ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

ΥΠΕΣ: Η μεταρρύθμιση της Τ.Α. κλείνει μέχρι αρχές 2019

Δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, `Αντρο Κυπριανού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα πρέπει να κλείσει το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και μπορεί να κλείσει, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας πως "είναι πλέον και θέμα πολιτικής βούλησης".

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη έπειτα από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, `Αντρο Κυπριανού κατά την οποία προέβη σε ενημέρωση για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως "είμαστε έτοιμοι να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων εκεί όπου υπάρχουν και να προχωρήσουμε και σε ακόμα πιο τολμηρά βήματα, αφού συζητείται τόσο καιρό αυτό το θέμα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτού του κράτους". Επεσήμανε πως το θέμα είναι πολύπλευρο, υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψεις, "αλλά έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε".

Εποικοδομητική συνάντηση

Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας πως "ως πολιτεία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε επ` άπειρον για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης".

"Εχουμε συζητήσει αρκετές από τις εκκρεμότητες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων για να δούμε πού είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συναινέσεις για να προχωρήσει, όχι αποσπασματικά, αλλά ολιστικά, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά το πώς λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες, το πώς διαχειριζόμαστε τα νερά, το πώς λειτουργούν οι αποχετεύσεις, το πώς λειτουργούν οι χώροι πρασίνου, το τι υπηρεσίες και τί αρμοδιότητες έχουν οι τοπικές κυβερνήσεις ή αυτές που θα έπρεπε οι τοπικές κυβερνήσεις έναντι του κεντρικού κράτους, το οποίο πρέπει να ασχολείται με θέματα πολιτικής", σημείωσε.

Επεσήμανε πως συμφωνεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτού του πλαισίου η οικονομική και η διοικητική αυτοτέλεια των δήμων.

"Δεν μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε μια χορηγία. Θα πρέπει να έχουν και τα δικά τους χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε συζητήσει κάποιες σκέψεις αλλά θα τις ολοκληρώσουμε και εμείς, ούτως ώστε να συμπληρωθούν και με αυτά τα νομοσχέδια και να δούμε πώς ολοκληρώνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια", σημείωσε.

Είπε πως η κυβέρνηση είχε καταθέσει προτάσεις τον Ιούλιο του 2015 και λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση εκείνων των νομοσχεδίων.

Κυπριανού: Ευθύνη της κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως "είναι ευθύνη της κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις και τα κόμματα θα τοποθετηθούν", σημειώνοντας πως θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης το συντομότερο δυνατό.

"Μας έγινε μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων ως πρώτο βήμα, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες, οι οποίες θα παρέχονται για συνένωση κοινοτήτων και μια γενικότερη ενημέρωση για τους προβληματισμούς που υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τα ζητήματα των δήμων", σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ διαχρονικά έχει θέσεις για αυτά τα ζητήματα και αναμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάσει τις τελικές τους προτάσεις συνολικότερα για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης "και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι καταλληλότερες δυνατές λύσεις, οι οποίες από τη μια θα δίδουν περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, και από την άλλη και τους ανάλογους πόρους για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ευθύνες τις οποίες θα αναλάβουν".

Σημείωσε πως "έχουμε πει κάποιες πρώτες σκέψεις και απόψεις στον Υπουργό", επισημαίνοντας πως θα προτιμούσε σε αυτό το στάδιο να μην πει οτιδήποτε περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X