ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικές προκλήσεις για εσωτερική κατανάλωση

Στα επίπεδα του 2014 οι αντιδράσεις μέχρι τέλος του 2017 το Barbaros σε 4 τεμάχια της ΑΟΖ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νευρικότητα δείχνουν οι τουρκικές κινήσεις, εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις νοτιοδυτικές θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, από τότε που το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL-ENI έριξε «άγκυρες», στο σημείο γεώτρησης του τεμαχίου 11.

Μετά την αποστολή στην περιοχή δυο πολεμικών πλοίων, αλλά και του συνήθη ύποπτου, σε τέτοιες περιπτώσεις ερευνητικού σκάφους Barbaros, η Άγκυρα σε μια προδήλως,σπασμωδική κίνηση προχώρησε σε μαζικές δεσμεύσεις τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας το σκηνικό που είχε στήσει το 2014, και πάλι με το Barbaros να πραγματοποιεί βόλτες τότε εντός των τεμαχίων της ΑΟΖ στα νοτιανατολικά παράλια της Κύπρου.

Εν αντιθέσει με τότε που είχε αμφισβητήσει τεμάχια που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ENI-KOGAS, τώρα η Τουρκία αμφισβητεί ένα από τα τεμάχια που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ENI-TOTAL κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Όπως αποκάλυψε η «Κ» η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX για τέσσερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοδυτικά, δεσμεύοντας μέχρι τέλος του 2017 τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7.

Το τεμάχιο που έχει παραχωρηθεί στην γαλλό-ιταλική κοινοπραξία είναι το 6, για το οποίο η αντιπρόεδρος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελεονόρ Ρόουλεϊ, είχε δηλώσει μετά την υπογραφή των συμβολαίων στο Προεδρικό Μέγαρο ότι η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, εντός του 2018.

Εκτός του 11 και το 10

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο χάρτη με την κυπριακή ΑΟΖ, είναι ευδιάκριτο ότι η Τουρκία απέφυγε να επεκτείνει την παραβατική συμπεριφορά της, εκδίδοντας παράνομες NAVTEX στα γειτονικά τεμάχια, 10 που έχει παραχωρηθεί στην αμερικάνικη Exxon και 11 στη κοινοπραξία TOTAL-ENI. Κίνηση η οποία δεν είναι άσχετη με τα μηνύματα που έχουν σταλεί στην Άγκυρα τόσο από αμερικανικής όσο και γαλλικής πλευράς.

Η παρουσία της γαλλίδας ΥΠΑΜ στην Κύπρο την Τρίτη το απόγευμα, καθώς και η συνάντησή της με τον κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη στο χώρο απ’ όπου ελέγχονται επί 24ωρου βάσεως οι εργασίες στο τεμάχιο 11, καταδεικνύει το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από γαλλικής πλευράς, και σε πολιτικό επίπεδο. Και αν η γαλλίδα ΥΠΑΜ δεν πήγε στο πλωτό γεωτρύπανο του κρατικού γαλλικού κολοσσού TOTAL, για να μην δώσει στρατιωτικό τόνο στις έρευνες, δεν συνέβη το ίδιο και με τους αμερικανούς.

Οι αποκαλύψεις της «Κ» ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροπλανοφόρου «George H.W. Bush» τύφλωσαν τουρκικά μαχητικά F16 που πετούσαν κοντά στο τεμάχιο 11, δεν διαψεύστηκαν. Στη Λευκωσία  πηγές δήλωναν στην «Κ» άγνοια,.

Νηφαλιότητα

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η Λευκωσία συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει συστηματικά να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με δηλώσεις στο θέμα των ερευνητικών εργασιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν φειδωλός όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία των εργασιών. «Οι έρευνες προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί» ήταν η απάντησή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X