ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας, μετά το επεισόδιο στο τεμάχιο 3

Συντονισμός με τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι εταιρείες εξετάζει η Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πεποίθηση ότι τα όσα έγιναν με τα τουρκικά πλοία και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πως αποτελεί οπισθοδρόμηση από την οποία ωστόσο εκπηγάζουν διδάγματα για το μέλλον, παραδέχονται στην "Κ" αξιωματούχοι με γνώση και του παρασκηνίου. Την ίδια ώρα ωστόσο, πέραν του διπλωματικού οφέλους για τη Λευκωσία, εφόσον τα συμβαίνοντα έδειξαν στην ΕΕ με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ως που μπορεί να φτάσει η Τουρκία, η Λευκωσία εξετάζει και το πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια του ενεργειακού της προγραμματισμού. 

Σε αυτά τα πλαίσια, λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα ότι το επόμενο διάστημα όπως αφήνεται από τουρκικής πλευράς να εννοηθεί, ξεκινά τις δικές του εργασίες το ως τώρα ονομαζόμενο (θ' αλλάξει ονομασία) Deep Sea Metro ΙΙ γεωτρύπανο που εξασφάλισε η Άγκυρα. Οι εργασίες αυτές, αν και η ακριβή τους τοποθεσία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τις τουρκικές αρχές, αρμόδιοι τις τοποθετούν σε θαλάσσιο χώρο μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας. 

Ωστόσο, πηγές στη Λευκωσία τόνιζαν πως τότε θα αναδυθούν δυο παράμετροι. Πρώτον, θα συνιστά παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ εφόσον λάβουν χώρα εργασίες μέσα σε αυτή, και δεύτερον το αν έχει έχει στραφεί σε ευρωπαϊκό προσωπικό για να "τρέξει" η πλατφόρμα σε όλα της επίπεδα η Άγκυρα, εφόσον αντιμετώπιζε πρόβλημα στελέχωσης. Ξεκίνησε σε αυτά τα πλαίσια και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ωστόσο, ζήτημα αποτελεί η έλλειψη εμπειρίας στο ζήτημα. Και στις δυο περιπτώσεις, η διπλωματική κίνηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεδομένη.  

Σε διπλωματικό επίπεδο, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται αφορά και τον καλύτερο συντονισμό με τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ. Έτσι, η κάθοδος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει ειδικό βάρος για τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά παράλληλα πηγές τόνισαν στην "Κ" πως ίσως δεν πρέπει να επαναληφθεί το γεγονός μια εταιρεία να δρα μόνη της, χωρίς και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή όπως έκαναν οι Γάλλοι, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο απαιτείται υψηλός συντονισμός για το μέτρο αυτό, ωστόσο γίνονται κινήσεις και επ αυτού αλλά και επί άλλων, που δεν θέλουν για την ώρα ν' αποκαλύψουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν πως δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου τεμαχίου από την Τουρκία. Το "3" βρίσκεται στην οριοθετημένη μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου ΑΟΖ, την οποία  η Bηρυτός δεν έχει επικυρώσει, κάτι που δίνει παράθυρο στην Τουρκία για να κινηθεί όπως κινήθηκε. Πάντως διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως και η Ιταλία θα έπρεπε, στα χνάρια ΗΠΑ-Γαλλίας, να είναι πιο προετοιμασμένη. 

Το τρία θέλω της Τουρκίας στη Βάρνα 

Από καθαρά διπλωματικής απόψεως, ήδη η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας είναι ένας... εφιάλτης για τους Βούλγαρους, που βλέπουν την ατζέντα να έχει βαρύνει μετά το γεγονός ότι η σύνοδος είναι στον αέρα μετά τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. 

"Η Τουρκία έχει μεγάλη λίστα. Προσφυγικό, που για την ίδια σημαίνει απελευθέρωση κονδυλίων, βίζες και εν γένει ενταξιακή πορεία", λένε αξιωματούχοι της ΕΕ θέλοντας να καταδείξουν πως φέρει τη δική της βαρύτητα για την Τουρκία. Η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θέλει να χάσει την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στα ζητήματα αυτά, και που διαφαίνεται από το ότι δεν εκφράζονται πλέον παράπονα από πλευράς Τουρκίας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα από βουλγαρικής απόψεως, ετοιμάζονται και για μια τετ α τετ συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ-Τουσκ και Ερντογάν, λαμβάνοντας υπόψη και όσα έχει πράξει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ως παράγοντα που δύναται να ανεβάσει την ένταση. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, περιγράφοντας όλα τα παραπάνω κάνει λόγο για μια "βαριά εμπειρία" για την οποία "όποιος νομίζει ότι το να παραθέτεις δείπνο στον Γιούνκερ, στον Τούσκ και στον Ερντογάν είναι μόνο κάτι ευχάριστο ή είναι νεοφερμένος στην πολιτική ή δεν έχει ιδέα". Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει και η σκληρή ρητορική που υιοθέτησε ο Ντόναλτ Τούσκ καθώς καλούσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατική συμπεριφορά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση