ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Το αφήγημα πίσω από τα προεκλογικά σλόγκαν

Η σταθερότητα Αναστασιάδη το αύριο του Μαλά, η αλλαγή του Νικόλα-Λιλλήκα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το Σάββατο ο Πρόεδρος εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του και μαζί του διαμορφώνεται εν πολλοίς το προεκλογικό σκηνικό. Ήδη όλοι οι υποψήφιοι, έχουν μπει στην προεκλογική μάχη, με τον καθένα να διαλέγει το δικό του προεκλογικό αφήγημα και σλόγκαν με το οποίο θα κινηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Κάθε σλόγκαν αποτελεί εν πολλοίς το πολιτικό αφήγημα και μήνυμα το οποίο επιθυμεί να αποστείλει η κάθε υποψηφιότητα. Ο Νίκος Αναστασιάδης προτάσσει τη σταθερότητα και τη συνέχιση της ανάπτυξης, ο Σταύρος Μαλάς το αύριο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος την αλλαγή και ο Γιώργος Λιλλήκας την ασφαλή επιλογή. Το ποιο σλόγκαν θα πείσει περισσότερο, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Από την κρίση στη σταθερότητα

Από το «η κρίση θέλει ηγέτη», ο Νίκος Αναστασιάδης, επαναδιεκδικεί προεδρία με το σύνθημα «σταθερά βήματα μπροστά». Όπως επισημαίνουν συναγερμικά στελέχη, η πενταετία Αναστασιάδη, από μόνη της καταδεικνύει πως ο Πρόεδρος δεν έχει μόνο διασώσει την κυπριακή οικονομία, αλλά την επόμενη πενταετία συνεχίζει με σταθερά βήματα μπροστά τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στόχος στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, είναι διαφανεί πως η υποψηφιότητα του Προέδρου, είναι μια επιλογή που δεν οδηγεί σε πειραματισμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και στις βουλευτικές του 2016, το κυβερνών κόμμα θέλησε να αποτρέψει τους πολίτες από πειραματισμούς με το γνωστό σύνθημα «δεν το ρισκάρουμε». Στα πολλά προεκλογικά συνθήματα που είχαν ακουστεί για την προεκλογική Αναστασιάδη ήταν και το «συνεχίζουμε» με τους γνώστες του προεκλογικού παιχνιδιού να το θεωρούν πλήρως ακατάλληλο.

Μαλάς και το αύριο
Από το «νέο πρόσωπο, νέα πρόταση, νέα εποχή» με το οποίο διεκδικούσε την προεδρία ο Σταύρος Μαλάς, σήμερα προχωρά με το «μας ενώνει το αύριο». Το 2013, στόχος του Σταύρου Μαλά ήταν να καταδείξει πως αποτελούσε μία νέα σελίδα, μετά από την διακυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και το ότι ήταν πρόσωπο νέο στο πολιτικό σκηνικό, απαλλαγμένο από τα κομματικά βαρίδια. Και σήμερα, επιχειρεί να προωθήσει την εικόνα του πολιτικού προσώπου που ναι μεν υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αλλά είναι ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από τα κομματικά βαρίδια. Με το «μας ενώνει το αύριο» επιχειρεί να καταστήσει την υποψηφιότητά του, ως την πιο συναινετική, με κύριο στόχο την εισροή μετριοπαθών ψηφοφόρων και από άλλους ιδεολογικούς χώρους.

ΝΙΚΟΛΑΣ2018 και αλλαγή

Έμφαση στην αλλαγή δίνει η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, με το προεκλογικό σύνθημα «Αλλαγή, Αξιοπιστία, Ελπίδα». Και δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, καθώς ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος επιχειρεί να συνδέσει την υποψηφιότητά του με την πολιτική που είναι έτοιμη να επιχειρήσει αλλαγές, τόσο με τη «νέα στρατηγική» όσο και με μία πιο «φιλολαϊκή» προσέγγιση στην οικονομία. Η αλλαγή ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου έχει ως στόχο να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες αλλά όχι να οδηγήσει σε πειραματισμούς. Τίθεται παράλληλα το θέμα της αξιοπιστίας, ως το κύριο ζήτημα με το οποίο αναμένεται να κτυπήσουν τον Νίκο Αναστασιάδη για όσες προεκλογικές δεσμεύσεις έχει αθετήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος έχει προχωρήσει με την ταυτότητα «ΝΙΚΟΛΑΣ2018», ένα λογότυπο καθόλου τυχαίο, καθώς όπως λένε στελέχη στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος κατεβαίνει με το όνομά του ως ταυτότητα. Ο λόγος είναι όπως επισημαίνουν κύκλοι του επιτελείου είναι το γεγονός ότι το δυνατό χαρτί της προεκλογικής δεν είναι άλλο από το ίδιο το πρόσωπο και αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να προωθήσουν.

Λιλλήκας και ασφαλής επιλογή

Από το 2013, που ο Γιώργος Λιλλήκας πρότασσε το «μπορούμε», σήμερα προχωρά στην «ασφαλή επιλογή» σε συνδυασμό με το «η Κύπρος που αλλάζει». Στόχος όπως λένε στενοί του συνεργάτες, είναι να καταστήσει την υποψηφιότητά του ως την υποψηφιότητα που προσφέρει ασφάλεια. Τόσο εξαιτίας της εμπειρίας του, αλλά όπως λένε και για το γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί το ενδιάμεσο, ανάμεσα στη «σκληρή γραμμή» του Νικόλα Παπαδόπουλου και την «υποχωρητικότητα» των Αναστασιάδη Μαλά. Με το σύνθημα η Κύπρος που αλλάζει, ο Γιώργος Λιλλήκας φιλοδοξεί να περάσει το μήνυμα πως σε μία κοινωνία που αλλάζει και απαγκιστρώνεται από τα κομματικά δέσμια, ο ίδιος αποτελεί τη μόνη και ασφαλή επιλογή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X