρου και την παρουσία του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στην δεξίωση – εκδήλωση προσκλήθηκαν Υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΚΔ, πολιτικοί κι από τις δύο κοινότητες, αξιωματούχοι διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών στη Λευκωσία κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση