ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θαλάσσιος διαδρομος: Τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την ώρα την ΕΕ

Η κυπριακή πρόταση είναι υπό διαμόρφωση, διότι περιλαμβάνει διάφορα στάδια και επιλογές για το πώς θα λειτουργήσει, τα οποία απασχόλησαν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μία αρκετά θετική αντίδραση, τόσο από πλευράς ηγεσίας της ΕΕ όσο και από πλευράς ηγετών, απέναντι στην πρόταση της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Λάρνακα προς τη Γάζα, διαφάνηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου τη Δευτέρα (13/11) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμβος, έκανε παρουσίαση της ιδέας.

Η αποτίμηση από την υποδοχή της κυπριακής πρωτοβουλίας, η οποία ήταν ήδη γνωστή στους συμμετέχοντες της συνεδρίασης από προηγούμενη παρουσίαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είναι ότι για την ηγεσία της ΕΕ και τις χώρες–μέλη είναι μία καλή ιδέα, είναι όλοι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως το Ισραήλ, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, η απουσία στη Γάζα λιμανιών, που να μπορούν να δεχθούν τη βοήθεια που θα καταφθάσει με πλωτά μέσα, ανέφερε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, Γιώργος Κακούρης. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, είναι αυτή την ώρα αντικείμενο μελέτης τεχνοκρατών.

Η πρόταση είναι υπό διαμόρφωση, διότι περιλαμβάνει διάφορα στάδια και επιλογές για το πώς θα λειτουργήσει, τα οποία, σύμφωνα με τον Γιώργο Κακούρη, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση. Ενδεικτικά εγέρθηκαν ερωτήματα για το πώς θα προστατεύονται τα εφόδια και πώς θα φτάσουν στην ακτή της Γάζας. Επίσης ένας παράγοντας που θα καθορίσει την τελική μορφή της πρότασης είναι η διαρκεια του πολέμου. Εξάλλου, κάποιες χώρες – μέλη έκαναν λόγο για εναλλακτική οδό παροχής βοήθειας και συγκεκριμένα από εδάφους, μέσω Αιγύπτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γάζα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση