ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:46
 

Στοίχημα για ΑΚΕΛ οι χαμένοι ψηφοφόροι

Η δραστηριοποίηση του κομματικού μηχανισμού, τα βήματα Κατσουρίδη και η πολιτική απέναντι στον Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να ξεκίνησε μουδιασμένα την προεκλογική του εκστρατεία, ωστόσο φαίνεται να κάλυψε αρκετό έδαφος, πλησιάζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο που κρατά ακόμα τη δεύτερη θέση. Αυτό καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να έχει αύξηση των ποσοστών του, ύψους 3,1% καλύπτοντας τη διαφορά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο από τις 6 μονάδες στις 4.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να ανατρέψει τη μέχρι τώρα εικόνα και να οδηγηθεί τελικώς στον β’ γύρο αφήνοντας πίσω του τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η πλήρης συσπείρωση του ΑΚΕΛ βάσει των ποσοστών του 2016, σίγουρα δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται ο επαναπατρισμός των χιλιάδων χαμένων ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, το ΑΚΕΛ ενεργοποίησε πλήρως τους κομματικούς μηχανισμούς, ενίσχυσε την επιθετική πολιτική απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη και στρέφει παράλληλα το βλέμμα στις κινήσεις Νίκου Κατσουρίδη.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν κατάφερε μόνο να αυξήσει τη συσπείρωση του κόμματος αλλά να ενισχύσει τις εισροές του από άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ φτάνει το ποσοστό του 72,8%. Από το ΔΗΚΟ λαμβάνει το 6,3% από την ΕΔΕΚ το 5,6% από τη Συμμαχία Πολιτών το 3,6% και από τους Οικολόγους το 11,5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από όσους απείχαν το 2016 λαμβάνει το 11,4%.

Εισροές που ενδεχομένως να αφορούν ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεξαν να απέχουν στις βουλευτικές του 2016. Όσο κι αν η αύξηση των ποσοστών φαίνεται ενθαρρυντική, ο επόμενος μήνας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος για το πώς θα προχωρήσει ο Σταύρος Μαλάς και αν θα καταφέρει τελικώς να καλύψει τη διαφορά.

Η παρουσία Στεφάνου και η κινητοποίηση

Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική είναι η κινητοποίηση του ΑΚΕΛ. Η παρουσία του Στέφανου Στεφάνου στο επιτελείο του κ. Μαλά επέφερε όπως όλα δείχνουν καρπούς. Και αυτό γιατί το επιτελείο φαίνεται να έχει βελτιωθεί αρκετά ως προς τον επικοινωνιακό και στρατηγικό σχεδιασμό του. Το κόμμα της Αριστεράς έχει κυριολεκτικά οργώσει την Κύπρο με καθημερινές επαφές και συγκεντρώσεις, ούτως ώστε να συσπειρώσει πλήρως το κόμμα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Τα ποσοστά στον Αναστασιάδη

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ παρουσιάζει διαρροές προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Διαρροές ύψους 8,9%. Στο ίδιο ποσοστό κινείται και η διαρροή σε δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ προς τον νυν Πρόεδρο. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, οι λόγοι φαίνεται να σχετίζονται με το κυπριακό. Πάντως στο ΑΚΕΛ φαίνονται αποφασισμένοι να μειώσουν κατά πολύ τη διαρροή απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη ενισχύοντας την επιθετική πολιτική τους. Το αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Pressing σε Κατσουρίδη

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται στους ΑΚΕΛικούς κύκλους είναι το τι θα γίνει με τον Νίκο Κατσουρίδη. Κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως για την πλήρη συσπείρωση του κόμματος αλλά και την επιστροφή ψηφοφόρων, το κόμμα και δη ηγεσία θα πρέπει να κλείσει την εσωκομματική αυτή πληγή, αποκαθιστώντας τον Νίκο Κατσουρίδη. Όπως λέγεται κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά την υποψηφιότητα του κ. Μαλά, όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά. Ήδη ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στο TVONE άλλαξε εμφανώς τη ρητορική του απέναντι στον κ. Κατσουρίδη και του άσκησε τις ανάλογες πιέσεις για να δουλέψει για την υποψηφιότητα του κ. Μαλά. «Ο Νίκος Κατσουρίδης έχει μια ιστορία. Δεν είναι τυχαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ. Είναι ένα από εκείνα τα στελέχη που αναδείχθηκαν στην κορυφή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Νομίζω ότι το χρωστά στον εαυτό του και στο όνομα της οικογένειας πρώτα και πάνω από όλα να συνταχθεί με τις αποφάσεις του κόμματός του» ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε δε πως το ΑΚΕΛ είναι πάντα μεγαλόψυχο και μεγαλόκαρδο, υπογραμμίζοντας πως όταν είσαι στην πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια να νιώθεις πικρία και απογοήτευση.

Την ανάγκη αξιοποίησης του Νίκου Κατσουρίδη αντιλαμβάνεται και ο Σταύρος Μαλάς ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ ο οποίος δήλωσε πως μιλά με τον Νίκο Κατσουρίδη και πως ο τελευταίος τον κάλεσε να επικοινωνεί μαζί του όποτε χρειάζεται κάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X