ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:20
 

Αναζητείται αποδεκτή λύση με κοινοπραξία για το «Αφροδίτη»

Διαπραγματευτική ομάδα όρισε το Υπουργικό από το Τρόοδος

Newsroom K

Στη συνεδρία του Υπουργικού στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, το ζήτημα της ενέργειας ήταν πρώτο στην ατζέντα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «κοιτάξαμε όλες τις επιλογές που είχαμε ενώπιόν μας και αποφασίσαμε ότι πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον ορισμό μιας διαπραγμευτικής ομάδας, που θα αποτελείται από τον Υπουργο Ενεργειας, Υπουργό Οικονομικών, νομικούς συμβούλους και άλλους».

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Noble, Delek και BG είχαν προβάλει νέες διαφοροποιημένες απαιτήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες για την Δημοκρατία, καθώς θα μείωναν σε σημαντικό βαθμό το κέρδος του κράτους έναντι αυτού των εταιρειών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η προσέγγιση της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις θα γίνει κάτω από τις εξής κατευθύνσεις:

-Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των εταιρειών.

-Ο διαμοιρασμός των κερδών να γίνεται στη βάση του μηχανισμού R-FACTOR.

-Ο διαμοιρασμός των κερδών μεταξύ Κυβέρνησης – εταιρειών που θα προκύπτει από το νέο μηχανισμό να είναι στα επίπεδα που προβλέπουν τα συμβόλαια του 2ου και 3ου γύρου αδειοδότησης.

-Η Κυπριακή Δημοκρατία να επωφελείται σε δυνητικά θετικά σενάρια.

-Να ενισχυθεί το συμβόλαιο ούτως ώστε να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μετά το τέλος της συνεδρίας ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Έχουν τεθεί οι στόχοι με σκοπό να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση για τις εξελίξεις στην οικονομία, την αναβάθμισή της και τη μείωση της ανεργίας. «Μας απασχόλησε και το ΓΕΣΥ», είπε ο κ. Προδρόμου ενώ «καταγράφεται η αποφασιστηκότητα της κυβέρνησης για υλοποίηση του εντός χρονοδιαγραμμάτων».

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Προδρόμου «καταγράφηκαν οι πολίτες σε αυτή την συγκυρία όπου, η Κύπρος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έχει χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρώπης και συνεχίζουμε σταθερά προς την πλήρη απασχόληση με πολιτική της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και την ρωμαλέα ανάπτυξη που καταγράφεται στην οικονομία».

«Μας απασχόλησε το γενικό σχέδιο υγείας, που είναι ένας από τους πρώτους στόχους της διακυβέρνησης τη δεύτερη πενταετία. Έγινε ενημέρωση από του υπουργό Υγείας για την πρόοδο που γίνεται στην εφαρμογή των αποφάσεων και καταγράφεται η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για υλοποίηση των στόχων και του σχεδίου μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία και θα τηρηθούν» σημείωσε.

Συζητήθηκε επίσης και λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά «με την υδατική πολιτική και την αντιμετώπιση τις λειψυδρίας με ένα πλαίσιο/απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα να αναπτύσσονται δυνατότητες αφαλάτωσης σε διάφορους φορείς είτε συνεργασίες φορέων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποβληθούν τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια γιατί οι προβλέψεις για το υδατικό θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το ενδεχόμενο συνεχόμενης λειψυδρίας. Μιλάμε για πρόσθετες δυνατότητες ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αφαλατώσεων για σκοπούς άρδευσης», κατέληξε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X