ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος

Στο Κυπριακό, και δη στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών προς επίλυσή του, αναμένεται να εστιάσει ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Στο Κυπριακό, και δη στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών προς επίλυσή του, αναμένεται να εστιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την προσφώνησή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Τρίτη. Οι εργασίες της συνόδου της Ολομέλειας αρχίζουν σήμερα το απόγευμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί αρχικά, μεταξύ άλλων, στο όραμά του για την Ευρώπη. Επίσης θα μιλήσει για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα θέματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και τη Νότια Γειτονία.

Κατά την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει επίσης συνάντηση με την Πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τις ηγεσίες πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber, τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης», Renew Stéphane Séjourné και τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Pedro Marques.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στην Ολομέλεια με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ υπό τον τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει την Τρίτη το πρωί με τους Ευρωβουλευτές τις απόψεις του για τις προκλήσεις και το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτή θα είναι η ενδέκατη συζήτηση στην Oλομέλεια της σειράς «Αυτή είναι η Ευρώπη» και η τέταρτη για το 2023, μετά τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Xavier Bettel και τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Gitanas Nausėda.

Οι ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή τη σειρά συζητήσεων το 2022 ήταν η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Micheál Martin, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Robert Golob.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φθάνει αργά σήμερα στο Στρασβούργο, όπου το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Την Τρίτη στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υποδοχής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν συνάντηση, την οποία θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στα ΜΜΕ.

Στις 11:30 π.μ. ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν σχόλια και ερωτήσεις Ευρωβουλευτών και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η δευτερολογία του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στη 1:30 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Weber προς τιμή του Προέδρου, στο οποίο θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Αντιπρόεδροι του ΕΛΚ.

Στις 3:30 μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης», Renew Stéphane Séjourné και στις 4 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Pedro Marques.

Στις 5 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου και στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει σε συντονιστική συνάντηση με την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις 14 Ιουνίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Στρασβούργο, και μετέπειτα στη Βιέννη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Άλλα θέματα στην ατζέντα της Ολομέλειας ΕΚ

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου της Ολομέλειας του ΕΚ τα τεθούν σε ψηφοφορία οι συστάσεις της ερευνητικής επιτροπής για την παράνομη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών (όπως το Pegasus) και τον αντίκτυπό της στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα ΜΜΕ.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, αρχικά σε συζήτηση την Τετάρτη και στη συνέχεια μέσω των συστάσεων που αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη. Στην τελική της έκθεση που εγκρίθηκε τον Μάιο, η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του Pegasus και άλλου κατασκοπευτικού λογισμικού εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάχρησης τέτοιου είδους εφαρμογών στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η εισηγήτρια της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) Σοφία ιν ‘τ Βελντ είχε δηλώσει στις αρχές Μαϊου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργου πως υπάρχουν ενδείξεις για παράνομες εξαγωγές κακόβουλων λογισμικών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και ενδεχομένως και από άλλες χώρες,

Επίσης το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη και θα ψηφίσει την Πέμπτη τις προτάσεις του με έναυσμα τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τα «Pandora papers» και άλλες διαρροές δεδομένων. Η έκθεση ζητά την ταχεία έγκριση από την ΕΕ της ήδη προταθείσας νομοθεσίας, καθώς και μεγαλύτερη δέσμευση για την ορθή εφαρμογή και επιβολή των υφιστάμενων συμφωνιών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση ξένου πλούτου μέσω φορολογικών καθεστώτων, λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων». Οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα των εργασιών της υποεπιτροπής φορολογικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε σειρά δημόσιων ακροάσεων και διερευνητικές επισκέψεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Την Τετάρτη το πρωί σε συζήτηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, οι Ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Την Τρίτη το πρωί, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και τις μελλοντικές προσπάθειες για την βιώσιμη ανοικοδόμηση της χώρας. Η συζήτηση θα καλύψει διάφορα ζητήματα, με τους ευρωβουλευτές να αναμένεται να εστιάσουν στην πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο. Οι Ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν επίσης το όραμά τους σχετικά με τον τρόπο βιώσιμης ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την ενσωμάτωσή της στην ευρωατλαντική κοινότητα. Η συζήτηση αυτή θα ολοκληρωθεί με ψήφισμα που θα υποβληθεί στην ολομέλεια την Πέμπτη.

Ένα χρόνο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, το ΕΚ θα ψηφίσει επίσης επί πρότασης για τη σύνθεση του Κοινοβουλίου και θα συζητήσει την εκκρεμούσα αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας. Μετά την ψηφοφορία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων που πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη σχετικά με την πρότασή του για τον τρόπο κατανομής των εδρών του μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο. Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με την Επιτροπή τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη νομοθεσία για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το ΕΚ θα συζητήσει, εξάλλου, την Τρίτη και θα ψηφίσει την Τετάρτη σχετικά με το πρώτο σύνολο ολοκληρωμένων κανόνων στον κόσμο για τη διαχείριση του ρίσκου που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη, αποσκοπώντας στην προώθηση των χρήσεων της τεχνολογίας αυτής σε ευθυγράμμιση με τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης εποπτείας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της απαγόρευσης των διακρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση