Χριστοδουλίδης: Σε συνεννόηση με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ η ανακοίνωση μέτρων για Τ/κ

Σε σχέση με το μέτρο παραχώρησης υπηκοότητας, είπε ότι είχε σταματήσει η εξέταση των αιτήσεων και θα αρχίσουν να εξετάζονται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ανακοίνωση της δέσμης 14 μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση για το μέτρο που ανακοινώθηκε για τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με την παραχώρηση υπηκοότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το 2007 επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο έβαλε πέντε κριτήρια στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων για την κυπριακή υπηκοότητα. Αυτές οι αιτήσεις δεν εξετάζονταν, σταμάτησε η εξέταση τους και θα αρχίσουν να εξετάζονται». Τόνισε ότι «θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της ΚΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ληφθούν αποφάσεις».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσα από τη δέσμη των μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δείχνουμε στην πράξη – είμαστε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν είμαστε ψευδοκράτος – θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα ληφθούν αποφάσεις».

Σε ερώτηση για την αντίδραση συντεχνιών στο μέτρο για διεύρυνση των προϊόντων στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση. Είμαι σε επαφή και με το ΚΕΒΕ και με την ΟΕΒ και γνωρίζω από πριν τη δημοσιοποίηση, είχα επαφές μαζί τους, και αυτό που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση μαζί τους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συντεχνίες ανέφεραν ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες των περιπτώσεων ναι – δεν είδατε ακόμη τα προϊόντα – με τον κανονισμός που συμφωνήθηκε από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ.

Kathimerini.com.cy