ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπεραμύνεται των Υπουργών του ο Πρόεδρος

Σε συνέντευξή του στον «Φ» ξεκαθαρίζει πως δεν φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που προκλήθηκε

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλήρη στήριξη στους υπουργούς του δίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά και από τα όσα τεκταίνονται σε υγεία παιδεία και δημόσια τάξη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν φέρουν καμία ευθύνη. Σε συνέντευξη που έδωσε στη εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σε ο,τι αφορά τον Συνεργατισμό μετατοπίζει τις ευθύνες σε προηγούμενες κυβέρνησεις.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι επέρριψε ευθύνες στους συνδικαλιστές, ενώ τις εμπρηστικές δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί του, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τα εξής: «Θα το επαναλάβω γιατί νομίζω ότι εδώ έχουμε μία υπέρβαση ορίων. Έχω την εντύπωση ότι το λάθος των συντεχνιών είναι ότι αντί οι ίδιοι πρώτοι να ζητούν να γίνει διερεύνηση για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβηκε και αν υπήρχε κάποια αμέλεια ή άλλη παράβαση, φρόντισαν με κάθε τρόπο να επικρίνουν τους υπουργούς που ζήτησαν έρευνα. Ήταν ποτέ δυνατό η πολιτεία να μην ερευνήσει τις συνθήκες και τις περιστάσεις μπροστά σε ένα τέτοιο δραματικό συμβάν; Ποιος θα ήταν δηλαδή υπόλογος απέναντι στη μάνα εκείνου του παιδιού; Να αδιαφορήσει η πολίτεία για να καλύψει τυχόν ευθύνες εάν τυχόν αυτές υπάρχουν; Ουδείς βέβαια θεωρείται ότι ότι ευθύνεται εάν δεν αποδειχθεί το αντίθετο. Πώς θα μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην κοινωνία όταν ένα παιδάκι 10 χρονων χάνει τη ζωή του, αν παραλείψουμε να διερευνήσουμε το θέμα; Συνεπώς όχι δεν ευθύνονται οι υπουργοί αντίθετα έπραξαν όπως όφειλαν το καθήκον τους. Δεν επικαλεστήκαμε ευθύνες προηγούμενων ούτε είπαμε ότι φέρουν ευθύνη για τα κακώς κείμενα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κακίζω το ότι ξεφύγαμε, βγήκαμε έξω από τα όρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε δε πως πλέον κυβέρνηση και συνδικαλισμός μπαίνουν σε ένα διάλογο που είναι «ο,τι ορθότερο πρέπει να επιδιώκει και η συνδικαλιστική πλευρά και η κυβέρνηση».

Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων να ζητείται αλλαγή;

Μίλησε βεβαίως και για το ενδεχόμενο αλλαγής υπουργών σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εάν κρίνω ότι ο οποιοσδήποτε των συνεργατών μου δεν αποδίδει, σίγουρα δεν θα μείνω αδρανής. Αλλά για όνομα του Θεού, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους να ζητείται αλλαγή;» διερωτήθηκε.

Δημιούργησαν άλλοι τα του Συνεργατισμού

Έντονος βέβαια ήταν και για το ζήτημα του συνεργατισμού. Κληθείς να σχολιάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του συνεργατισμού, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «επαναλαμβάνω ότι τα προβλήματα του Συνεργατισμού, οι κεφαλαιουχικές ανάγκες δεν προέκυψαν από δάνεια που δόθηκαν στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης. Τα προβλήματα προέρχονται από μία πολυετή κατάσταση όπου υπήρχε αθρόα δανειοδότηση χωρίς πραγματικά και στέρεα τραπεζικά κριτήρια. Δίνονταν δεξιά και αριστερά δάνεια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε η απόδοσή τους ούτε και η δυνατότητα αποπληρωμής. […] Αυτά που πληρώνει σήμερα ο Συνεργατισμός είναι εκείνα που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι και μένω μέχρι εδώ». Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος αρνήθηκε το ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να αποκρύψει το πρόβλημα του συνεργατισμού, ενώ όσον αφορά τη δική του παρέμβαση σημείωσε τα εξής: «όταν θέλεις να είσαι υπεύθυνος ηγέτης οφείλεις να ενδιαφέρεται, να παρακολουθείς και εκεί όπου πρέπει να παρέμβεις για να διασώσεις ή να διασφαλίσεις τα καλώς νοούμενα του κυπριακού λαού το πράττεις. Δεν παρενέβηκα με την έννοια του να αναμιχθώ και να επηρεάσω αποφάσεις αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση