ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

Συλλούρης: Δύσκολη η προσπάθεια της ε/κ πλευράς για διαπραγμάτευση με Τ/κ ηγέτη

O Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ευκταία λύση δεν μπορεί να υπάρξει

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης της Άγκυρας, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο πεσόντων αστυνομικών και εθελοντών αγωνιστών κατά την τουρκανταρσία του 1963-1964.
 
«Οι προκλητικές και υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας -και κατ’ επέκταση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας- καθώς και οι διαχρονικές συμπεριφορές που στοχεύουν στον διαχωρισμό του πληθυσμού της Κύπρου και στη νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών ως τετελεσμένων, αποδεικνύουν ότι η επίτευξη μιας δίκαιης λύσης επί του εθνικού μας ζητήματος είναι κάτι ανέφικτο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ευκταία λύση δεν μπορεί να υπάρξει. «Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μιλάμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε, θα πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Με την Τουρκία να χειρίζεται απόλυτα το εθνικό μας ζήτημα και να κατευθύνει τις αποφάσεις και τις κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι διαδικασίες γίνονται ακόμη πιο επώδυνες και οι ελπίδες μας περιορίζονται", σημείωσε.

"Ωστόσο, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε μια λειτουργική τουλάχιστον λύση, για το κράτος και τους πολίτες, που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις αρχές της δημοκρατίας, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε Κύπριου πολίτη», πρόσθεσε.
 
Στην ομιλία του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η ιστορία του τόπου μας αποδεικνύει διαχρονικά, «ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα επί του εθνικού μας ζητήματος πηγάζει κατευθείαν από την Τουρκία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβληθεί και να κυριαρχήσει επί της Κύπρου σε επίπεδο πολιτικό και γεωστρατηγικό».
 
«Ανέκαθεν, η Τουρκία λειτουργούσε βάσει επεκτατικών σχεδίων, με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάληψη του πλήρους ελέγχου του νησιού.  Ένα μέσο που χρησιμοποιεί διαχρονικά η Τουρκία είναι η ενθάρρυνση ακραίων εθνικιστικών τάσεων και αισθημάτων μισαλλοδοξίας στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Απόρροια αυτής της στάσης και συμπεριφοράς από μέρους της Τουρκίας, ήταν η δημιουργία χάσματος, καθώς και η πρόκληση διενέξεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με αποκορύφωμα τις συγκρούσεις του 1963-1964. Στην πραγματικότητα, οι συγκρούσεις του 1963-1964 αποτέλεσαν τον πρώτο πληθυσμιακό διαχωρισμό του κυπριακού λαού, ενώ εξελίχθηκαν σε ένα καλά οργανωμένο τουρκικό πραξικόπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα, τιμούμε τη μνήμη αυτών που προστάτευσαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση την ανεξαρτησία και την υπόσταση της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Η  ενθύμηση της προσφοράς και της θυσίας τους, λειτουργεί για μας ως κινητήρια δύναμη, ώστε να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στους πραγματικούς υπαίτιους για την κατοχή της πατρίδας μας, την επαπειλούμενη διχοτόμηση του νησιού, οι οποίοι έχουν ίσως και την προσδοκία ότι θα λησμονήσουμε τα πραγματικά γεγονότα και την αλήθεια και θα συνθηκολογήσουμε σε μια άδικη και ντροπιαστική λύση. Μια τέτοια υποχώρηση από μέρους μας θα είναι η επιτάφια πλάκα για τη χώρα, την ιστορία, το Έθνος μας», σημείωσε.
 
Με σκληρή και σοβαρή δουλειά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, "οφείλουμε την ίδια στιγμή να εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό τους κράτους μας, αναβαθμίζοντας θεσμούς και μηχανισμούς, ενισχύοντας τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, πατάσσοντας την κακονομία και τη διαφθορά».
 
Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι τα κάστρα δεν πέφτουν με ευχές και οι μεγάλες αλλαγές δεν επιταγχάνονται με οπισθοχωρήσεις. "Η ιστορική αλήθεια είναι μία. Τα γεγονότα είναι εκεί και τα γνωρίζουμε. Ορθώνονται ενώπιόν μας και ζητούν από εμάς επαγρύπνηση, αίσθημα αγωνιστικότητας και φρόνημα ισχυρό και ακέραιο, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για αποκατάσταση της τάξης και της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων μας. Άσβεστη ας μένει στον χρόνο η ανάμνηση της θυσίας και της προσφοράς τους», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X