ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία για τα ενεργειακά ζητά η Άγκυρα

Ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μ. Αλμπαϊράκ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια περίοδο που η ένταση στο Αιγαίο και στα περίχωρα της Κύπρου απασχολεί την ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Λευκωσία. Υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας αναφέρεται στο ενδεχόμενο της συνεργασίας της τουρκικής πλευράς με την Κύπρο για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Δύση δια μέσου της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι η πιο κατάλληλη και λογική εναλλακτική λύση για την μεταφορά των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου σε Ευρώπη και παγκόσμια αγορά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της μεταφοράς των φυσικών πόρων της Κασπίας Θάλασσας με τα Σχέδια ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ στις παγκόσμιες αγορές. Πραγματοποιώ κάλεσμα σε όλες τις διεθνείς, εμπλεκόμενες πλευρές. Ελάτε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Στην θέση των εντάσεων που ενδέχεται να αυξήσουν την ασάφεια και τις συγκρούσεις της περιοχής, να εφαρμόσουμε την μέθοδο win-win», δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και γαμπρός του Προέδρου της Τουρκίας, Μπεράτ Άλμαϊρακ.

Αναλύοντας το τελευταίο μήνυμα της Άγκυρας, καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» στην Τουρκία τονίζουν ότι πρόκειται για ένα «άκρως σημαντικό μήνυμα» της τουρκικής πλευράς, το οποίο ρίχνει φως στην στρατηγική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις πηγές μας, με τους νέους ελιγμούς της η Άγκυρα στέλνει στην Λευκωσία το μήνυμα ότι η συνεργασία στο πεδίο του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο για ολόκληρη την περιοχή.

Ομοφωνία σε Άγκυρα και Κατεχόμενα

Οι πηγές της «Κ» προσθέτουν, ότι η προαναφερόμενη στρατηγική-μήνυμα βρίσκει σύμφωνη σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Στη νέα περίοδο, η Τουρκία στρέφει την προσοχή της σε συμβιβαστικές φόρμουλες στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στα πλαίσια της προαναφερόμενης επισήμανσης, οι πηγές μας υπογραμμίζουν και ένα άλλο σημείο. Κατά την άποψη τους, ιδιαίτερη σημασία φέρει η έμφαση που έδωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» και Αντιπρόεδρος της πολυκομματικής «κυβέρνησης», Κουντρέτ Όζερσαϊ στην προοπτική της συνεργασίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο έμπειρος τ/κ διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι υπό διαφορετικές συνθήκες ο φυσικός πλούτος της Κύπρου θα μπορούσε να συμβάλλει στην δημιουργία συνθηκών οικονομικής αλληλεξάρτησης στην περιοχή. Η συγκεκριμένη εκτίμηση βρίσκεται σε συμφωνία με τις νέες δηλώσεις του Μπεράτ Άλμπαϊρακ και σύμφωνα με την τουρκική πλευρά προϊδεάζουν για τις εξελίξεις που ακολουθούν σε Κυπριακό και κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Στεφάνου: Κακόβουλα ψέματα τα περί σχέσης ΑΚΕΛ-Ιβάν

«Από ότι φαίνεται η στήλη της Καθημερινής poticsblog, κατάντησε χαλκείο ψευδών ειδήσεων. »
Leo  |  14:39

Παίρνει αναβολή η διάσκεψη Άντρου

«Ένα χαμένο κόμμα προσπαθεί να βρει τα πόδια του που δυστυχώς του έχει κόψει ο Χριστόφιας και τώρα ο ...»
knak  |  12:44

Στο δείπνο της Συνόδου Αρχηγών Κρατών τα θέματα της Τουρκίας

«Και εμείς ακόμη κράζουμε για κόστος στη Τουρκία. Μια χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται μόνη ...»
Λευκωσιατης  |  10:40

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση