ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Στυλιανίδης: Ανθρωπιστική βοήθεια 89 εκατ.ευρώ προς την Αιθιοπία

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 89 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2019 προς την Αιθιοπία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στη σομαλική περιφέρεια της Ανατολικής Αιθιοπίας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων.

Όπως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της Αιθιοπίας και των προσφύγων από γειτονικές χώρες, καθώς και οι φυσικές καταστροφές, όπως η ξηρασία. Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από γειτονικές χώρες, σημειώνει η Κομισιόν.

"Η βοήθεια της ΕΕ επικεντρώνεται στην παροχή καθαρού νερού, καταλυμάτων, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και στη διανομή τροφίμων, την αντιμετώπιση των υποσιτιζόμενων παιδιών και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιδημιών. Επιπλέον, οι εκτοπισθείσες οικογένειες λαμβάνουν βασικά είδη ανάγκης όπως μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη οικιακής χρήσης", αναφέρεται. "Η ΕΕ προωθεί την πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια και την ταχεία παροχή της τόσο σε περιοχές εκτοπισμού όσο και σε περιοχές επιστροφής", σημειώνεται. "Η επιστροφή των εκτοπισθέντων πληθυσμών πρέπει να είναι εθελοντική και ασφαλής και η βοήθεια δεν θα πρέπει να συμβάλλει σε πολιτικές ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες ή ακούσιες επιστροφές", καταγράφει η Κομισιόν.

Από τον καταυλισμό για εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας Qologi, πλησίον της Τζιτζίγκα, πρωτεύουσας της σομαλικής περιφέρειας της Αιθιοπίας, ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά ότι η Αιθιοπία είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "καθώς η χώρα διέρχεται περίοδο βαθιών θετικών πολιτικών αλλαγών, η ΕΕ θα εντείνει τη στήριξη προς τους πλέον ευάλωτους Αιθίοπες. Διαπίστωσα ο ίδιος πόσο σημαντική είναι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των εκτοπισθέντων. Τους βοηθά να εξασφαλίζουν τροφή για τα παιδιά τους, να τους παρέχουν φάρμακα και να τα στέλνουν στο σχολείο. Αυτή είναι η βοήθεια της ΕΕ που σώζει ζωές", κατέληξε ο Επίτροπος.

Παράλληλα ο Επίτροπος πραγματοποιεί συναντήσεις με τις αιθιοπικές αρχές: χθες συναντήθηκε με την πρόεδρο της Αιθιοπίας κα Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα στην Αντίς Αμπέμπα, όπου ο Επίτροπος τόνισε εκ νέου την ισχυρή εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αιθιοπία και επανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει τη διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας. Ακόμη συναντήθηκε στη Τζιτζίγκα με τον πρόεδρο της σομαλικής περιφέρειας της Αιθιοπίας κ. Μουσταφά Μοχάμεντ Ομάρ και με τους εταίρους που παρέχουν επιτόπια βοήθεια για να συζητήσουν σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση. Ο Επίτροπος πρόκειται επίσης να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, καθώς και της Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης συγκρούσεις, εκτοπίσεις πληθυσμών και φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία. Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν για να αποφύγουν τη βία και τις συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

"Πηγή σοβαρής ανησυχίας αποτελούν οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο καθώς και η πίεση που ασκείται στους εκτοπισθέντες να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους παρά τη συνεχιζόμενη βία. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών και της ξηρασίας", αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον, "η Αιθιοπία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην Αφρική. Έχει υποδεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και η εισροή προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί ιδίως από το Νότιο Σουδάν και την Ερυθραία.
Μεταξύ του πληθυσμού των προσφύγων, ο υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, και η βία με βάση το φύλο αποτελούν αντικείμενο υψίστης ανησυχίας", αναφέρει η Κομισιόν.

"Μετά από δύο διαδοχικές περιόδους ξηρασίας, εκτιμάται ότι 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, επιπλέον των 7,9 εκατομμυρίων που θεωρούνται χρόνια ευάλωτοι. Η αυξανόμενη εθνοτική βία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος παράγοντας εκτόπισης", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X