ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο άρμα Ενδιάμεσου προσβλέπει για το ‘19 ο Λιλλήκας

Πρότεινε σε Περδίκη να αναλάβει τις πρωτοβουλίες κοινού ψηφοδελτίου στον χώρο για τις ευρωεκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο άρμα του ενδιάμεσου χώρου, προσβλέπει να συμπεριληφθεί για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών η Συμμαχία Πολιτών, με τον Γιώργο Λιλλήκα να κάνει εδώ και καιρό κινήσεις που θα ευνοήσουν την ένταξή του στον συνασπισμό των κομμάτων του εν λόγω χώρου πλην του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ίδιος είχε επαφή με τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη προτείνοντάς του ένα κοινό ψηφοδέλτιο μεταξύ ΕΔΕΚ, Οικολόγων Συμμαχίας Πολιτών και Αλληλεγγύης, ακόμα και τη συμμετοχή του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Παύλου Μυλωνά, με τον κ. Περδίκη να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους υπόλοιπους αλλά και να τους πείσει.

Γιώργος Περδίκης, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους βλέπουν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Παύλος Μυλωνάς δεν φέρεται να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, ενώ η ΕΔΕΚ από την άλλη βλέπει αρνητικά, όχι μόνο τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ και στελέχη της ΕΔΕΚ είναι αρνητικοί για συνεργασία με την Κίνηση Αλληλεγγύη.

Η χορηγία

Το τι θα γίνει τελικώς είναι ένα ζήτημα ανοικτό, το σίγουρο είναι πως ένα κοινό ψηφοδέλτιο φαίνεται πως θα ευνοήσει όλες τις εν λόγω πολιτικές ομάδες. Όχι μόνο γιατί θα κρυφτούν κάτω από το κοινό ψηφοδέλτιο τα όποια εσωκομματικά και λειτουργικά προβλήματα, αλλά και γιατί ένα καλό ποσοστό θα διατηρήσει το ποσό χορηγίας που λαμβάνουν ως κόμματα.

Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε από νωρίς πως θέλει να κατέλθει μόνο του. Βλέπει όμως θετικά μία κοινή πορεία των κομμάτων της Αλλαγής. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως μία κοινή συμπόρευση όλων των δυνάμεων που συνεργάστηκαν στις προεδρικές εκλογές υπό την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Αφενός γιατί το ενδεχόμενο να κερδίσουν μία δεύτερη έδρα κρίνεται απίθανο από όλους και αφετέρου γιατί στόχος του ΔΗΚΟ είναι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, για να λάβει ένα ιδιαίτερα καλό ποσοστό που θα σβήσει τις όποιες φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό, αλλά παράλληλα και να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία του κόμματος στον χώρο.

Ευνοούνται όλοι

Ο Γιώργος Λιλλήκας μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται μία αξιοπρεπή παρουσία στις ευρωεκλογές, καθώς η Συμμαχία Πολιτών βρίσκεται πλέον στην κόκκινη ζώνη επιβίωσης.

Το σημαντικό από πλευράς Γιώργου Λιλλήκα είναι πως δεν έχει ως προτεραιότητα την εκλογή δικού του υποψηφίου, αλλά να βρίσκεται κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο που ενδεχομένως να κρύψει και τις όποιες αδυναμίες. Οι Οικολόγοι από την άλλη βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο εκλογής υποψηφίου τους. Σημειώνεται πως ο Γιώργος Περδίκης, σε συνέντευξή του στην «Κ», έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο μετακίνησής του στην Ευρωβουλή δεν θα ήταν ένα σενάριο απομακρυσμένο. Ενδιαφέρον για κοινή πορεία έχει και η Ελένη Θεοχάρους, καθώς έτσι βλέπει πως οι πιθανότητες εκλογής της αυξάνονται. Πολιτικοί κύκλοι πάντως δεν αποκλείουν η κα Θεοχάρους να είναι ανοικτή και για άλλες συνεργασίες στο ενδεχόμενο που δεν καρποφορήσει το κοινό ψηφοδέλτιο του Κέντρου. Αυτές οι σκέψεις σε συνδυασμό με το ότι θα διατηρήσουν στον ίδιο βαθμό την επιχορήγηση του κράτους, ενισχύει τις πιθανότητες κοινής σύμπλευσης.

Κλωτσά η ΕΔΕΚ

Το ζήτημα ωστόσο είναι το τι θα κάνει η ΕΔΕΚ. Στην ΕΔΕΚ βλέπουν θετικά την συνεργασία με τους Οικολόγους και μόνο. Αυτό φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε συνάντηση που είχε στα τέλη του Μάρτη ο Μαρίνος Σιζόπουλος με το Γιώργο Περδίκη.

Στην ΕΔΕΚ είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών με τα στελέχη να θυμίζουν την «άσχημη» εμπειρία του 2013. Δεν είναι όμως μόνο ο Γιώργος Λιλλήκας το ζήτημα για την ΕΔΕΚ, αλλά και το ενδεχόμενο κοινής συμπόρευσης με την Ελένη Θεοχάρους. Ενδεικτική η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη σε συνέντευξή του στην «Κ».

«Αν είναι να μπούμε στη λογική για να αποφύγουμε το να πάρει την έδρα το ΕΛΑΜ να συμμαχήσουμε και με τον διάβολο ας πάμε να κάνουμε συμμαχία με τα άλλα μεγάλα κόμματα», σημείωσε τονίζοντας πως όμορος δύναμη με την ΕΔΕΚ είναι οι Οικολόγοι και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι διαφορετικό να στηρίζεις έναν υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές όπου μπορείς να βρεις τις ελάχιστες συγκλίσεις και πολύ διαφορετικό να κατεβαίνεις με κοινό ψηφοδέλτιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση