ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:21
 

Τούσκ: Στον αέρα η ευρωτουρκική σύνοδος στην Βάρνα

«Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες»

Newsroom K

Ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αμέσως μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προχώρησε σε δηλώσεις για τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι.

Ανάμεσα στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, μας ενημέρωσαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο και στο Αιγαίο».

«Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σε συστοιχία με τους νόμους της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου αλλά και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε.

«Αυτές οι ενέργειες, πλήττουν τη σχέση της με την ΕΕ».

Επίσης ο κ. Τούσκ σημείωσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία και θα αξιολογήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Βάρνα.

Χριστοδουλίδης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε συλλογική, ξεκάθαρη τοποθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών επί των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι "κρατούμε το γεγονός, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους των ‘27’, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Την ίδια στιγμή σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι στη βάση της εν λόγω αξιολόγησης θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα", τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Την τουρκική προκλητικότητα θα καταγγείλει το βράδυ της Παρασκευή 23/02, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  θα εκφράσει την στήριξη του στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Προς Μαρόκο το Saipem 12000

Το ιταλικό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έκανε μια ακόμη προσπάθεια να φτάσει στον στόχο "Σουπιά" ωστόσο απειλήθηκε από τουρκικά πλοία. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από κυβερνητικές πηγές. Πλέον το Saipem 12000 έχει χαράξει πορεία προς Μαρόκο. Ωστόσο τα όσα έλαβαν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να απασχολήσουν την επικαιρότητα. Η "Κ" καλύπτει όλες τις εξελίξεις. 

21:19 Καμία ενημέρωση για άφιξη του SAIPEM 12000 στο λιμάνι Λεμεσού

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση ότι το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 σκοπεύει να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Λεμεσού, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Παναγιώτη Αγαθοκλέους.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον το SAIPEM 12000 αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Αγαθοκλέους είπε πως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε δήλωση άφιξης του πλοίου και δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.

Το γεωτρύπανο, που σήμερα επιχείρησε να κατευθυνθεί στο στόχο "Σουπιά", στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια μετά τις τουρκικές απειλές, βρίσκεται ακινητοποιημένο 17,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.

18:25 Λακκοτρύπης: Αρνητική εξέλιξη η νέα παρεμπόδιση του SAIPEM1200

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, SAIPEM12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Το γεωτρύπανο κατέβαλε σήμερα νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν.

«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λακκοτρύπης.

«Παρόλο που είναι μια αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, εντούτοις εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

16.00 Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε σήμερα στους ομολόγους του στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάβημα το οποίο αφορά στις τρέχουσες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, αλλά και δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

14.30 Στο λιμάνι Λεμεσού κατευθύνεται το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ  όπου θα παραμείνει για 2-4 μέρες.

13.30 Ο Πρόεδρος Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους Προέδρους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τις πρόσφατες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Συλλούρης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που στόχο έχει την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

12:10 Πλήγμα για τη σταθερότητα στην Αν.Μεσόγειο η παρεμπόδιση της γεώτρησης, λέει ο Μ. Ατταλίδης
Η παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ αποτελεί πλήγμα, ακόμη και απειλή, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Προσθέτει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης. «Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ» λέει. Με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιτυχή τους κατάληξη, συνεχίζει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και το σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ η πορεία αυτή θα επέτρεπε και στην Τουρκία να συμμετέχει νόμιμα και συμφωνημένα στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα έχει ελπίδα να βρει σταθερότητα και εξέλιξη προς την ομαλότητα, ενώ μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας θα διαφανεί εάν η Άγκυρα έχει αρχίσει μια πορεία προς ένα σχέδιο Β ή όχι, σημειώνει.

11.46 Σήκωσε άγκυρα γύρω στις 10.30 το γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000, και κατευθύνεται προς Μαρόκο σύμφωνα με το στίγμα του χάρτη. Δείτε ΕΔΩ την πορεία του SAIPEM 12000

11.00 Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της εταιρείας ΕΝΙ, το γεωτρυπανο SAIPEM 12000 προσπάθησε αρχικά να κατευθυνθεί στη θέση «Σουπια» όμως στη συνέχεια παρενοχλήθηκε από πέντε τουρκικά πλοία και ο καπετάνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Η ΕΝΙ φαίνεται να κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια για να κατευθυνθεί στη «Σουπιά», ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν με την παρεμπόδιση των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Δυστυχώς μετά από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως είναι μια αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας", τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος. 

10.30 Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, που περιέγραφε τους διαλόγους μεταξύ του καπετάνιου του Saipem12000 και ενός εκ των πολεμικών, τουρκικών, πλοίων.

 «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ωστόσο τα προαναφερθέντα δεν επιβεβαιώνονται από ε/κ πηγές. 

Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται

Ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina πάντως, απαντώντας χθες στο ερώτημα της «Κ» για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΕΝΙ αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά, ωστόσ,ο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λιαν συντόμως.

Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ, αφού τόνισε ότι η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε., τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Οι ελεηνοι εμπορακοι της νοτιας διεφθαρμενης μπανανιας πηγαν για μαλλι και ηρθαν κουρεμμενοι.

Οι καρχαριες της Ανατολικης μεσογειου εγιναν ξαφνικα ρεγγες για κλαματα, ειναι σαν ενα μπαλονι με αεριο που μολις το τσιμπισεις με ενα βελονακι ξεφουσκονει σε χρονο μηδεν, αλλα ετσι παθαινουν οι ληστες, μια του κλεφτη δυο το κλεφτη...... Σ ολες τις πρωτοβουλιες για λυση του Κυπριακου απο το 1955, δηλαδη, αυτοι το δημιουργησαν μονοι τους, θελοντας να εξωντοσουν/δολοφονησουν/ τρομοκτατισουν την αριστερα και τη τ/κ μειονοτητα, ελεγαν παντα οχι. Στη πορεια τους μεχρι σημερα, οι ε/κ καπιτα ληστες, εκλεψαν τραπεζες, γη, εργαζομενους, δολοφονιες αμαχων, τραμπουκισμους, εκβιασμους, τοπικους πολεμους και οτι αλλο αποτροπαιο μεσο διαθετει στη φαρετρα της η καπιταλιστικη βαρβαροτητα.

Θελουμε ειρηνικη συμβιωση με τους τ/κ και τους λαους γειτονες μας. ΟΧΙ στο πολεμο.

κοινη εκεμεταλευση του φυσικου πλουτου απο ολους τους λαους της περιοχης. ΕΞΩ οι ιμπεριαλιστες και τα τοπικα τσογλανια τους.

Russ

Γ’ Τουρκική Εισβολή- Το δίκαιο του ισχυρότερου
Του Σεραφείμ Κυκκκώτη****

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι στην πραγματικότητα μια Τρίτη Τουρκική Εισβολή σε βάρος μας. Η όλη πολιτική κατάσταση όμως σήμερα δεν είναι όπως το 1974 που έγιναν η Α’ και η Β’ βάρβαρη Τουρκική εισβολή. Η Τουρκία με την Γ’ της εισβολή μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να καταγγείλουμε και να αποκηρύξουμε μέρος των συμφωνιών Λονδίνου- Ζυρίχης που ορίζουν και την Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα για τη προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι η Κύπρος να πείσει την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία να συμφωνήσουν με την καταγγελία αυτή.

Ταυτόχρονα πρέπει άμεσα με την στήριξη των συμμάχων μας στην ΕΕ να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (δύο από τα Μόνιμα Μέλη είναι άλλωστε η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία), που οφείλουν να μας στηρίξουν όχι για να σώσουν ένα μικρό και ασήμαντο νησί με ένα μικρό πληθυσμό, αλλά για να αναβαθμίσουν επιτέλους το ρόλο του ΟΗΕ για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Παγκόσμια Κοινωνία που ζει με μια τραυματισμένη Διεθνή Κοινότητα χωρίς ενότητα που δημιούργησε τη Τρομοκρατία και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου που συνεχίζονται εναντίον εκατομμυρίων Κούρδων οφείλονται στο γεγονός ότι ποτέ της η Τουρκία δεν καταδικάστηκε για τις αμαρτίες της με τις γενοκτονίες της σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Χαλδαίων Συρίων και άλλων Λαών. Σήμερα μάλιστα άρχισε να καταδιώκει και το Λαό της.

Η εποχή μας έχει αλλάξει. Οποιανδήποτε αδικία σε όποιο σημείο του Πλανήτη μας γίνεται ανεκτή από τη Διεθνή Κοινότητα μοιάζει με φωτιά που έρχεται και στο σπίτι μας.

Η Τουρκία καταρρέει. Μετά το προδομένο πραξικόπημα στη χώρα ξεκίνησε ο εμφύλιος σπαραγμός. Ήδη οι διεθνείς επενδύσεις στη Τουρκία λόγω της αυξημένης τρομοκρατίας και έλλειψης ασφάλειας έχουν πέσει κατακόρυφα από 80 δις. σε 10 δις. Τα έσοδα της Τουρκίας πλέον είναι λιγότερα από τις υποχρεώσεις της για πληρωμές στο εξωτερικό της χρέος. Ο διαμελισμός της δεν είναι μακριά. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τα εκατομμύρια των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν και σ’ όλο τον κόσμο να έχουν το δικό τους Κράτος, το Κουρδιστάν. Η Τουρκία φαίνεται θα αρχίσει να ζει ότι έζησε ο Ελληνισμός από τα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού μετά τη Γερμανική Κατοχή μέχρι την τραγωδία μας στη Κύπρο το 1974.

Το θέμα είναι τι κάνουμε και εμείς. Οι κρίσεις πρέπει να μας ενώνουν γιατί μιλούμε για την φυσική πλέον επιβίωση μας. Τώρα ίσως αρχίσουμε να κατανοούμε κι όσους δεν καταλαβαίναμε μέχρι τώρα που έχουν επιφυλάξεις με τη διαδικασία λύσεως του Κυπριακού, ότι το πρόβλημα μας είναι με την Τουρκία κι όχι με τους Τουρκοκύπριους.

Η νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNLOSC) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994 κατοχυρώνει και τα δικαιώματα μας για την ΑΟΖ. Επομένως η προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι πλέον μονόδρομος (άρθρα 56 και 57). Το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί πονηρά η Τουρκία επί της ουσίας δεν αμφισβητεί την ΑΟΖ μας, αλλά ότι θα αδικήσουμε τους Τουρκοκύπριους, ότι είμαστε έτοιμοι να την εκμεταλλευτούμε οικονομικά την ΑΟΖ μας χωρίς τη ίση συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Ζητούν για τους Τουρκοκύπριους 50% σε όλα. Δεν σέβονται την ιστορική πραγματικότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι το 1974 ήταν το 18% του πληθυσμού. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει η Τουρκία να διαμοιρασθεί σήμερα με τις εθνότητες που αποτελείται ο πληθυσμός της σε πέντε κράτη με μία ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Οι Τούρκοι μας λένε ότι όσα πήραν με τη βία το 1974 ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους και όσα έχουμε εμείς να τα μοιραστούμε. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από ακραίες σοβινιστικές ιδέες σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, πρέπει έμπρακτα να τους πείσουμε ότι θέλουμε την ευημερία τους και τη προστασία τους όπως όλου του νόμιμου πληθυσμού της Κύπρου ως Ευρωπαίων πολιτών με απονομή σ’ αυτούς κι ό,τι τους αναλογεί από τα έσοδα της ΑΟΖ.

Φαίνεται ότι όπως τη πληρώνουμε τώρα μετά από περισσότερα από εξήντα χρόνια το 1946 ανεχτήκαμε να ονομάζουν τα Σκόπια «Μακεδονία», έτσι κι η αδυναμία μας να τερματισθεί η παράνομη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 που συνεχίζεται εδώ και 44 χρόνια οδηγεί αυθαίρετα τη Τουρκία και στη σημερινή της αυθαιρεσία. Λογαριάζει όμως χωρίς το ξενοδόχο.

Δεύτερο, πρέπει τόσο στη Κύπρο και όπου έχουμε Πρεσβείες με τη συνεργασία της Ελλάδας και φίλων χωρών να οργανώσουμε συνέδρια με τη συμμετοχή εξειδικευμένων Ακαδημαϊκών για το Δίκαιο της Σύμβασης των Θαλασσών και για τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική εισβολή.

Τρίτο οι Απόδημοι μας, αυτός ο μεγάλος Γίγαντας που αν ξυπνήσει δεν μπορεί κανείς να του αντισταθεί σε όλες τις χώρες του Πλανήτη μας να ξεκινήσουμε με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας Αποστολών Ελλάδας και Κύπρου Διεθνή Διαφώτιση για τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας μέσω των ΜΜΕς και άλλων εκδηλώσεων. Ο Samuel P. Huntington στο βιβλίο του για τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών» τονίζει ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας αναγκάσθηκε στο παρελθόν να αναγνωρίσει πρώτη την Κροατία μετά από τις πιέσεις των ΜΜΕς και των Αποδήμων Κροατών που ζούσαν για χρόνια στη Γερμανία. Οι Χώρες που περιμένουμε να μας στηρίξουν χρειάζονται τη πίεση των Λαών τους προς τις Κυβερνήσεις τους κι οι Λαοί σήμερα είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα Διεθνούς Δικαίου κα μάλιστα σε βάρος αδύνατων και μικρών Λαών.

Τέταρτο, οι εισφορές για την Άμυνα πρέπει να ξοδεύονται για τη στρατιωτική μας ενίσχυση και μάλιστα να ενισχύονται, αφού είναι και η μόνη γλώσσα που ομιλεί σήμερα ο επικεφαλής της Τουρκικής Πολιτικής.

Μπορούμε λοιπόν να πείσουμε τη Διεθνή Κοινότητα, ότι για να επανέρθει στη σύνεση της ενότητας πρέπει κάπου να σταματήσουμε την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου;

Στον Ε΄ αιώνα π. Χ. είναι γνωστή η περίπτωση της Αθήνας που απείλησε (κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου) και στη συνέχεια κατέστρεψε τη Μήλο, που οι πολίτες της ήθελαν να μείνουν ουδέτεροι, αρνούμενοι να προσχωρήσουν στη « Αθηναϊκή συμμαχία» και να ευθυγραμμιστούν με την ιμπεριαλιστική πολιτική της υπερδύναμης. Με πρωτοφανή κυνισμό οι Αθηναίοι πρέσβεις δηλώνουν (Θουκ. Ε΄ 89) ότι «δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς συγχωρούσιν» (οι ισχυροί κάνουν ό, τι θέλουν και οι αδύνατοι υποκύπτουν). Μπορούμε να ανεκτούμε σήμερα μια παρόμοια κατάσταση στον 21ον αιώνα χωρίς να ρισκάρουμε και τη παγκόσμια ασφάλεια μας.

Ο κορυφαίος ιστορικός Θουκυδίδης τονίζει ότι πόλεμοι και διαμάχες θα επαναλαμβάνονται όσο η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια: «γιγνόμενα μεν και αεί εσόμενα έως αν η αυτή φύσις ανθρώπων η» (Α΄ 224). Η Τουρκία να περιμένει και χειρότερα για το μέλλον της. Σήμερα η άριστη κατάρτιση του Ελληνικού Στρατού σε συνδυασμό με την πατροπαράδοτη ανδρεία του έχει και ειδικό σώμα που μπορεί να σφάξει σε λίγα λεπτά όλους τους πιλότους της Τουρκία πριν να μπορέσουν να πάνε στα καταδιωκτικά τους. Μια τέτοια εξέλιξη την απευχόμαστε. Πρέπει όμως και εμείς να πείσουμε ότι θέλουμε να προστατευθούν με κάθε τρόπο όλοι οι Τουρκοκύπριοι όπως όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου. Είμαστε άνθρωποι της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλίας των Λαών. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε τις χώρες των Βαλκανίων και άλλες περιοχές όχι με την ανωτερότητα του πολιτισμού της, των αξιών της ή της θρησκείας της, αλλά με την ανωτερότητα στην εφαρμογή της οργανωμένης βίας. Οι Τούρκοι συχνά το λησμονούν αυτό. Οι Λαοί που υπόφεραν όμως δεν το ξεχνούν. Αυτό είναι και το νόημα για το σύνθημα της καταδίκης της Τουρκικής Εισβολής «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» .

Στο μεταξύ να μη μας πιάσει και πανικός για τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ μας γιατί πλέον ξέρουμε ότι είναι και η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του Πλανήτη μας, αφού από αυτούς προέρχεται και η μεγαλύτερη ποσότητα μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Χρειαζόμαστε σοβαρές μελέτες να δούμε μήπως θα ωφεληθεί οικονομικά μια γενιά και να ρισκάρουμε την επιβίωση στις επόμενες γενεές, ιδιαίτερα η Κύπρος που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο με την ετήσια μείωση της βροχόπτωσης και της αύξησης της ξηρασίας και της θερμοκρασίας. Σήμερα έχουμε την τεχνολογία να δώσουμε προτεραιότητα σε μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας στο νερό, τον αέρα και τον ήλιο.

****Οι παραπάνω θέσεις είναι προσωπικές εκτιμήσεις για προβληματισμό

serafim kykotis
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X