ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «ναι μεν αλλά» για τα πρακτικά και οι αντιδράσεις

Πήρε πίσω τη δημοσιοποίηση το Προεδρικό και κατηγορεί για εντυπώσεις την τ/κ ηγεσία για τα μαρωνίτικα

Δεν άργησαν κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και από κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης να διαφανούν οι πρώτες αντιδράσεις αναφορικά με τα είπα ξειπα του Προεδρικού αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών για το δείπνο στο Κρανς Μοντάνα. 

Αντιδράσεις που άπτονται στην εικόνα ανακολουθίας λόγων και έργων, εφόσον και μέχρι την Τετάρτη το πρωί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης έδινε τη δική του άποψη για τα πρακτικά και όλα έδειχναν πως η δημοσιοποίηση μετά και τις λεπτομέρειες για την έκταση των πρακτικών ήταν θέμα χρόνου. Το επιβεβαίωναν και αρμόδιες πηγές σε όλους τους τόνους ως γενόμενο σχεδόν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι πληροφορίες σε όλο τον Τύπο με το χρονοδιάγραμμα να σκιαγραφείται “μέσα στις επόμενες ώρες”.

Ωστόσο οι ώρες περνούσαν και δεν φαινόταν λευκός καπνός επί του θέματος μέχρι που και το μεσημέρι οι πρώτες πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι συναντήσεις όπως ειναι σε θέση να γνωρίζει η “Κ” και οι συσκέψεις ήταν διαρκείς στο Προεδρικό επί αυτού ενώ φαίνεται να προέκυψε και επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, βάσει των όσων γραπτώς ανακοίνωσε ο πρώτος, με τον δεύτερο όπως όλα δείχνουν να προτρέπει τον Νίκο Αναστασιαδη να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση. 

Μια κίνηση που βγήκε; 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όντως ήθελε το Προεδρικό να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών, όπως άφηναν αρμόδιες πηγές να φανεί, για να υπάρξει μια τελική απάντηση στα όσα υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό Έσπεν Έιντε. 

Την κίνηση αυτή δεν την πήραν με καλό μάτι από την αρχή πηγές με τις οποίες μίλησε η εφημερίδα και οι οποίες δεν έβλεπαν το όφελος που θα μπορούσε να έχει μια κορύφωση κυρίως με τον ΓΓ των ΗΕ Αντονιο Γκουτιέρες με τον οποίο η Λευκωσία έχει καλές σχέσεις και βλέπει θετικά το έργο του, την ώρα όμως που και ο τελευταίος όσες φορές χρειάστηκε να δώσει κάλυψη στον Έσπεν Ειντε, το έκανε. 

Θα επέρχονταν δε μια κορύφωση όταν στο κάδρο δεσπόζουν τα όσα θα γράψει ο Εσπεν Ειντε, αλλα και η θέση του ΣΑ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που με τη μειωμένη θητεία (4 μηνες και οχι 6), στέλνει τα δικά της μηνύματα για τη συνέχεια εφόσον όπως ήδη έχει ειπωθεί “ναι μεν να υπάρξει μία περίοδος περισυλλογής αλλά αυτή δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ”. 

Προκύπτει λοιπόν συμπερασματικά πως η επικοινωνία με τον κ. Γκουτιέρες στάθηκε αλλη μια φορά καταλύτης των εξελίξεων εφοσον συγκράτησε μια κατάσταση με άγνωστο αποτέλεσμα εφοσον όπως και ο ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιαδης, σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια δεν το έκανε. Αλλά αν προχωρούσε, ακριβώς η κίνηση αυτή θα ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο σε διπλωματικό επίπεδο. 

Συν αυτώ, θεωρείται ως εκ των ανωτέρω δοκιμή, η υπόθεση πως υπήρξαν διαβεβαιώσεις για τη Λευκωσία ως προς τα αληθή των όσων υποστηρίζει, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας να πετάει και πάλι τη μπάλα σε Τουρκία και Έιντε καλώντας την πρώτη να πει αν ολα αυτά που υποστήριξε ο ειδικός συμβούλος για το Κυπριακό για τις θέσεις της χώρας περί επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων στην Κυπρο, είναι αληθή.

Για τα μαρωνίτικα

Την ίδια ώρα το ότι θα προχωρούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά σε κινήσεις μετά το Κρανς Μοντάνα ήταν ως και δεδομένο. Αυτό που έμενε να φανεί, και ερώτημα δεν φαίνεται να αποτελεί αν ήξερε ή όχι η Τουρκία για το θέμα, ποια θα ήταν αυτή.

Νοούμενου ότι η Τ/κ πλευρά θα προχωρήσει όπως διατείνεται στην υλοποίηση της εξαγγελίας εν ευθέτω χρόνω, η ε/κ πλευρά έκανε λόγο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου για παιχνίδι εντυπώσεων.

Το σημαντικό είναι να διαφανεί ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και αυτής της κίνησης από την Τ/κ πλευρά που έρχεται σαν ουρά εκείνης που οδήγησε στο άνοιγμα οδοφραγμάτων και αν θα είναι η μόνη ή μια σειρά από κινήσεις απέναντι στις οποίες η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση