ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συλλούρης: Κύρια ευθύνη της Βουλής για μετάβαση στην έξυπνη εποχή

Η Κύπρος είναι ουραγός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το πέρασμα στην έξυπνη εποχή

ΚΥΠΕ

Η Βουλή πρέπει να έχει και να διαδραματίσει τον πρώτο ρόλο και να φέρει την κύρια ευθύνη στη σύζευξη του ψηφιακού με τον φυσικό και τον βιολογικό κόσμο και να περάσει στην έξυπνη εποχή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε κατά την οποία ανακοίνωσε το συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η Βουλή την Πέμπτη με τίτλο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση έρευνα που διενήργησε η Βουλή, η Κύπρος είναι ουραγός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το πέρασμα στην έξυπνη εποχή και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι τα 2/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών θα έχουν θέσεις εργασίας που σήμερα είναι άγνωστες.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το συνέδριο εκπληρώνει την υπόσχεση που δόθηκε πέρσι στην τελετή λήξης του συνεδρίου: «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε πέρσι και θα τον επικεντρώσουμε στον τόπο μας.

Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να αναζητηθούν, εντοπιστούν και αναλυθούν οι δράσεις τις οποίες όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε: Κράτος, κοινοβούλιο, επιχειρηματικός και επιστημονικός κόσμος, πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είπε.

Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη, στο οποίο θα καλέσουμε να συμμετέχουν, με πολλαπλές δράσεις και συνέργειες, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου μας, ακαδημαϊκοί και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, τον επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό κόσμο, αρμόδιους φορείς και οργανώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλλούρης, αφού ανέφερε ότι αποδέχεται ότι επισυμβαίνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, χωρίς να εξετάζει εάν ο όρος είναι δόκιμος, πρόσθεσε ότι αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα από τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη που εξελίσσεται στον πλανήτη εμπλέκει και εμπλέκεται σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της ζωής.

Δεν έχει πλέον βασικός διαχωρισμό σε τομείς, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και αναφερόμενος στον τομέα της υγείας για τον οποίο ερωτήθηκε, παρατήρησε πως η ανάπτυξη στην υγεία οδεύει στην ανάπτυξη μηχανημάτων που θα επιτελέσουν ρόλο ίσως πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο τον γιατρό.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακολούθως πως ήδη και μετά την αθόρυβη εξέλιξη της περσινής συζήτησης έχουν αναπτυχθεί νομοθεσίες που είτε ψηφίστηκαν είτε οδεύουν σε ψήφιση, επισημαίνοντας ότι δεν μιλούμε για θεωρίες, αλλά για πράξεις εκ των οποίων μία είναι να δημιουργηθούν τα θεσμικά πλαίσια, τα οποία χρειάζονται για να κτίσουμε το περιβάλλον, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των ουραγών των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Κύπρος μπορεί να καταταγεί μεταξύ των 5 πρώτων κρατών μελών, επειδή, όπως εξήγησε η σχετική έρευνα, κατέδειξε ότι το ανθρώπινο δυναμικό εντός Κύπρου, Κύπριοι του εξωτερικού και οι επιστήμονες που δεν είναι Κύπριοι, αλλά θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο, είναι πάρα πολλοί.

Υπέδειξε περαιτέρω πως «το επίπεδο μας δεν θα πρέπει να το μετρούμε από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά στο σημείο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε».

Ερωτηθείς για την αιτία στην οποία οφείλεται η αργοπορία της Κύπρου στην προσαρμογή, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι «το αφήνουμε στην τύχη και την πρωτοβουλία του κάθε Κύπριου, της κάθε εταιρείας, ή της κάθε ξένης εταιρείας που θέλει να έρθει στην Κύπρο, για να μην πω, ότι έχουμε και μια τάση, όπου μπορούμε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη ή να την καθυστερήσουμε, οι θεσμοί μας και οι μηχανισμοί μας …».

«Αν είχαμε άλλη προσέγγιση πριν δεκαετίες, μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο μπροστά», συνέχισε, προσθέτοντας, ότι μπορούμε να το κάνουμε έστω και τώρα.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από το Συνέδριο της Βουλής θα δημιουργηθεί η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί για τη δημιουργία ενός δικτύου, το οποίο θα φέρει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δημιουργήσουν μια Κύπρο που θα εισέλθει άμεσα στις εξελίξεις, να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους.

Μέσα από την έρευνα της Βουλής, συμπλήρωσε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν είναι γνωστό το 65% των δουλειών που θα έχουν τα παιδιά, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών. «Δεν θα είναι γιατρός, δικηγόρος αλλά κάτι άλλο που σήμερα δεν γνωρίζουμε τον ορισμό της εργασίας», εξήγησε.

Στην κυπριακή πολιτεία, που αποτελείται από την εκτελεστική εξουσία, τη Βουλή, τα δικαστήρια, η Βουλή έχει να διαδραματίσει τον πολιτικό της ρόλο και δικαιούται να έχει οράματα και να θέτει στόχους, είπε ο κ. Συλλούρης όταν ερωτήθηκε αν η Βουλή προσπαθεί να υποκαταστήσει την εκτελεστική εξουσία.

Διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά την 4η βιομηχανική επανάσταση ο στόχος της Βουλής δεν είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία, αλλά η καταλυτική δράση για εμπλοκή όλων των φορέων».

«Δεν θα γίνουμε κυβερνώσα Βουλή, θα γίνουμε υπηρετούσα Βουλή», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Ερωτηθείς εάν το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα αντανακλαστικά ώστε να λειτουργήσει με τις απαιτούμενες ταχύτητες και να παράσχει την απαιτούμενη εκπαίδευση για τα άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος, είπε πως όλη αυτή η συζήτηση και το δίκτυο που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι για να διαπιστώσουμε, ποιος θα κάνει τι για να συμβαδίσουμε με την νέα εποχή.

Σημείωσε ότι στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Υπουργός.

Ανέφερε ότι στη συνέχεια από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 μ.μ. θα διεξαχθούν οι εργασίες των τριών πάνελ με τομείς εστίασης Α. την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Β. την Υγεία και Γ. την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο οι τοποθετήσεις όσο και η εποικοδομητική συζήτηση που θα διεξαχθεί στα τρία πάνελ θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν», συνέχισε και πρόσθεσε ότι τα πρακτικά όλων των συζητήσεων θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον, όπως συνέβη και με τα πρακτικά του περσινού συνεδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση