ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοφίδης για κυβερνοεπιθέσεις: Είμαστε ξυπόλυτοι στα αγκάθια

Η ψηφιακή ασφάλεια είναι και εθνική ασφάλεια στον 21ο αιώνα, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Πρέπει να έχουμε υπόψη μάς ότι πλέον η ψηφιακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και με αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Δυστυχώς, οι τελευταίες επιθέσεις έχουν αποδείξει ότι δεν είμαστε έτοιμοι στα θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Και αυτό γιατί, όπως λέχθηκε σήμερα, ενώ μετά την κυβερνοεπίθεση εναντίον του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε τον Φεβρουάριο του 2019 μια σειρά από αποφάσεις, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τις υλοποίησε ποτέ. Με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να είμαστε ουσιαστικά ξυπόλυτοι στα αγκάθια», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις 

Εξετάσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, το πάρα πολύ σοβαρό θέμα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικές υπηρεσίες και κρατικούς οργανισμούς και τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που αυτές είχαν.

Επιτρέψετε μου να υπογραμμίσω τη σημαντικότητα του θέματος. Η κατοχή των δεδομένων και της πληροφόρησης στον 21ο αιώνα, αποτελεί πηγή απεριόριστης δύναμης, όπως έχει γράψει και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, ο Γιουβάλ Χαράρι στο βιβλίο του Homo Deus. Αυτός που θα καθορίσει ποιος θα κυριαρχήσει στον 21ο αιώνα, είναι η κατοχή των δεδομένων.

Μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει διαχρονικά σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η επίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2018, ήταν ουσιαστικά επίθεση κατασκοπείας. Αν, ω μη γένοιτο, χάνονταν τα δεδομένα από το Τμήμα Κτηματολογίου κατά την πρόσφατη επίθεση, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στις προσπάθειες που κάνουμε για λύση του Κυπριακού.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μάς ότι πλέον η ψηφιακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και με αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Δυστυχώς, οι τελευταίες επιθέσεις έχουν αποδείξει ότι δεν είμαστε έτοιμοι στα θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Και αυτό γιατί, όπως λέχθηκε σήμερα, ενώ μετά την κυβερνοεπίθεση εναντίον του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε τον Φεβρουάριο του 2019 μια σειρά από αποφάσεις, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν τις υλοποίησε ποτέ. Με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να είμαστε ουσιαστικά ξυπόλυτοι στα αγκάθια.

Συζητήσαμε σήμερα και το οικονομικό κόστος από αυτές τις επιθέσεις, το οποίο ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αποκατάσταση της ζημιάς, για ενίσχυση της ασφάλειας, για απώλειες εργατοωρών. Κάποιος θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσει και τη δυσφήμιση που έγινε σε ιδρύματα και οργανισμούς, που έχουν αλληλεπίδραση με τον πολίτη στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Έχουμε απαιτήσει σήμερα να κατατεθεί συγκροτημένο σχέδιο για το τι κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την ψηφιακή ασφάλεια του Κράτους μας. Έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν σχεδιασμοί, γίνονται προσπάθειες και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία στην Κύπρο και εκεί που χρειάζεται συνεργασία και με άλλους θεσμούς πρέπει να γίνει. Οι διαρροές εγγράφων μέσα από κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα μπορούμε και πρέπει να απευθυνθούμε και στην ΕΕ όπου υπάρχουν προφανώς πιο εξελιγμένες τεχνολογικές προσεγγίσεις και να ζητήσουμε βοήθεια ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας ως Κράτος Μέλος της ΕΕ και μαζί με τη δική μας ασφάλεια να θωρακίσουμε και την ασφάλεια της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση