ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τούσκ: Στον αέρα η ευρωτουρκική σύνοδος στην Βάρνα

«Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αμέσως μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προχώρησε σε δηλώσεις για τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι.

Ανάμεσα στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, μας ενημέρωσαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο και στο Αιγαίο».

«Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σε συστοιχία με τους νόμους της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου αλλά και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε.

«Αυτές οι ενέργειες, πλήττουν τη σχέση της με την ΕΕ».

Επίσης ο κ. Τούσκ σημείωσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία και θα αξιολογήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Βάρνα.

Χριστοδουλίδης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε συλλογική, ξεκάθαρη τοποθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών επί των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι "κρατούμε το γεγονός, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους των ‘27’, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Την ίδια στιγμή σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι στη βάση της εν λόγω αξιολόγησης θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα", τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Την τουρκική προκλητικότητα θα καταγγείλει το βράδυ της Παρασκευή 23/02, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  θα εκφράσει την στήριξη του στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Προς Μαρόκο το Saipem 12000

Το ιταλικό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έκανε μια ακόμη προσπάθεια να φτάσει στον στόχο "Σουπιά" ωστόσο απειλήθηκε από τουρκικά πλοία. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από κυβερνητικές πηγές. Πλέον το Saipem 12000 έχει χαράξει πορεία προς Μαρόκο. Ωστόσο τα όσα έλαβαν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να απασχολήσουν την επικαιρότητα. Η "Κ" καλύπτει όλες τις εξελίξεις. 

21:19 Καμία ενημέρωση για άφιξη του SAIPEM 12000 στο λιμάνι Λεμεσού

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 σκοπεύει να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Λεμεσού, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Παναγιώτη Αγαθοκλέους.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον το SAIPEM 12000 αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Αγαθοκλέους είπε πως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε δήλωση άφιξης του πλοίου και δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.

Το γεωτρύπανο, που σήμερα επιχείρησε να κατευθυνθεί στο στόχο "Σουπιά", στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια μετά τις τουρκικές απειλές, βρίσκεται ακινητοποιημένο 17,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.

18:25 Λακκοτρύπης: Αρνητική εξέλιξη η νέα παρεμπόδιση του SAIPEM1200

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, SAIPEM12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Το γεωτρύπανο κατέβαλε σήμερα νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν.

«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λακκοτρύπης.

«Παρόλο που είναι μια αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, εντούτοις εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

16.00 Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε σήμερα στους ομολόγους του στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάβημα το οποίο αφορά στις τρέχουσες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, αλλά και δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

14.30 Στο λιμάνι Λεμεσού κατευθύνεται το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ  όπου θα παραμείνει για 2-4 μέρες.

13.30 Ο Πρόεδρος Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους Προέδρους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τις πρόσφατες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Συλλούρης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που στόχο έχει την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

12:10 Πλήγμα για τη σταθερότητα στην Αν.Μεσόγειο η παρεμπόδιση της γεώτρησης, λέει ο Μ. Ατταλίδης
Η παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ αποτελεί πλήγμα, ακόμη και απειλή, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Προσθέτει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης. «Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ» λέει. Με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιτυχή τους κατάληξη, συνεχίζει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και το σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ η πορεία αυτή θα επέτρεπε και στην Τουρκία να συμμετέχει νόμιμα και συμφωνημένα στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα έχει ελπίδα να βρει σταθερότητα και εξέλιξη προς την ομαλότητα, ενώ μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας θα διαφανεί εάν η Άγκυρα έχει αρχίσει μια πορεία προς ένα σχέδιο Β ή όχι, σημειώνει.

11.46 Σήκωσε άγκυρα γύρω στις 10.30 το γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000, και κατευθύνεται προς Μαρόκο σύμφωνα με το στίγμα του χάρτη. Δείτε ΕΔΩ την πορεία του SAIPEM 12000

11.00 Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της εταιρείας ΕΝΙ, το γεωτρυπανο SAIPEM 12000 προσπάθησε αρχικά να κατευθυνθεί στη θέση «Σουπια» όμως στη συνέχεια παρενοχλήθηκε από πέντε τουρκικά πλοία και ο καπετάνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Η ΕΝΙ φαίνεται να κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια για να κατευθυνθεί στη «Σουπιά», ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν με την παρεμπόδιση των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Δυστυχώς μετά από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως είναι μια αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας", τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος. 

10.30 Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, που περιέγραφε τους διαλόγους μεταξύ του καπετάνιου του Saipem12000 και ενός εκ των πολεμικών, τουρκικών, πλοίων.

 «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ωστόσο τα προαναφερθέντα δεν επιβεβαιώνονται από ε/κ πηγές. 

Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται

Ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina πάντως, απαντώντας χθες στο ερώτημα της «Κ» για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΕΝΙ αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά, ωστόσ,ο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λιαν συντόμως.

Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ, αφού τόνισε ότι η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε., τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση