ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:31
 

Συνεδριάζει στη Λεμεσό η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Δεκαεννέα κράτη μέλη της συνέλευσης θα συμμετέχουν σε εργασίες στο Πισσούρι

Newsroom K

Στο Πισσούρι της Λεμεσού πραγματοποιούνται την Τρίτη και Τετάρτη ο εργασίες της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και συγκεκριμένα η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Στη συνεδρία, θα συμμετάσχουν, δεκαεννέα κράτη μέλη της Συνέλευσης: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Καμποτία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Κουβέιτ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Συρία και Ταϋλάνδη με προεδρεύον τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη.

«Η ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της Προεδρίας της Επιτροπής, που είναι επιφορτισμένη και με την Ενέργεια, είναι πολύ σημαντική και αυξάνει ταυτόχρονα και το αίσθημα ευθύνης του Κοινοβουλίου μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τορναρίτης για να προσθέσει πως αποτελεί προσωπικό και συλλογικό στόχο η ανάδειξη, μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής, των κοινών προβληματισμών και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. «Μόνο μέσα από κοινή και στοχευμένη δράση μπορούμε να ελπίζουμε σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ρόλος της Ασίας στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης είναι βαρυσήμαντος. Οι προκλήσεις της εποχής μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη συμβολή της Ασίας και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πραγματική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η Κύπρος, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως αξιόπιστος και σταθερός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας» δήλωσε ο κ. Τορναρίτης σημειώνοντας πως το θέμα της ενέργειας παραμένει επίσης ψηλά στις προτεραιότητες της Κύπρου ειδικότερα, αλλά και της Επιτροπής γενικότερα.

«Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έχει δημιουργήσει αισιόδοξες προοπτικές για την Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενεργειακό κόμβο. Οι προοπτικές αυτές είναι ακριβώς όλο και πιο ελπιδοφόρες χάρη στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου που συνδέει την Ευρώπη με τις αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και χάρη στο ρόλο της ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε.

Η ατζέντα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, κύριο θέμα συζήτησης θα είναι τα προσχέδια Ψηφισμάτων που αφορούν στο ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας και τη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα προσχέδια των Ψηφισμάτων που θα εγκριθούν, θα παραπεμφθούν στην επόμενη Ολομέλεια της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.


Την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας της Επιτροπής, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης την Τρίτη 26 Ιουνίου (στις 09.30 π.μ.). Ο κ. Τορναρίτης θα απευθύνει εισαγωγική ομιλία και θα προεδρεύει της συνεδρίας καθ’ όλη τη διήμερη διάρκειά της. Στη συνεδρία μετέχει επίσης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Χριστάκης Τζιοβάνης, ως το έτερο μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Έτοιμοι για Τριμερή ακόμα και τον Οκτώβριο

«Ρωτείστε και τον Άντρο τoν φίλο του Ακιντζί αν συμφωνεί!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Σήμερα στην «Κ»: Πώς ΗΠΑ και Ρωσία έστρωσαν χαλί στην Τουρκία

«Τελικά τρεις ανάγωγοι, φιλοχρήματοι και ανιστόρητοι κυβερνούν τη Γή μας!»
ΑΚΑ  |  10:11

Προειδοποιεί για κυρώσεις ο Τραμπ, θα ανταποδώσουμε λέει ο Τσαβούσογλου

«Όταν αφήσεις την άρκαστη και απλώσει, δύσκολα την εξολοθρεύεις! Ακούς κύριε Τραμπ? »
ΑΚΑ  |  08:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X