ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:20
 

Συνεδριάζει το Ανώτατο για την 56η έδρα

Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνεδριάζει από 12 το μεσημέρι για ακρόαση της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την 56η έδρα του σώματος με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστράφηκε στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του Ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος με τίτλο «Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, «οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση, την οποία είχε εξασφαλίσει το ΚΥΠΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε στις 30 Απριλίου 2018, για δεύτερη φορά, την εκλογή και την ανακήρυξη του βουλευτή του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιώργου Παπαδόπουλου, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό τον τροποποιητικό νόμο της Βουλής με τον οποίο πληρώθηκε η επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5.

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, με 15 ψήφους (ΔΗΣΥ) εναντίον και μία αποχή (Γιώργος Λιλλήκας), σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας. Σύμφωνα με τον υπό αναφορά νόμο, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού.

Είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X