ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα tcf του τεμαχίου 10 θα αναμένει η Τουρκία

Στα μαλακά και εκτός κυπριακής ΑΟΖ η επίσημη πρώτη του «Πορθητή»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για τα επόμενα εικοσιτετράωρα μετατίθεται η αναμενόμενη μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου νότια της Αττάλειας, την οποία οι πληροφορίες αρχικά την προσδιόριζαν για την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου επέτειος ίδρυσης του Τουρκικού κράτους.

Ανεξάρτητα από το χρόνο που θα μετακινηθεί τελικά, το τουρκικό γεωτρύπανο μπορεί να αναβαθμίζει το «οπλοστάσιο» της Τουρκίας επί της ουσίας όμως δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει δραματικά την υφιστάμενη εικόνα. Το κατά πόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί των προσκλήσεων, θα διαφανεί σε βάθος χρόνου και μετά τον πρώτο γεωτρητικό στόχο που όλα δείχνουν ότι θα είναι ανοιχτά της Αττάλειας και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Εξέλιξη που αποδίδεται στον διπλωματικό αντίκτυπο αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα του τουρκικού γεωτρύπανου. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο παράγοντα, οι πληροφορίες της «Κ» λένε πως παρά την κάλυψη του κενού που υπήρχε με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του γεωτρύπανου η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου δεν έχει επιλύσει όλα τα προβλήματα που να καθιστούν το τρυπάνι ετοιμοπόλεμο.

Σε χωρικά ύδατα

Η επιλογή του χώρου της πρώτης γεώτρησης εντάσσεται στις προτεραιότητες που φαίνεται να έχουν καθοριστεί στην Άγκυρα και είναι τρείς. Πρώτον κομβικό σημείο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής θεωρείται το αποτέλεσμα των εργασιών στη κυπριακή ΑΟΖ και όχι η έναρξη. Δεύτερον το γεωτρύπανο δεν έχει την τεχνολογική υποδομή για ουσιαστικό έργο στις βαθιά νερά τεμαχίων, πέριξ και εντός της ΑΟΖ.

Τρίτον οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν το επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου (Νορβηγοί) να έχει διαμηνύσει πως δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει τις επιστημονικές υπηρεσίες για δημιουργία αμφισβητούμενων περιοχών από πλευράς Τουρκίας.

«Νηνεμία» στη Λευκωσία

Η στάση της Λευκωσίας στις τουρκικές κινήσεις φανερώνει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα όταν θα γίνει η επανεκκίνηση των εργασιών εντός της ΑΟΖ. Χωρίς να παρατηρείται εφησυχασμός όλες οι απόψεις που διατυπώνονται στο παρασκήνιο θέλουν την Τουρκία να μην προχωρά σε κινήσεις ανεξέλεγκτες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτιμάται πως η Άγκυρα θα συντηρεί το φραστικό κλίμα έντασης στην περιοχή όμως θα αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών σε οικόπεδα της ΑΟΖ.

Παράγοντας που θα καθορίσει τη στάση της Τουρκίας θα είναι η γεώτρηση της Exxon στο τεμάχιο 10 και το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν για κοίτασμα ισάξιο ή και μεγαλύτερο από το αιγυπτιακό Ζόρ. Διπλωματική πηγή μας έλεγε χαρακτηριστικά πως η μεγάλη εικόνα για την Τουρκία δεν είναι οι εργασίες αλλά τα αποτελέσματα των εργασιών.

Τεχνητή ένταση

Εκτός από τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου και του ερευνητικού Barbaros ένα κομμάτι του σκηνικού που προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα στην περιοχή αφορά και την Ελλάδα. Αυτό φάνηκε το προηγούμενο διάστημα που εν πολλοίς το επιδιωκόμενο κλίμα έντασης είχε να κάνει με την παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων μεταξύ δυτικών ακτών της Κύπρου και του Καστελόριζου.

Όπως επισημάνθηκε και στο ρεπορτάζ της κυριακάτικης έντυπης έκδοσης της «Κ» η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν όχι μόνο στην ΑΟΖ αλλά εν γένει στην ανατολική Μεσόγειο και ότι «δεν υπάρχουν σημεία που να προκαλούν ανησυχία», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Επισημαίνεται δε πως τα όσα πράττει η Τουρκία και με το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είναι τακτικές του παρελθόντος, «παλαιά εργαλεία που σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων».

Είναι σημαντικό να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως δεν διαβλέπουν «νέα Ίμια», εφόσον επικρατούν οι πιο ψύχραιμες φωνές στα ανώτατα δώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας. Ειδικά η παρουσία του Barbaros μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου θεωρείται ως απάντηση της Άγκυρας στη διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X