ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης στοχεύουν στα Κατεχόμενα

Γιατί προτείνουν την απόσυρση της Ειρηνευτικής Δύναμης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Επωφελούμενη από τον διάλογο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με τις υπηρεσίες και τα έξοδα των διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά προβάλλει τη δική της θέσης για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι πλέον ήρθε η στιγμή να αναθεωρηθεί η παρουσία του ΟΗΕ στο νησί κι αυτό διότι ο διεθνής παράγοντας πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην ε/κ πλευρά για την ριζική αναθεώρηση του status quo στο Κυπριακό.

Πρόκειται για μια παλαιότερη θέση της τ/κ πλευράς που ακούστηκε για πρώτη φορά την περίοδο των διεθνών διασκέψεων, όταν κύκλοι της τ/κ ηγεσίας εξέπεμψαν το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να αναθεωρήσει την στάση του στο Κυπριακό παράλληλα με την προώθηση ή αποτυχία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η τοποθέτηση του Κουντρέτ Όζερσαϊ

Στη στάση της τ/κ πλευράς, φως έρχεται να ρίξει νέα τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της «κυβέρνησης» και «υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ. Αναλύοντας την αντίδραση της ε/κ πλευράς στην πρόταση της τ/κ ηγεσίας η οποία μεταβιβάστηκε στον ΟΗΕ, τονίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την τροποποίηση του status quo στο Κυπριακό.

Ο κ. Όζερσαϊ υπενθυμίζει ότι την περίοδο 1963-1974, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να εμποδίσει την εμφύλια σύρραξη στο νησί. Επίσης, υπήρξε σε θέση θεατή απέναντι στο πραξικόπημα του 1974.

Που το πάει η τ/κ πλευρά;

Στα πλαίσια της παραπάνω ανάλυσης, ο κ. Όζερσαϊ τονίζει: «Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί των δυο κοινοτήτων έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν και δίχως την παρουσία μιας στρατιωτικής δύναμης, η οποία μεταφέρει επιστολές ανάμεσα στις δυο πλευρές. Για να συμβεί αυτό δεν επιβάλλεται η παρουσία του ΟΗΕ στο νησί».

Τέλος, ο κ. Όζερσαϊ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Σε περίπτωση που δεν πάρει παράταση η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ή αναθεωρηθούν με ριζικό τρόπο τα καθήκοντα και η δομή της, η ε/κ πλευρά δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την πιο θεμελιώδη ρητορική του status quo, η οποία την ικανοποιεί εδώ και μισό αιώνα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποία η ε/κ ηγεσία έχει μεγάλη ένταση στο ζήτημα του γλωσσικού εγχειριδίου, που προτείνει στους δημοσιογράφους την αποφυγή ορισμένων ορισμών» .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση